fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

το κορίτσι με τα μαύρα

To bullying μιας άλλης εποχής

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου
Για το #IFI
Γράφει η Μαρία Ανδρονή

Ο εκφοβισμός ή αλλιώς bullying προϋπάρχει από τη γέννηση του ανθρώπου και ανθίζει εκεί που η συνθήκες τον ευνοούν. Έλλειψη παιδείας, ανοχή της κοινωνίας, ηθικοί κανόνες του «φαίνεσθαι» και όχι ουσίας, φόβος, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ψυχολογική αστάθεια, ανέχεια.

Μια ταινία του 1956 έρχεται να το επιβεβαιώσει:

Το Κορίτσι με τα Μαύρα σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη και με ερμηνείες από την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν.

Η ιστορία μιλά για ένα κορίτσι την Μαρίνα που ζει στην Ύδρα με την μητέρα της Φρόσω και τον αδερφό της Μήτσο. Η μητέρα χήρα και συναισθηματικά ευάλωτη. Ο αδελφός μικρός σε ηλικία με το χρέος του προστάτη της οικογένειας βαρύ πάνω στις πλάτες του.

Η μητέρα της ούσα χήρα, διατηρεί σχέση με τον νεότερο της Πανάγο και γι’ αυτό έχει δώσει δικαιώματα τα όποια εξοργίζουν τον Μήτσο ο οποίος τη δέρνει στην πλατεία του χωριού ενώ οι νησιώτες παρακολουθούν άφωνοι.

Στο νησί έρχονται για διακοπές δύο φίλοι ο Παύλος και ο Αντώνης και νοικιάζουν δωμάτια στο σπίτι της Μαρίνας. Ο Παύλος αρχίζει να δείχνει ενδιαφέρον προς την Μαρίνα και οι δύο νέοι ερωτεύονται.

Από την άλλη μεριά του σκηνικού ο Χρήστος, ένας ψαράς του νησιού, παθολογικά ερωτευμένος με την Μαρίνα   μαζί με τους φίλους του (4- 5 αγόρια ) προσπαθεί να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να την κατακτήσει.

Η Μαρίνα δεν ανταποκρίνεται και αυτός δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει την μεγαλύτερη αδελφή της Μαρίνας ως δούρειο ίππο πουλώντας της ψεύτικη αγάπη, το οποίο όταν ανακάλυψε τυχαία, αυτοκτόνησε, πέφτοντας στην θάλασσα.

Χωρίς καμία τύψη και συναίσθηση της δύσκολης κατάστασης που επικρατούσε στο σπίτι της Μαρίνας μετά από δυο θανάτους και την οικονομική ανέχεια του σπιτιού ο Χρήστος χρησιμοποιούσε την Μαρίνα και τον αδελφό της για να τονώσει τον εγωισμό τους μετά την απόρριψη του από την Μαρίνα και για να σπάει πλάκα και να γελά με την παρέα του κάνοντας ότι περνάει από το χέρι του, όπως να την κοροϊδεύει στο δρόμο αφήνοντας υπονοούμενα ότι προτιμά την αγάπη του  Αθηναίου από την δική του και προκαλώντας τον αδελφό της Μήτσο μέσα στη ταβέρνα και μπροστά στους υπόλοιπους θαμώνες με τραγούδια υπονοώντας ότι ο Αθηναίος θα μαγαρίσει την αδελφή του.

Ο Πανάγος (ένας από τους φίλους του Χρήστου) διατηρεί παράνομο δεσμό με την χήρα μανά της Μαρίνας χωρίς να φροντίσει να την προστατεύσει από τα κουτσομπολιά του χωριού προκαλώντας την τιμή του γιου της Μήτσο με αποτέλεσμα  να τη ξυλοκοπήσει στην πλατεία του χωριού μπροστά στα μάτια των άφωνων περαστικών.

Η κακοήθεια του Χρήστου και της παρέας του αναγκάζουν την Μαρίνα και την οικογένεια της να ζει μέσα στην περιφρόνηση, την ντροπή, τον εξευτελισμό και την απομόνωση.

Και δεν σταματούν εκεί. Προσπαθούν να δημιουργήσουν επεισόδια εις βάρος του Παύλου πάντα μπροστά σε κόσμο με την ελπίδα ότι έτσι θα τον εξαναγκάσουν σε φυγή από το νησί.

Τον προκαλούν σε καυγά στην ταβέρνα του χωριού, του μιλούν με υπονοούμενα στην εκκλησία του χωριού και  στο τέλος το αίσχος του είναι τόσο μεγάλο που σχεδιάζουν να τον τρομάξουν με τον φόβο του πνιγμού για να σπάσει πλάκα.

Σχεδιάζει με τους φίλους του (αυτός λέει και οι υπόλοιποι απλά δεν φέρνουν αντίρρηση) να του δώσουν μια σάπια βάρκα και να αφαιρέσουν τον πίρο που κρατάει τα νερά. Πιστεύουν ότι θα προλάβουν να τον σώσουν αφού πρώτα σπάσουν πλάκα με το πάθημα του…..η μοίρα όμως είχε άλλα σχεδία. Το αποτέλεσμα ήταν η βάρκα να βυθιστεί και να πνιγούν τρία παιδάκια από τα απίστευτα πολλά που πήρε εν αγνοία του για βόλτα ο Παύλος μαζί του.

Βλέποντας αυτή τη ταινία συνειδητοποιείς

Πως η συμπεριφορά αυτής της παρέας έχει όλα τα χαρακτηριστικά αυτού που σήμερα ονομάζουμε bullying:

  • λεκτικό εκφοβισμό (κοροϊδία, διακρίσεις, ντροπιαστικά σχόλια)
  • κοινωνικό εκφοβισμό (διάδοση φημών, απομόνωση από την ομάδα)
  • σωματικό εκφοβισμό (απόπειρα πνιγμού)
  • αρχηγός και παρατηρητές μέσα στην ίδια παρέα

Μόνο που δεν συμβαίνει  μέσα στο σχολείο αλλά στους δρόμους και την πλατεία του χωριού γιατί τότε, το 1957 σχολείο ήταν ο δρόμος και η γειτονία.
Μην ψάχνετε λοιπόν τα αίτια μόνο στην σύγχρονη εποχή. Το σκοτάδι της ψυχής και του μυαλού είναι η αιτία και αυτό για να αλλάξει θέλει δουλεία πολύ.

 

Μαρία Ανδρονή

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή