fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ουζμπεκιστάν | Μείωση εξαναγκαστικής/παιδικής εργασίας

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IFI

Σύμφωνα με νέα έκθεση του ILO, το 2019, η κυβέρνηση του Ουζμπεκιστάν εξαναγκαστική και παιδική εργασία κατά τη διάρκεια του κύκλου παραγωγής του βαμβακιού.
Η έκθεση, η οποία εκπονήθηκε για την Παγκόσμια Τράπεζα, δείχνει ότι η χώρα, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα όσο αφορά τον τομέα του βαμβακιού.
Η συστηματική παιδική εργασία έχει εξαλειφθεί και η παιδική εργασία δεν αποτελεί πλέον μείζον πρόβλημα.
Πάνω από το 90% των εργαζόμενων στην συγκομιδή βαμβακιού για το 2019 εργάστηκαν ελεύθερα και η συστηματική πρόσληψη φοιτητών, δασκάλων, ιατρών και νοσηλευτών έχει σταματήσει εντελώς.
Το 2019 καταγράφηκαν 102.000 εργάτες εξαναγκαστικής εργασίας κατά τη διάρκεια της συγκομιδής – αυτός ο αριθμός είναι 40% μικρότερος από το 2018.
Ωστόσο, η ακούσια πρόσληψη προσωπικού από κρατικούς θεσμούς, οργανισμούς κι επιχειρήσεις, εξακολουθεί να εμφανίζεται σε τοπικό επίπεδο.
Το 2019, η πλειονότητα των εργαζομένων στην συγκομιδή βαμβακιού ανέφεραν ότι οι συνθήκες εργασίας (μεταφορές, τρόφιμα, υγιεινή, πρόσβαση σε νερό κ.α.) είχαν βελτιωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ο ILO ξεκίνησε την παρακολούθηση της συγκομιδής βαμβακιού σε σχέση με την παιδική εργασία, το 2013.
Το 2015, στο πλαίσιο συμφωνίας με την Παγκόσμια Τράπεζα, το έργο αυτό επεκτάθηκε για να καλύψει τόσο την καταναγκαστική εργασία, όσο και την παιδική εργασία.
Το 2019, για πρώτη φορά, ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε από ανεξάρτητους ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών του Ουζμπεκιστάν, χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία και την κατάρτιση του ILO.
Οι ακτιβιστές, ανέφεραν ότι ολοκλήρωσαν την παρακολούθησή τους χωρίς παρεμβολές.
Η Elena Urlaeva, ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει:
“Φέτος, παρατηρήσαμε αρκετές νέες θετικές εξελίξεις. Το Υπουργείο Απασχόλησης και Εργασιακών Σχέσεων, ενθάρρυνε την κοινωνία των πολιτών, να είναι κρίσιμη. Μας δόθηκαν επίσημες ταυτότητες, τις οποίες μπορούσαμε να δείξουμε στους τοπικούς αξιωματούχους, σε περίπτωση που μας έκαναν ερωτήσεις. Αυτό ήταν πολύ βοηθητικό. Ένα άλλο θετικό στοιχείο είναι, ότι η ακτιβιστική μας ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεγάλωσε. Αρκετοί νέοι άνθρωποι συμμετείχαν φέτος κι αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό”.
Η Tanzila Narbaeva, Πρόεδρος της Γερουσίας του Ουζμπεκιστάν, αναφέρει:
“Η καταναγκαστική εργασία είναι εντελώς απαράδεκτη και δεν έχει θέση στο σύγχρονο Ουζμπεκιστάν. Έχουμε ακόμα να κάνουμε δουλειά, όμως, μας ενθαρρύνει το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις δείχνουν τόσο θετικά αποτελέσματα. Έχουμε επίσης πρόσφατα εισαγάγει την ποινικοποίηση της καταναγκαστικής εργασίας, η οποία ελπίζουμε ότι θα χρησιμεύσει ως αποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε την συνεργασία μας με τον ILO, την Παγκόσμια Τράπεζα και την κοινωνία των πολιτών, για την περαιτέρω διατήρηση της προόδου σε αυτό τον τομέα”.
Το 2019, εντάθηκαν και οι κυβερνητικές προσπάθειες επιβολής του νόμου.
Ο αριθμός των επιθεωρητών εργασίας διπλασιάστηκε από τους 200 στους 400 και εξετάστηκαν 1.282 περιστατικά εξαναγκαστικής εργασίας.
259 αξιωματούχοι, αρχηγοί οργανώσεων και διευθυντές τιμωρήθηκαν για παραβάσεις εξαναγκαστικής εργασίας μέσα στο 2019, κυρίως με πρόστιμα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 10 φορές σε σχέση με το 2018.
Τον Ιανουάριο του 2020, ο Πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν, Shavkat Mirziyoyev, υπέγραψε μία νέα νομοθεσία για την ποινικοποίηση της εξαναγκαστικής εργασίας.
Ο Heinz Koller, ο περιφερειακός διευθυντής του ILO για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, αναφέρει:
“Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να υπερασπιστεί αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Οι υπεύθυνες διεθνείς επενδύσεις μπορούν να ενθαρρύνουν την νέα αυτή κατάσταση και να συμμορφωθούν με τα διεθνή πρότυπα εργασίας. Συγχαίρω επίσης την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους για την εφαρμογή του προγράμματος που αφορά την αξιοπρεπή εργασία. Ο ILO θα συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια”.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή