fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

επιδομα

Tο επίδομα των 800 ευρώ

στo Εργαλειοθήκη

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ ένα έκτακτο δώρο Πάσχα θα δοθεί σε όλους τους εργαζομένους στα νοσοκομεία και στην Πολιτική Προστασία, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, χθες το βράδυ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης:

1. Ο έκτακτος μισθός των 800 ευρώ έως τα τέλη Απριλίου θα δοθεί και σε όσους απασχολούνται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους και όχι μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει. Πρόκειται για εργαζομένους των οποίων η εργασία –και ο μισθός– έχει ανασταλεί, ενώ οι επιχειρήσεις τους συνεχίζουν να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι

το κράτος θα καλύψει και τις ασφαλιστικές εισφορές των συγκεκριμένων εργαζομένων.

2. Την ενίσχυση των 800 ευρώ θα λάβουν και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας. Δεν θα χρειαστεί, δηλαδή, να αποδείξουν μείωση τζίρου, αλλά θα είναι αυτοδικαίως δικαιούχοι. Επίσης, γι’ αυτή την κατηγορία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής εισφορών. Αυτό δηλαδή που ισχύει για τις επιχειρήσεις που κλείνουν.

3. Το επίδομα των 800 ευρώ θα δοθεί σε όσους απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1ης Μαρτίου μέχρι χθες. Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 40.000 απολύθηκαν τον Μάρτιο, κάτι που ανησύχησε την κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε προχθές ότι δεν θα δικαιούνται ενισχύσεις οι επιχειρήσεις που προβαίνουν εφεξής σε απολύσεις.

4. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, αλλά και οι υπάλληλοι Πολιτικής Προστασίας θα πάρουν από μισό επιπλέον μισθό φέτος, ένα έκτακτο δώρο Πάσχα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, που τους χαρακτήρισε «ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες».

Οσο για το δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα καταβληθεί στο ακέραιο, απο όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζομένους, όπως ακριβώς το δικαιούνται, αλλά πρόσθεσε ότι «ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία».

Το πακέτο των μέτρων οδηγεί πλέον υποχρεωτικά σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Ο νέος αναθεωρημένος προϋπολογισμός θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

Το πακέτο στήριξης της οικονομίας αθροίζεται έτσι σε ένα ποσό 10 δισ. ευρώ, πέραν των μέτρων πρόσθετης ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, στα 3,8 δισ. ευρώ που ήδη είχαν ανακοινωθεί από προχθές (1,8 δισ. ευρώ από το επενδυτικό ταμείο της Κομισιόν και 2 δισ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων από τον προϋπολογισμό) προστέθηκαν άλλα 3 δισ. ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και τουλάχιστον άλλα τόσα θα δοθούν από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες ότι τη δυνατότητα αυτή την επέτρεψε η απαλλαγή της χώρας από τους περιορισμούς της κρίσης και συγκεκριμένα η απαλλαγή από τα δυσβάσταχτα υπερπλεονάσματα του παρελθόντος και η ένταξη για πρώτη φορά σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Εργαλειοθήκη

Στην Κορυφή