fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Στο Ρελαντί

Στο Ρελαντί – Τι τρέχει | Τεύχος #33

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Στο Ρελαντί / Τεύχος #33 , Οκτώβριος 2018

Στήλη «Τι τρέχει», Σελίδα 2

Cafe «REPEAT», Ιπποκράτους

Συνάδερφος εργάστηκε για δυο µήνες στο κατάστηµα ‘REPEAT’ στην οδό Ιπποκράτους. Όταν διεκδίκησε το δώρο Χριστουγέννων,το οποίο ο εργοδότης δεν έδινε, όµως ζητούσε από τους εργαζόµενους να υπογράψουν ότι το έλαβαν, απολύθηκε. Δεκαέξι µήνες αργότερα, όταν έγινε µέλος του σωµατείου και ενηµερώθηκε για τα δικαιωµατά του, προχώρησε σε καταγγελία στο αρµόδιο Σ.Ε.Π.Ε. Διεκδίκησε διαφορές δεδουλευµένων, προσαυξήσεις, επίδοµα άδειας, άδεια, ‘εξοδα κίνησης και φθοράς για το ιδιόκτητο δίκυκλο του µε το οποίο εργαζόταν.

Στη τριµερή στο Σ.Ε.Π.Ε ήρθε ως εκπρόσωπος της εταιρείας ο λογιστής, ο οποίος δεν ήξερε- δεν γνώριζε. Ο επιθεωρητής ζήτησε από τον λογιστή τις αποδείξεις ότι η εταιρεία είχε καταβάλει στο συνάδερφο τα ποσά που νοµίµως διεκδικούσε. Αποδείξεις δεν υπήρχαν και ο εργοδότης τελικά κατέβαλε τις οφειλές του, δικαιώνοντας τον συνάδερφο.

«NΕW YORK SANDWITCH», Σύνταγµα

Συνάδελφος που εργαζόταν στο εν λόγω κατάστηµα, προχώρησε σε καταγγελία στο αρµόδιο ΣΕΠΕ, για δεδουλευµένα και έξοδα κίνησης Στην τριµερή συνάντηση που πραγµατοποιήθηκε στις 06/06, εμφανίστηκε ο εργοδότης µε πρόταση να καταβληθούν τα ποσά που διεκδικούσε ο συνάδέλφος σε δύο δόσεις. Υπογράφθηκε ο διακανονισµός ενοποιών του επιθεωρητή εργασίας και ο συνάδελφος πήρε τα χρήµατα που διεκδικούσε.

«KOI» SUSHI BAR, Ν. Φιλαδέλφεια

Συνάδελφος που εργαζόταν από τον Δεκέµβρη 2017 ως διανοµέας στο “KOI SUSHI BAR”, απολύθηκε επειδή  διεκδίκησε το δώρο του Πάσχα και απέργησε την 1η Μαη. Ο συνάδελφος προχώρησε σε καταγγελία στο αρµόδιο ΣΕΠΕ, για την άκυρη απόλυση, για δεδουλευµένα (νυχτερινά, Κυριακές) και τα έξοδα κίνησης (βενζίνες & σέρβις). Το ΣΕΠΕ τον δικαίωσε για τα έξοδα κίνησης του ιδιόκτητου δικύκλου. Στη συνέχεια κατέθεσε αγωγή για παράνοµη και καταχρηστική απόλυση, που θα εκδικαστεί στις 12 Δεκεµβρίου 2018.

Ψητοπωλείο «ΠΙΑΤΣΑ ΚΑΛΑΜΑΚΙ» Χαλάνδρι

Στις 15/06/2018 ο συνάδελφος Θ.Τ. προσλαµβάνεται στο µαγαζί «Πιάτσα Καλαµάκι Χαλανδρίου». Μετά από λίγες µέρες στις 28/06/18 εκλέγεται µέλος στο Δ.Σ. του σωµατείου µας. Στις 08/07/2018 το σωµατείο ενηµερώνει µε e-mail την επιχείρηση για τη συνδικαλιστική του ιδιότητα. Στις 19/07/2018 ο συνάδελφος διεκδικεί τα ένσηµα για τις µέρες και ώρες που εργάζεται καθώς και τα έξοδα κίνησης και συντήρησης του δικύκλου του. Στις 23/07/2018 ο συνάδελφος απολύεται προφορικά. Στις 24/07/2018 ο
συνάδελφος κάνει καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας Αγ. Παρασκευής. Την ίδια µέρα λίγο αργότερα του γίνεται επίδοση της παράνοµης απόλυσης του. Στις 05/10/2018 ο συνάδελφος δικαιώνεται από την απόφαση της επιθεώρησης εργασίας και προχωρεί σε αγωγή κατά της επιχείρησης.

