fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Η βιομηχανία των Μεταπτυχιακών

στo Οι ιστορίες σας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

 

“Είσαι 23+ ετών, έχεις τελειώσει το βασικό σου πτυχίο (ΤΕΙ/ΑΕΙ) και λες ας κάνω και ένα μεταπτυχιακό για εξειδικευμένες γνώσεις, για να εμπλουτίσω το βιογραφικό μου, γιατί με διακατέχει ακόρεστη πνευματική αναζήτηση, για να μην ΄΄κάθομαι΄΄ , γιατί μου το είπε ο μπαμπάς μου, τέλος πάντων για χίλιους δυο λόγους.

Παλιότερα, τα μεταπτυχιακά έτρεχαν στα Πανεπιστήμια ή σε ορισμένα ΤΕΙ που συνεργάζονταν με Πανεπιστήμια του εξωτερικού.  Για να μπεις σε ένα τέτοιο έπρεπε να διαθέτεις πολλά χρήματα, να έχεις πολύ καλό βαθμό πτυχίου, να έχεις “προφίσενσι”, γιατί όχι δεύτερη ξένη γλώσσα και κυρίως να είσαι από Πανεπιστήμιο. Αν ήσουν από ΤΕΙ, δεν έμπαινες και τόσο εύκολα. Έπρεπε ή να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα και να δώσεις εξετάσεις ή να έχεις άριστο βαθμό πτυχίου, ή να είσαι Einstein, τέλος πάντων ήταν δύσκολο. Το γιατί γινόταν αυτό, μπορείτε να το μαντέψετε. Προσέξτε όμως, μπορεί να ήταν πιο δύσκολο να μπεις και πιο ακριβά αλλά ορισμένα μεταπτυχιακά τα επισκέπτονταν εταιρείες που ήθελαν να προσλάβουν προσωπικό. Προτού οι εταιρείες αναγγείλουν θέσεις εργασίας, επισκέπτονταν τα Πανεπιστήμια που έτρεχαν μεταπτυχιακά της ειδίκευσης που ήθελαν, περνούσαν από συνέντευξη τους φοιτητές και αν όντως δεν έβρισκαν κάποιον που να τους κάνει, τότε ναι έβαζαν αγγελία.

Από το 2013 (αν δεν κάνω λάθος) και μετά είναι εύκολο να κάνεις μεταπτυχιακό μιας και υπάρχουν τόσα πολλά, σε ό,τι κλάδο θέλεις και όπου και αν βρίσκεσαι. Το Ελληνικό Κράτος αναγνώρισε τα μεταπτυχιακά στα ΤΕΙ, έδωσε την δυνατότητα να αναπτυχθεί η εξ αποστάσεως μάθηση. Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί υπάρχουν τόσα μεταπτυχιακά; Δεν εννοώ μεταπτυχιακά διαφορετικών κλάδων, εννοώ μεταπτυχιακά ίδιας επιστημονικής εμβέλειας αλλά σε 2-3 διαφορετικά ιδρύματα. Τόση αγάπη και καημός να μεταλαμπαδευτούν οι ειδικευμένες γνώσεις;

Είσαι στο σπίτι σου, στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, ε μπορείς να κάνεις μεταπτυχιακό. Είσαι απόφοιτος ΤΕΙ, που έκανες 10 χρόνια να βγάλεις την σχολή, μπορείς να κάνεις. Δεν σε δέχτηκαν στο μεταπτυχιακό του τάδε Πανεπιστημίου, μην σκας, κάνε τα χαρτιά σου στο ίδιο μεταπτυχιακό άλλου Πανεπιστημίου, μπορείς να το κάνεις. Μεταπτυχιακά κομμένα ραμμένα στα μέτρα σου. Φθηνά, ακριβά ό,τι θέλεις. Όλα αναγνωρισμένα από το Ελληνικό Κράτος άρα δεν έχεις να φοβάσαι κάτι. Και ούτε χρειάζεται να έχεις εκείνα τα προσόντα που είχαν παλιά. Έχεις το πτυχίο σου, διαθέτεις και χρήματα, συγχαρητήρια περάσατε.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι τα μεταπτυχιακά έχουν βιομηχανοποιηθεί, να πέφτει το χρήμα και εντάξει το χαρτί με έναν σχετικό κόπο θα το πάρουμε.

Εννοείται πως υπάρχουν τα δωρεάν μεταπτυχιακά, με την προϋπόθεση ότι δέχονται μικρότερο αριθμό ατόμων και επίσης σε αυτά για να μπεις θα πρέπει να έχεις μια σειρά από μόρια, το κάθε μεταπτυχιακό θέτει τα δικά του κριτήρια.

Μήπως λοιπόν, να αρχίσουμε να βλέπουμε τα μεταπτυχιακά από άλλη οπτική γωνία;”

 

Γράφει ο/η αναγνώστης του #iforinterview, “Τιρκουάζ Μάτια”.

 

 

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Οι ιστορίες σας

Στην Κορυφή