βάλτους Χ

Βάλτους Χ | Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Μια καμπάνια-κοινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ και του HumanRights360 που αναδεικνύει την αφανή εγκληματικότητα και τις ρατσιστικές επιθέσεις στο δημόσιο χώρο που θα παρουσιαστεί ως έκθεση στην Τεχνόπολη από 13-19/3.

βάλτους Χ

Η καμπάνια «Βάλτους Χ – Ο Μαύρος Χάρτης της Αθήνας» σχεδιάστηκε με σκοπό να εντοπίσει μέσα στην πόλη και να αναδείξει την αφανή εγκληματικότητα που συνδέεται με τις ρατσιστικές επιθέσεις στο δημόσιο χώρο. Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ (ΙΡΛ) Παράρτημα Ελλάδας και του HumanRights360.

Αναγνωρίζοντας ότι το 2019 αποτελεί μια κομβική χρονιά για την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, η διαδικασία της οποίας έφερε στο φως δεκάδες από τα ρατσιστικά εγκλήματά της, δημιουργήσαμε αυτό το κοινό εγχείρημα που στόχο έχει τόσο την ανάδειξη της τοπογραφίας της ρατσιστικής βίας όσο και να κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό την επικινδυνότητά της. Ο χάρτης που δημιουργήθηκε αποτυπώνει λεπτομερώς τόσο τις ίδιες τις επιθέσεις όσο και τις ιστορίες που βρίσκονται πίσω από αυτές.

Με ένα κλικ πάνω στα σημεία του χάρτη, ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι το κάθε σημείο δεν είναι απλώς μια διεύθυνση, αλλά ένας τόπος βίας, ένα σημείο όπου μια βίαιη υπόθεση έλαβε χώρα στις γειτονιές της Αθήνας, δίπλα μας.

βάλτους Χ

Είκοσι πέντε δημιουργοί της οπτικής εικόνας βοήθησαν σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση. Με όπλο ενάντια στη βία την ίδια τη δουλειά τους, εικονογράφησαν τα περιστατικά, έτσι ώστε, να καταφέρουμε να αποτυπώσουμε τη φρίκη και τα αποτελέσματα τόσο της ορατής όσο και της αόρατης βίας.

Τα έργα των είκοσι πέντε αυτών των δημιουργών θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα διεξαχθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων/Technopolis City of Athens από την Τετάρτη 13 έως και την Κυριακή 19 Μαρτίου 2019, υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών.

βάλτους Χ

Την έκθεση θα πλαισιώσουν συζητήσεις και παράλληλα δρώμενα.

Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών

Πηγή: http://popaganda.gr


Διαλέξαμε για αρχή 50 από τα εκατοντάδες περιστατικά ρατσιστικής βίας που έχουν συμβεί στους δρόμους της πόλης. Για καθένα από αυτά δημιουργήσαμε ένα αυτοκόλλητο με ένα QR code, το οποίο κολλάμε στο σημείο της επίθεσης στην πόλη. Το QR code οδηγεί στο χάρτη όπου καταγράφονται αρχικά οι 50 αυτές επιθέσεις. Κάθε επίθεση περιγράφεται με ένα σύντομο κείμενο και μια εικόνα.

Αναγνωρίζοντας ότι το 2019 αποτελεί μια κομβική χρονιά για την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία έφερε στο φως δεκάδες από τα ρατσιστικά εγκλήματά της, δημιουργήσαμε αυτή την καμπάνια, που στόχο έχει να στοιχειοθετήσει την τοπογραφία της ρατσιστικής βίας.

Επισκεφτείτε τον διαδικτυακό χάρτη, βρείτε τα αυτοκόλλητα στους δρόμους της Αθήνας και σκανάρετέ τα με το κινητό σας!

Απόσπασμα κειμένου από: https://rosalux.gr


Το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ (ΙΡΛ) Παράρτημα Ελλάδας https://rosalux.gr είναι ένα αριστερό γερμανικό ινστιτούτο πολιτικής επιμόρφωσης, ανήκει στο διεθνές δίκτυο του Rosa Luxemburg Stiftung (RLS) και λειτουργεί στην Ελλάδα από το 2012. Ο Αντιφασισμός και ο Αντιρατσισμός είναι δύο από τις κύριες θεματικές ενότητες στις οποίες δραστηριοποιείται. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://rosalux.gr/el

Το HumanRights360 είναι μία νέα οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Αποστολή μας είναι η προστασία και ενδυνάμωση των δικαιωμάτων όλων, χωρίς καμία διάκριση, και με εστίαση στους ευάλωτους πληθυσμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το HumanRights360 υλοποιεί μία σειρά δράσεων κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των εγκλημάτων μίσους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.humanrights360.org/el/

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.