«ΠΡΟΕΔΡΟΣ» Ψητοπωλεία

ΤΖΑΚ ΠΟΤ για τον… ΠΡΟΕΔΡΟ.  Μετά από αίτηµα του ΣΒΕΟΔ το ΣΕΠΕ πραγµατοποίησε ελέγχους στα έξι µαγαζιά του. Μαντέψτε: και στα έξι βρέθηκαν παραβάσεις της εργατικής νοµοθεσίας και επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιµα.

«Pizza Fan» Ν. Ιωνίας

Ο εργοδότης του καταστήµατος “Pizza Fan” Ν.Ιωνίας Ματζιαβάς, καταδικάστηκε στις 15/05/2018 σε 7 µήνες για πλαστογραφία. Πλαστογράφησε την πρόσληψη συναδέρφου. Επίσης την 1/06/2018 καταδικάστηκε από το Εφετείο σε 6 µήνες, για τη µη καταβολή δώρων και δεδουλευµένων.

Ψητοπωλείο «PITTA DIVA», Γουδή

Ο συνάδελφος Πέτρος Π. µέλος του ΣΒΕΟΔ, το Νοέµβρη 2016 προσλαµβάνεται στο ψητοπωλείο “Pitta Diva” (Παπαδιαµαντοπούλου 105Β, Γουδή), ιδιοκτησίας Φώτη Αδάµου, ως Διανοµέας. Ο συνάδελφος εργαζόταν 6ήµερο 10ωρο, ενώ η εικονική σύμβαση που κατέθεσε ο εργοδότης ανέφερε µόνο 12 ώρες για 5 µέρες εβδοµαδιαίως. Επίσης, το “Pitta Diva” δεν κατέβαλε τις νόµιµες προσαυξήσεις για τα νυχτερινά τις Κυριακές/Αργίες, τα δώρα Χριστουγέννων/Πάσχα καθώς και το επίδοµα αδείας. Ο εργαζόμενος διεκδικούσε όλα τα παραπάνω και ενηµέρωνε τους υπόλοιπους διανοµείς για τα δικαιώµατα τους και τους αγώνες που δίνει το σωµατείο µας. Ως συνέπεια της στάσης του ο εργοδότης τον απολύει προφορικά τον Ιούνιο του 17′, λίγες µέρες μετά την Απεργία που πραγµατοποίησε το ΣΒΕΟΔ στης 25 Μάη. Η απάντηση του συναδέλφου ήταν άµεση την εποµένη το πρωί κατέθεσε καταγγελία στο ΣΕΠΕ (Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας) για παράνοµη απόλυση και για δεδουλευµένα που του οφειλόταν και το ίδιο απόγευµα βρέθηκε στο µαγαζί µε µια επιτροπή του σωµατείου.

Ο εργοδότης συµµορφώθηκε µε την εργατική νοµοθεσία, αποζηµίωσε τον συνάδελφο στο ακέραιο και µετέτρεψε τη σύµβαση σε 5νθήµερο/8ωρο. Ο συνάδελφος δεν βολεύτηκε στα κεκτηµένα του αντιθέτως συνέχιζε να παροτρύνει τους υπόλοιπους
συναδέλφους να πράξουν το ίδιο. Καθόλου τυχαία πλησιάζοντας Χριστούγεννα του 17′ απολύεται για 2η φορά γιατί ο εργοδότης ενοχλούνταν από τον ανυποχώρητο αγώνα του. Για άλλη µια φορά ο εργαζόµενος µαζί µε το σωματείο προσφεύγει στο αρµόδιο ΣΕΠΕ και υποβάλλει καταγγελία για παράνοµη και καταχρηστική απόλυση, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη του. Η τριµερής ορίστηκε για 24 Γενάρη στην οποία ο εργοδότης δεν εµφανίστηκε. Στο µεσοδιάστηµα το σωματείο κινήθηκε συνδικαλιστικά µε µοίρασµα κειµένου και παρέµβαση στο “Pitta Diva” και στη γειτονιά. Στο νέο ραντεβού στις 21 Φλεβάρη εµφανίστηκε η δικηγόρος του εργοδότη δηλώνοντας πως δεν αναγνωρίζει καµία διεκδίκηση. Ο συνάδελφος κατέθεσε αγωγή διεκδικώντας επαναπρόσληψη η οποία ορίστηκε για 17 Απρίλη 2018. Ο εργοδότης σε µια σπασµωδική κίνηση, λίγο πριν την εκδίκαση της αγωγής, καταθέτει µήνυση στο σωµατείο και στον εργαζόµενο. Η µήνυση βρίθει από ψέµµατα και ανακρίβειες (δες και κείµενο σελ 6-7, «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΩΞΕΩΝ»), επιχειρώντας να «θολώσει τα νερά» και να µας τροµοκρατήσει. Εν τέλει, λίγες µέρες πριν την εκδίκαση της αγωγής, ο εργοδότης αποσύρει τη μήνυση και ικανοποιεί πλήρως τις οικονοµικές διεκδικήσεις του συναδέλφου…

 

https://sveod.gr/files/2018/11/relanti_teuxos-33.pdf

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή