fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

φάρμακα

Θησαυρίζουν οι πολυεθνικές από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Το 2018 τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) εξακολουθούσαν να υπάγονται στην κρατική διατίμηση και οι τιμές ήταν ως ένα βαθμό ελεγχόμενες. Από τον Ιανουάριο του 2019 βγήκαν εκτός κρατικής διατίμησης και οι εταιρείες πλέον μπορούν να καθορίζουν τις τιμές κατά το δοκούν.

Η τρελή ταχύτητα με την οποία αυξάνονται οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ είναι ένα έξτρα δώρο στις πολυεθνικές του φαρμάκου για να ισοφαρίσουν την «χασούρα» από τις μειώσεις στις τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Εδώ βέβαια δεν μιλάμε για «ισοφάριση», αλλά για τρελή κερδοσκοπία.

Οι αιτήσεις των πολυεθνικών για αλλαγή κατηγορίας στα φάρμακα τους (να χαρακτηριστούν δηλαδή ως ΜΗΣΥΦΑ) είναι σε αναμονή. Επίσης, όλο αυτό το σκηνικό μας δημιουργεί υποψίες ότι ετοιμάζεται η είσοδος των ΜΗΣΥΦΑ στα σούπερ μάρκετ.

Οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα και μετά τα σούπερ μάρκετ θα μπορούν να κάνουν «εκπτώσεις». Αυτή η πορεία θα πιέσει ακόμα περισσότερο τα μικρά φαρμακεία που δεν θα μπορούν να κινηθούν σε αντίστοιχες τιμές.

φάρμακα

Ταυτόχρονα, η μετακύληση όλο και μεγαλύτερου κόστους της περίθαλψης στους ασφαλισμένους, συνεχίζεται.

Μπορεί οι λιανικές τιμές των φαρμάκων να έχουν μειωθεί αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μειώθηκε και το ποσό που πληρώνει ο ασφαλισμένος για ένα φάρμακο. Αφενός έχει αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων και αφετέρου η ασφαλιστική τιμή είναι πάντα μικρότερη από τη λιανική τιμή. Τη διαφορά αυτή την πληρώνει πάντα ο ασφαλισμένος.

Αυτή η πολιτική επιβάλλεται από την «συμμορία» της ΕΕ αλλά εξυπηρετεί και τα σχέδια του εγχώριου κεφαλαίου.

Η φαρμακευτική δαπάνη μπορεί να μειώθηκε τα χρόνια της κρίσης από 5 δισ. σε 1 δισ. ευρώ, αλλά αν την μοιράζονται 100 οικογένειες αντί για 10.000 φαρμακεία, είναι μια χαρά. Επίσης η κερδοσκοπία με τις τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, που ο όγκος τους αυξάνεται και με την βοήθεια των εγκληματικών διαφημίσεων, ανοίγει την όρεξη στα κοράκια.

Είναι όλο και πιο φανερό ότι αυτή η πολιτική δεν βελτιώνεται, μόνο ανατρέπεται. Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Φαρμακοποιών κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα της ραγδαίας αύξησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων:

Το Tab. Depon Maximum από 1,63 ευρώ πήγε 2,30 τον Απρίλιο 2018 και σήμερα έχει 2,49.

Το Tab. Aspirin 500mg από 1,81 ευρώ πήγε 3,41 τον Απρίλιο του 2018 και σήμερα 3,53.

Το παιδικό σιρόπι για τον βήχα Mucothiol ανήκε στα συνταγογραφούμενα φάρμακα το 2012, κόστιζε 1,93 ευρώ και ο ασφαλισμένος μπορούσε να το αγοράσει με την συνταγή και να πληρώσει μόνο 0,48 λεπτά. Σήμερα ανήκει στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και κοστίζει 5,71 ευρώ.

Το φάρμακο Tears Free Monodose, που είναι φυσικά δάκρυα και είναι απαραίτητο σε όσους πάσχουν από ξηροφθαλμία και αφορά και πολύ σοβαρές παθήσεις των οφθαλμών, κόστιζε 5,75 ευρώ (30 περιέκτες των 0,6ml) και ο ασφαλισμένος το αγόραζε με συνταγή, πληρώνοντας 1,44. Σήμερα κοστίζει 9,10 ευρώ.

*εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας Φαρμακοποιών στο ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), εκλέκτορας του ΦΣΑ στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Πηγή: http://prin.gr/

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή