fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Το «Λεωφορείο Μίσους» των Αμερικανών Ναζί στο Νότο | 1961

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου
Απόδοση στα Ελληνικά για το #IFI: “Thodoris Roumanis

Αρχικό κείμενο: Photos of American Nazis driving a ‘hate bus’ through the Deep South, following Freedom Riders | The world’s most despicable road trip

Μέλη του Αμερικάνικου Ναζιστικού Κόμματος
Εικόνα 1: Μέλη του Αμερικάνικου Ναζιστικού Κόμματος, συμπεριλαμβανομένου του οδηγού John Patler (δεύτερος από αριστερά), ποζάρουν με το “Λεωφορείο Μίσους” στο Montgomery της Alabama, στον δρόμο προς τη Ν. Ορλεάνη τον Μάιο του 1961. (Joe Scherschel/Life)

Οι Αμερικανοί φασίστες είναι δυστυχώς καλοί στο να τραβούν την προσοχή του κόσμου.

Πέρα από τις γυαλιστερές μπότες και τα χαζά κουρέματα, ένα βασικό χαρακτηριστικό εκείνων που απoκλίνουν από τη δημοκρατία, είναι η έντονη και συνεχής πρόκληση, είτε αυτή προέρχεται από κατεβατά στα social media, είτε από δημόσιες εκφράσεις εκφοβισμού.

Το 1961, το νεοσύστατο τότε Αμερικανικό Ναζιστικό Κόμμα (ΑΝΚ, American Nazi Party) σχεδίασε ένα όχημα για υποκίνηση, παρόμοιο με αυτό των αριστεριζόντων χίπηδων της εποχής – απλά όχι βασισμένο στην αγάπη. Το ονόμασαν «Λεωφορείο Μίσους», αν και πρόκειται για βανάκι, και ήταν φουλαρισμένο με το συναίσθημα.

Οδηγούμενο από τον ιδρυτή του κόμματος, George Lincoln Rockwell, αυτό το καραβάνι αχρείων σκόπευε να περιηγηθεί τον Νότο παρενοχλώντας Freedom Riders (κίνημα που ταξίδευε στην ίδια περιοχή και απαιτούσε να μην εφαρμόζεται ο νόμος περί χωριστών λεωφορείων για τους μη-λευκούς) και σπέρνοντας ένα μήνυμα κατά των επιμιξιών. Στο στολισμένο εξωτερικό του γαλανόλευκου Wolkswagen διάβαζες:

Λεωφορείο Μίσους του Lincoln Rockwell: μισούμε τις φυλετικές επιμιξίες, μισούμε τον Εβραιοκομμουνισμό.

Εικονα 2: (Joe Scherschel/Life)

Δεν θα πήγαιναν όμως όλα όπως τα είχαν σχεδιάσει αυτοί οι Άριοι πρέσβεις. Φτάνοντας στη Ν. Ορλεάνη στις 23 Μαΐου 1961, το βανάκι του μίσους ακινητοποιήθηκε από την τοπική αστυνομία, η οποία σκόπευε να σταματήσει τα σχέδια τους για διατάραξη της προβολής της Ζιωνιστικής ταινίας “Exodus”.

Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν για εγκληματική κακοποίηση και οι 10 επιβαίνοντες. Το βανάκι τους κατασχέθηκε αργότερα από το FBI.

O Rockwell, το κόμμα του οποίου είχε ιδρυθεί με σκοπό «να τους διαταράξουμε τόσο πολύ . . . ώστε να μας προσέξουν», δεν ενοχλούσε μόνο φιλελεύθερους ακτιβιστές και επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. Έξι χρόνια μετά το ταξιδάκι αυτό, δολοφονήθηκε στο parking ενός καθαριστηρίου. Ο δολοφόνος ήταν ο John Patler, δυσαρεστημένος υποτελής του και πρώην οδηγός του βαν.

Εικονα 3: (Joe Scherschel/Life)
Εικονα 4: (Joe Scherschel/Life)
Εικονα 5: (Joe Scherschel/Life)
Εικονα 6: O George Lincoln Rockwell (άκρα δεξιά) με μέλη του ΑΝΚ, συμπεριλαμβανομένου του μελλοντικά δολοφόνου του, John Patler (γονατιστός, αριστερά) και το βανάκι τους στη Βιρτζίνια, 1961. (Bettmann Archive via Getty Images)
Εικόνα 7: Αστυνομικοί προσέχουν το “Λεωφορείο Μίσους” την ώρα που περνά από το Montgomerry της Αλαμπάμα, στην πορεία του προς τη Ν. Ορλεάνη, Μάιος 1961. (Joe Scherschel/Life)
Εικόνα 8: Ο αρχηγός του ΑΝΚ, George Lincoln Rockwell, κρατώντας πλακάτ αντισημιτικού περιεχομένου, Dallas 1966. (AP/Fred Kaufman)
Εικόνα 9: Ο George Lincoln Rockwell σε αστυνομικό τμήμα της Ν. Ορλεάνης, μετά την συλληψή του μαζί με τους 9 ακολουθούς του, Μάιος 1961. (Historical Times)
Εικόνα10: Μέλη του ΑΝΚ με λευκά ρούχα φυλακίσεως εισέρχονται σε βαν της αστυνομίας στη Ν. Ορλεάνη στις 25 Μαΐου 1961 για να μεταφερθούν σε τοπικές φυλακές, όπου θα κρατηθούν μέχρι τη δίκη τους για διατάραξη της ειρήνης. (AP)
Εικόνα 11: Ο George Lincoln Rockwell, αρχηγός του ΑΝΚ, σε ομιλία του στο Σικάγο, 21 Αυγούστου 1966. (AP/Charles Knoblock)
Εικόνα12: Δύο τρύπες στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου μέσα στο οποίο δολοφονήθηκε ο George Lincoln Rockwell από τον Αμερικανό Ναζί υπόλογό του, Arlington, Βιρτζίνια, 25 Αυγούστου 1967. (AP)

 

Απόδοση στα Ελληνικά για το #IFI: “Thodoris Roumanis

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή