fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

φασισμός και εκκλησία

Στα κρυφά ο Άνθιμος επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου
Στο πληκτρολόγιο του #IFI: Συλβάνα Παπαϊωάννου

Τον Νοέμβριο του 2017, η διοίκηση του ΑΠΘ είχε «παγώσει» την ανάδειξη του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου ως Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ποιμαντικής και Θεολογίας, με την αιτιολογία «αναβάλλεται για λόγους καλύτερης οργάνωσης».

Χθες, 15 Ιουλίου 2019, οι συνθήκες ωρίμασαν, η οργάνωση έγινε καλύτερη και η αγόρευση τελέστηκε υπό άκρα μυστικότητα. Διότι όλοι γνωρίζουν ότι η «καλύτερη οργάνωση» είναι αυτή που κανείς δεν μπορεί να φέρει αντιρρήσεις.

Γιατί πάντοτε θα υπάρχουν οι κακεντρεχείς που βλέπουν δεξιές σκοπιμότητες πίσω από συμβολικές πράξεις, όπως αυτή της τιμητικής ανάδειξης του Άνθιμου ως επίτιμου διδάκτορα. Θα ενίστανται και θα μιλάνε για πράγματα εμπνευσμένα από τον μεσαίωνα και άλλα τέτοια χαζά.

Δεν θα έπρεπε, βέβαια, να μας κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η τελετή. Ούτε το γεγονός ότι μια δεξιά κυβέρνηση σπεύδει να (επαν)εδραιώσει τις σχέσεις της με τον κλήρο και να ξεπλύνει μέσω μιας λαμπρής τελετής τον σκοταδισμό, την ομοφοβία, τον ρατσισμό.

Όπως επίσης και το γεγονός ότι ένα πανεπιστήμιο θέλει τέτοιους επίτιμους διδάκτορες. Άλλωστε πώς θα πατάξεις την ανομία αν δεν καταργήσεις το άσυλο και πώς θα ξεπλύνεις τον φασισμό χωρίς αναγορεύσεις;

«Γιὰ τὴν προσωπικότητα καὶ τὸ πολυσχιδὲς ἔργο τοῦ Παναγιωτάτου κ. Ἀνθίμου ὡμίλησαν σχετικῶς ὁ Πρύτανης τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητὴς κ. Περικλῆς Μήτκας, ὁ Κοσμήτωρ τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Καθηγητὴς κ. Θεόδωρος Γιάγκου, καὶ ὁ Πρόεδρος τοῦ Τμήματος Ποιμαντικῆς καὶ Κοινωνικῆς Θεολογίας Καθηγητὴς κ. Συμεών Πασχαλίδης.» (πηγή: romfea.gr)

Εκείνοι όσοι τον επέλεξαν μίλησαν για το πολυσχιδές έργο του και ο ίδιος για θέματα γλώσσας. Καθώς το έργο και η γλώσσα του έχουν κοινούς άξονες:

Ρατσισμό, δεν μπορούν οι πρόσφυγες να αλλοιώνουν τον πολιτισμός μας και να μας κάνουν μουσουλμάνους, καλύτερα να πνίγονται στα ανοιχτά.

Ομοφοβία, δεν μπορούν οι ομοφυλόφιλοι να τριγυρίζουν έτσι ανενόχλητοι και να δίνουν το κακό παράδειγμα στα μικρά παιδιά στα οποία η εκκλησία δεν διστάζει να ασελγήσει, χριστιανικά πάντοτε.

Σκοταδισμό, διότι δεν υπάρχουν άλλοι πλανήτες, παρά μόνο η γη, και αν δεν ακολουθούμε το έργο του Παναγιώτατου ο θεός θα μας κάψει.

Και για όσους δεν πιστεύουν ότι οι κεκλεισμένων των θυρών αναγορεύσεις, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των ΜΜΕ και γενικότερα της ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι δείγμα τι μας περιμένει με την νέα κυβέρνηση Κούλη, να πούμε ότι μπορεί η ΧΑ να έμεινε εκτός κοινοβουλίου, ο φασισμός όμως μια χαρά ξεπλένεται με μυρωδάτα σαπούνια, χρυσά άμφια και λαμπερές τελετές.

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή