Παιδιά Νύφες Στην Αφρική Κι Ο Ρόλος Των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση Κειμένου: Ελεάννα Μ.

Για το #IFI

Αρχικό Κείμενο: “Child Brides in Africa Are Advertised on Facebook and Sold to Old Men”

 

Σε κάποια κοινότητα της Νιγηρίας πατέρες έμαθαν απο τους γιούς τους οτι το Facebook μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενημερώσουν πιθανούς αγοραστές πως οι κόρες τους είναι προς πώληση.

Γυναίκες προς Πώληση
Credits: {Maria by John Korner}

ΟΜΠΑΝΛΙΚΟΥ, ΝΙΓΗΡΙΑ

Η Μαρτυρία της Μόνικα

Η Μόνικα, 16, είναι μια απο τις δύο αδερφές που πωλήθηκαν ως νύφες σε άνδρες που βρήκαν τις φωτογραφίες τους στο Facebook του πατέρα τους και επικοινώνησαν μαζί του. Εκείνη κι η 14χρονη αδερφή της δεν ήθελαν να παντρευτούν εως ότου τελειώσουν το σχολείο στο Ογκμπακόκο, ένα μικρό χωριό στην τοπική αυτοδιοίκηση του Ομπανλίκου. Όμως, έπεσαν θύματα μιας κουλτούρας που υποχρεώνει νεαρά κορίτσια σε de facto δουλία υπο την “παράδοση” που ονομάζεται  “Χρηματικός Γάμος”. Κάποια απο αυτά είναι δεν έχουν κλείσει καν τα 10 έτη! Οι αδερφές μεγάλωσαν στην κοινότητα Μπετσέβ. Πρόκειται για μια μεγάλη φυλη 17 χωριών στο Ομπανλίκου, όπου ριζώνει μια μακρόχρονη παράδοση σύμφωνα με την οποία νεαρά κορίτσια- στα οποία συνήθως αναφέρονται ως Γυναίκες Χρημάτων ή Νύφες Χρημάτων– πωλούνται με αντάλλαγμα φαγητό, ζώα, μετρητά ή την απαλοιφή χρεών απο τις οικογένειές τους.

Όπως εκατοντάδες -ίσως και χιλιάδες- κορίτσια απο την φυλή Μπετσέβ που είναι θύματα χρηματικών γάμων, η Μόνικα κι η αδερφή της πουλήθηκαν παρά τη θέλησή τους.

Ο πατέρας τους ήθελε να διαγραφεί το χρέος που όφειλε σε κάποιον μακρινό συγγενή.

Η πραγματικότητα της Νιγηρίας
Credits: {Connect Nigeria}
Οι δύο αδερφές παντρεύτηκαν με ένα μήνα διαφορά με άντρες τους οποίους δεν είχαν γνωρίσει ποτέ κι ήταν τόσο ηλικιωμένοι που θα μπορούσαν να είναι παππούδες τους. Κατά πως φαίνεται, οι σύζυγοί τους επικοινώνησαν με τον πατέρα τους αφού είδαν στο Facebook του τις φωτογραφίες που είχε αναρτήσει με τις έξι κόρες του για να τραβήξει την προσοχή των μελών της φυλής του. Οι άντρες της φυλής αντιλήφθηκαν πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν στην επέκταση των παλιών παραδόσεων εκμετάλλευσης στις οποίες συμμετέχουν.

Ο πατέρας μου δεν γνώριζε τίποτε για το Facebook μέχρι που ο μεγαλύτερος αδερφός μου του έφερε ενα smartphone και τον έπεισε να φτιάξει λογαριασμό στο Facebook και να αναρτά τις φωτογραφίες μας όποτε επιθυμούσε,

είπε η Μόνικα σε συνέντευξή της για το The Daily Beast. “Μας αγόραζε καινούρια ρούχα και μας επέβαλε να τα φοράμε για να μας τραβά φωτογραφίες.”

Συνήθως στην κοινότητα Βετσέβ, οι γονείς των Νυφών Χρημάτων προσφέρουν τα κορίτσια σε άντρες οι οποίοι μπορούν να πληρώσουν οποτεδήποτε πιστεύουν πως είναι έτοιμα για γάμο ή περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι να ζητήσουν τις κόρες σε γάμο. Όμως τους τελευταίους μήνες, οι οικογένειες είναι τόσο απελπισμένες να δώσουν τα παιδιά τους με αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό που στρέφονται στο Facebook ώστε οι ομοίοι τους να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Δεν υπάρχει δικαιολογία για τα Παιδιά – Νύφες.

Κακοποίηση

“Μόλις με νυμφεύτηκε, μετατράπηκα σε σκλάβα και σάκο του μπόξ,” λέει η Μόνικα, που – όπως ακριβώς κι η αδερφή της- δόθηκε στον νέο της σύζυγο για 20.000 Νιγηριανά Νάιρα (δηλαδή σχεδόν 50 δολλάρια), μαζί με 2 κατσίκιες, 1 γουρούνι και μερικές γλυκοπατάτες.

Είπε πως πλήρωσε τόσα πολλά για να με παντρευτεί που τώρα θα έπρεπε να δουλεύω σκληρά κάθε μέρα στη φάρμα για να αποδείξω πως είμαι ευγνώμων σύζυγος.

Η μαρτυρία της Ρεγγίνα

Παιδιά Νύφες στη Νιγηρία
Credits: {Child Marriage – Tavana}

Η Μόνικα κι η αδερφή της, που είναι ακόμη παντρεμένη με τον 65χρονο σύζυγό της, δεν είναι τα μόνα κορίτσια που δόθηκαν σε έναν τέτοιο γάμο αφού οι φωτογραφίες τους αναρτήθηκαν στο Facebook. Η Ρεγγίνα, μια ακόμη έφηβη κοπέλα απο την φυλή Μπετσέβ, πωλήθηκε τον Ιανουάριο απο τους γονείς της σε κάποιον άντρα ήδη παντρεμένο με 2 γυναίκες και πατέρα 11 παιδιών. Ο άντρας της βρήκε τη φωτογραφία της στο Facebook προφίλ του θείου της, ο οποίος ήταν ήδη γνωστός επειδή ανέβαζε φωτογραφίες συγγενών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τραβήξει την προσοχή αντρών που έψαχναν Νύφες-Παιδιά. Κατόπιν, αναγκάστηκε να παντρευτεί μετά απο πιέσεις του θείου παρά την αρνητική στάση του αδερφού της στην όλη κατάσταση.

“Ο άπληστος θείος μου έπεισε τους γονείς μου επειδή ήθελε μερίδιο απο την αγοραπωλησία,” λέει ο Τζον Άσουα, αδερφός της 15χρονης Ρεγγίνα.

Βγάζει τα προς το ζήν με το να βρίσκει υποψήφιους γαμπρούς για τα κορίτσια της οικογένειας ακόμη κι όταν εκείνα δεν είναι ακόμη έτοιμα για γάμο.

Η έγγαμη ζωή είναι πολύ δύσκολη και για τη Ρεγγίνα. Εκτός του ότι χρειάστηκε να σταματήσει το σχολείο και να κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού – έπρεπε να φροντίζει τα ζώα του νέου της συζύγου, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες κατσίκιες και γουρούνια- τιμωρείται εαν δεν εργάζεται όσο σκληρά απαιτείται απο εκείνη να κάνει.

Με χτύπησε χθες το βράδυ επειδή είπα πως ήμουν κουρασμένη και δεν άντεχα να κάνουμε σεξ

παραπονέθηκε η Ρεγγίνα, η οποία είναι πλέον έγκυος, στον αδερφό της στο τηλέφωνο. “Όποτε γυρίζει σπίτι τη νύχτα, απαιτεί να κάνουμε σεξ.”

Παιδιά Νύφες στη Νιγηρία
Credits: {ARFH Nigeria}

Το Facebook είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Νιγηρία με σχεδόν το 1/5 από τα 98 εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου στη χώρα να είναι συνδεδεμένοι στην πλατφόρμα.

Αλλά σε αγροτικές περιοχές όπως η Μπετσέβ, όπου το μορφωτικό επίπεδο είναι χαμηλό ιδιαίτερα στον ηλικιωμένο πληθυσμό, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι κυρίως γνωστές στα νεαρά άτομα. Οι ακτιβιστές λένε πως η νεολαία της κοινότητας είναι ο εγκέφαλος πίσω απο το φαινόμενων των Νυφών Χρημάτων στο Facebook.

“Η πλειοψηφία των ανδρών της κοινότητας αγνοούσε την ύπαρξη της πλατφόρμας μέχρι οι νεαροί συγγενείς τους να τους δείξουν φωτογραφίες απο κορίτσια στο Facebook,” λέει η Κουήν Έτενγκ, ερευνήτρια για την ΜΚΟ για τα δικαιώματα των Νιγηριανών Γυναικών. “Οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν το δικό τους Facebook προφιλ. Οι νεαρότεροι σε ηλικία δημιουργούν προφίλ για να αναρτήσουν τις φωτογραφίες.”

Η πρακτική αυτών των γάμων είναι βαθειά ριζωμένη στα έθιμα και τις παραδόσεις της κοινότητας Μπετσέβ.

Όσοι λαμβάνουν μέρος σε εκστρατείες για τα δικαιώματα των γυναικών ισχυρίζονται οτι το να ανατρέψουν τις παλιές παραδόσεις αποτελεί τεράστια πρόκληση. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύουν πως η κλίμακα αυτών των πρακτικών μπορεί μελλοντικά να μειωθεί αισθητά.

“Οι νεολαία έχει τη μερίδα του λέοντος στο να σταματήσει αυτή η κτηνώδης παράδοση,” λέει ο Οντέη. Η οργάνωση του μάχεται ενάντια στους γάμους παιδιών στο Cross River. “Απευθυνόμαστε στους νέους άντρες της κοινότητας Μπετσέβ ώστε να σταματήσουν τη χρήση του Facebook για τη διάδοση φωτογραφιών Νυφών Χρημάτων.”

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.