fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Δέκα ταινίες αφιερωμένες στους Working Heroes

στo Lunch break/Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Όλος ο πλανήτης στηρίζεται στην εργασία. Σ’ αυτούς που παράγουν. Το ίδιο ακριβώς κάνει και η βιομηχανία του θεάματος. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τις 10 καλύτερες ταινίες που έχουν ως πρωταγωνιστές, εσάς. Και εμάς. Κι όλους τους working heroes του κόσμου τούτου. Και σας τις παρουσιάζουμε με μία δόση χιούμορ, μετρώντας από τη λιγότερο στην περισσότερο αγαπημένη μας.

One, two, three… go.

10. Baby Boom (1987)

Η J.C. Wiatt (Diane Keaton) είναι μία επιτυχημένη επιχειρηματίας στη Νέα Υόρκη, γνωστή ως “τίγρης”. Η J. λαμβάνει μία κληρονομιά από έναν συγγενή σε άλλη χώρα. Η ίδια υποπτεύεται ότι θα πάρει πολλά χρήματα, τελικά όμως κληρονομεί ένα… μωρό. Κι έτσι βρίσκεται παρέα με ένα ενοχλητικό κοριτσάκι, κάτι που “αναγκάζει” το φίλο της να την εγκαταλείψει. Η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο όταν απολύεται εξαιτίας του μωρού. Κι ενώ αποφασίζει πως θα το δώσει για υιοθεσία, τελικά παίρνει τη μεγάλη απόφαση να το κρατήσει και ν’ αλλάξει σπίτι και περιοχή. Σε μία ήσυχη γειτονιά, μακριά από την πολύβουη Ν. Υόρκη, αλλάζει καριέρα.
Η σάλτσα μήλου θα είναι το νέο τρεντ της τίγρης.
Tip: αν σκέφτεσαι ν’ αλλάξεις καριέρα είναι η ώρα να δεις αυτή την ταινία.

 

09. The Devil wears Prada (2006)

Εντάξει, δε θα μιλήσω για την ερμηνεία της Meryl Streep, τα έχουμε πει αυτά, δεν τα έχουμε πει;
Σ’ αυτή την ταινία η Streep, μετατρέπεται στον απόλυτο τρόμο κάθε υπαλλήλου. Είναι η μεγαλύτερη σκύλα της Αμερικής. Διευθύντρια στο καλύτερο περιοδικό μόδας, απεχθάνεται τα λάθη, απεχθάνεται τους υπαλλήλους της, τη μυρωδιά τους, το στυλ τους, την ίδια τους την ύπαρξη – σταμάτα να αναπνέεις με εκνευρίζεις!
Κάπου εκεί, προσλαμβάνεται – απορώ πώς – η Andy Sachs (κατά κόσμον Anne Hathaway), η οποία έχει όλα όσα μισεί η αφεντικίνα της: είναι άτσαλη, δε ξέρει να μιλάει σωστά, ντύνεται σαν 12χρονη ατσούμπαλη έφηβη, δε ξέρει να βάφεται, φοράει sneakers και δεν έχει καμία ιδέα περί μόδας. Η αγαπημένη αφεντικίνα της όμως, είναι εκεί για να της μάθει τα πάντα. Ούτε καν! Βρίσκεται εκεί για της κάνει τη ζωή μαρτύριο και τα καταφέρνει περίφημα.
Στο τέλος, η Andy, κάνει αυτό που θέλουμε να κάνουμε όλοι (κάποιοι,κάπου, κάποτε, το καταφέραμε). Παρατάει και δουλειά και σκύλα και φεύγει με το κεφάλι ψηλά. Well done my girl, well done.
Tip: αν σκέφτεσαι να παρατήσεις τη δουλειά σου, δες πώς θα το κάνεις με στυλ.

08. Gung ho (1986)

Εδώ και 9 μήνες, η τοπική αυτοκινητοβιομηχανία της Πενσιλβανίας είναι κλειστή. Ο πρώην εργοδηγός Hunt Stevenson (Michael Keaton) πηγαίνει στο Τόκιο για να πείσει τη θυγατρική εταιρεία ν’ ανοίξει ξανά το εργοστάσιο. Η εταιρεία συμφωνεί, όμως οι απελπισμένοι εργάτες είναι γι’ αυτήν μία ιδανική ευκαιρία για δραματικές αλλαγές. Τι πρωτότυπο!
Οι εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να συνασπιστούν, παίρνουν χαμηλότερους μισθούς και μαθαίνουν να κάνουν τα πάντα. Η μη ειδίκευση δεν τους αφήνει περιθώρια εξέλιξης. Διευθυντής είναι ένας αποτυχημένος στη διοίκηση Ιάπωνας κι έτσι ο Hunt γίνεται ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της θυγατρικής και των Αμερικανών εργαζομένων. Όμως οι προσδοκίες για ανέλιξη κάνουν τον Hunt αδιάφορο προς τους συναδέρφους του κι έτσι η σύγκρουση δεν αργεί να έρθει. Ο Hunt θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημα κάνοντας μία συμφωνία με τον Ιάπωνα διευθυντή: αν το εργοστάσιο παράξει 15.000 αυτοκίνητα σε ένα μήνα, οι εργαζόμενοι θα πάρουν όλες τις μισθολογικές αυξήσεις που δικαιούνται και το εργοστάσιο θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν κι ο Hunt για να μη χάσει τη συμφωνία τους πείθει για 12.000 αυτοκίνητα και μερική αύξηση μισθών. Ψέμα. Όταν το ανακαλύπτουν οι εργαζόμενοι παίρνουν στα χέρια τους το μεγαλύτερο τους όπλο: απεργούν.
Tip: αν νιώθεις ότι αδίκησες τους συναδέρφους σου, σκέψου ότι πάντα μπορείς να περάσεις στη σωστή πλευρά, όπως ο Hunt.

07. 9 to 5 (1980)

Η ταινία μας γνωρίζει τον Franklin Hart. Είναι ο μεγαλύτερος σεξιστής, εγωιστικής, ψεύτης και υποκριτής αφεντικός του πλανήτη. Ενθουσιάζεται στο να εκμεταλλεύεται, ταπεινώνει, υποβαθμίζει το γυναικείο προσωπικό του. Όλοι ξέρουμε έναν τέτοιο τυπά και όλοι ελπίζουμε να μην είναι/γίνει το αφεντικό μας. Έχοντας βαρεθεί τη συμπεριφορά του και φτάνοντας πια στο αποκορύφωμα της εργασιακής τους εκμετάλλευσης, η Doralle (Dolly Parton) και η Judy (Jane Fonda), απαγάγουν τον Hart και τον φυλακίζουν στο ίδιο του το σπίτι (Έλα, πες την αλήθεια, έχεις σκεφτεί κι εσύ να το κάνεις αυτό στο αφεντικό σου). Έτσι αναλαμβάνουν τον έλεγχο του τμήματός του και η παραγωγή κάνει άλματα.
Tip: αν το αφεντικό σου είναι σεξιστής, στείλε του με ανώνυμο πακέτο αυτή την ταινία και γράψε με μεγάλα γράμματα “ΠΡΟΣΕΧΕ”.

 

06. Office space (1999)

Μία παρέα φίλων. Όλοι μισούν τις δουλειές τους. Η παρέα αποφασίζει να “φυτέψει” έναν ιό στην εταιρεία που δουλεύουν ώστε να κλέψουν λεφτά, όμως όλα πάνε στραβά. Η ταινία αποτυπώνει με τον πιο πετυχημένο τρόπο τι σημαίνει να κάνεις μία δουλειά που σιχαίνεσαι. Το καλύτερο μήνυμα είναι πως αν έχεις υπέροχους ανθρώπους δίπλα σου, μπορείς ν’ αντέξεις μία κακή δουλειά. Αν πάλι δεν μπορείς, κανένα πρόβλημα: “set the building on fire”.
Tip: το καλύτερο πράγμα σε μία δουλειά θα είναι πάντα οι καλοί συνάδερφοι.

05. Glengarry Glen Ross (1992)

Η ταινία είναι μια πραγματική ιστορία πίσω από τον κόσμο των πωλήσεων. Μια ρεαλιστική απεικόνιση της τεράστιας πίεσης των μικρών και μεγάλων πωλήσεων. Οι τέσσερις πωλητές της ταινίας (Al Pacino, Alex Baldwin, Jack Lemmon και Ed Harris), μέσα από την ασφυκτική πίεση του ανταγωνισμού, θα κάνουν τα πάντα για είναι καλοί στη δουλειά τους και να φτάσουν στην κορυφή. Χωρίς ανθρωπιά, χωρίς έλεος. Μία σπουδαία ταινία που δείχνει με ωμότητα τους απάνθρωπους μηχανισμούς του καπιταλισμού. Σε κάνει να αναρωτιέσαι αν μπορείς πραγματικά να αποφύγεις την ενσωμάτωση μέσα σε ένα σύστημα που απεχθάνεσαι.
Tip: μάλλον πρέπει ν’ αρχίσεις να σέβεσαι τους πωλητές.

04. Erin Brockovich (2000)

Η αφοσιωμένη Erin (Julia Roberts) είναι μία χωρισμένη μητέρα τριών παιδιών που ψάχνει απεγνωσμένα για δουλειά. Όταν προσλαμβάνεται σε ένα δικηγορικό γραφείο ανακαλύπτει κατά λάθος ένα σκάνδαλο που εμπλέκει την εταιρεία PG&E σε μία υπόθεση που εκθέτει τους κατοίκους της περιοχής σε μολυσμένο νερό. Η ιστορία είναι αληθινή και βασίστηκε στο δικαστικό αγώνα της Brockovich εναντίον της Αμερικανικής εταιρείας η οποία εν τέλει αναγκάστηκε να πληρώσει 333 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία μοιράστηκαν  οι 634 κάτοικοι. Ένας ύμνος στην επιμονή και την αφοσίωση.
Tip: single mothers do it better.

03. Modern time (1936)

Από τις πιο αγαπημένες ταινίες, με τον υπέροχο Charlie Chaplin σε μία ερμηνεία “ύμνο” για την εύρεση εργασίας. Δε θα μπορούσε να μη βρίσκεται στην πρώτη τριάδα αυτού του αφιερώματος. Μέσα από τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που βιώνει ο ήρωας, βλέπουμε τον αγώνα του να επιβιώσει μέσα στο μοντέρνο βιομηχανοποιημένο κόσμο με φόντο το χρηματιστηριακό κραχ του 1929. Ενώ δουλεύει αρχικά σε μία βιομηχανία… σφίγγοντας μπουλόνια, διάφορα ατυχή γεγονότα θα δώσουν την εντύπωση στο αφεντικό του ότι αυτός τρελάθηκε κι έτσι θα τον στείλει στο ψυχιατρείο. Η ταινία αποτελεί την απεγνωσμένη προσπάθεια ενός ανθρώπου να βρει εργασία σε μία εποχή που η ανεργία μαστίζει όλες τις ηλικίες και τις ειδικότητες.
Είναι η τελευταία “σιωπηλή” ταινία, σε μία εποχή που όλοι έβαζαν διαλόγους. Η ταινία αποτελεί την εναντίωση του Chaplin στην μοντέρνα κοινωνία, στη μηχανή, στην πρόοδο που θέλει τον άνθρωπο αυτοματοποιημένο.
Tip: η σιωπή φωνάζει δυνατά.

02. Norma Rei (1979)

Ένα δράμα του Martin Ritt που βγήκε στις αίθουσες το 1979 με πρωταγωνίστρια την Sally Field. Η ταινία εξελίσσεται στην κωμόπολη της Αλαμπάμα και έχει ως θέμα μία εργάτρια σε ένα βαμβακουργείο. Η Νόρμα γνωρίζει τον συνδικαλιστή Ρούμπεν Βαρσόφσκι (Ron Leibman) κι έτσι αρχίζει να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες εργασίας, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα την εσωτερική της δύναμη. Ο ξεσηκωμός των εργατών και μία οργανωμένη απεργία από τη Ρέι έχει ως αποτέλεσμα να οργανωθεί το πρώτο συνδικάτο της Αλαμπάμα. Τι μας μαθαίνουν η Ρέι και η ταινία; Σήκω – Διεκδίκησε – Κέρδισε.
Η ταινία είναι βασισμένη στη ζωή της εργάτριας Crystal Lee Sutton και στον δεκάχρονο αγώνα της για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας στο βαμβακουργείο που εργαζόταν.
Tip: νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

01. Horrible bosses (2011)

Για το τέλος άφησα την αγαπημένη μου “εργασιακή” κωμωδία. Σαν ταινία δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο παρότι το κάστινγκ είναι εξαιρετικό. Δε μπορείς όμως να μη γελάσεις, με μία παρέα φίλων που στην προσπάθειά τους να σκοτώσουν τα μισητά τους αφεντικά καταφέρνουν να κάνουν ό,τι χαζομάρα περνάει από το μυαλό σας. Ο πληρωμένος δολοφόνος Jamie Foxx, μάλλον δεν είναι και τόσο επαγγελματίας, άρα οι απελπισμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Εντυπωσιακό το γεγονός ότι βλέπουμε την σεξουαλική παρενόχληση “από την ανάποδη”: η γυναίκα εργοδότρια (Jenifer Aniston) παρενοχλεί σεξουαλικά τον άντρα βοηθό της (Charlie Day). Για να λέμε και την αλήθεια, η ταινία μάλλον θα έπρεπε να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας. Η πρωτιά όμως της ανήκει δικαιωματικά, αφού λίγο πολύ, όλοι σκεφτήκαμε κάποτε να σκοτώσουμε το καταραμένο το αφεντικό μας.
Tip: καλύτερη απέφυγε την αν νιώθεις ότι μισείς το αφεντικό σου.

 

Γράφει η V for Vallia

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Lunch break

Dystopian Greece

Ελλάδα 2200 μ.Χ.

- Αυτός ήταν με τον Μητσοτάκη τον Πρώτο; - Τον Δεύτερο. - Μαλάκα τι
Στην Κορυφή