fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Πρόταση για εφαρμογή της 6ωρης εργασίας στην Ελλάδα από την Ε.Ε. | Διαδηλώνουμε υπέρ στις 2 Απρίλιου

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Σύμφωνα με τα σημερινά νέα της γερμανικής εφημερίδας Zeitungen, η χώρα μας επελέγη από την Ε.Ε. για να εφαρμόσει το “νέο πειραματικό εργασιακό μοντέλο της 6ωρης εργασίας”  που με επιτυχία έχει εφαρμοστεί στη Σουηδία τους τελευταίους μήνες.  Σε αυτές τις νέου τύπου εργασιακές σχέσεις καλείται μετά τη Σουηδία να συμμετάσχει και η Ελλάδα από 1/1/2018 εφαρμόζοντας δοκιμαστικά το καθολικό 6ωρο και τη νομική απαγόρευση των υπερωριών.

Αναλυτικότερα, η πρόταση αποσκοπεί στο γενικότερο εκσυγχρονισμό των εργασιακών προτύπων της Ε.Ε. και την ανάκαμψη του εργασιακού ηθικού. Είναι άλλωστε στατιστικά αποδεδειγμένο πως στις κοινωνίες των μελών της Ε.Ε., οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να κάνουν όλα όσα επιθυμούν λόγω των μακροσκελών και χρονοβόρων ωραρίων εργασίας. Το στρες και η πίεση χρόνου δεν οδηγούν πουθενά αλλού παρά σε μία παρηκμασμένη αποδοτικότητα , επιζήμια προς το κεφάλαιο των επιχειρήσεων και των εργοδοτών.

Σχετικά με την νέα πρόταση ο Franz Beckenbauer, CEO της γερμανικής εταιρείας χημικών BASF, δήλωσε: «Δουλεύουμε με αυτό το σύστημα εδώ και μια 4ετία. Απασχολούμε 3.000 ανθρώπους στο εργοστάσιο μας στην Φρανκφούρτη βάσει 6ωρης σύμβασης και τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εκπληκτικά! Οι εργαζόμενοι μας πλέον, εκτός του ότι σταμάτησαν να αρρωσταίνουν, έρχονται χαρούμενοι στη δουλειά! Έπαψαν να κοιτάνε το ρολόι τους για να σχολάσουν και έγιναν αποδοτικότεροι».

Στο ίδιο άρθρο επίσης φιλοξενούνται δηλώσεις του Gary Lineker, καθηγητή οικονομικών στο LSE: «Αναμφίβολα κάτι τέτοιο θα ήτανε συναρπαστικό! Όχι μόνο για λόγους υγείας των εργαζομένων, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Περισσότερος ελεύθερος χρόνος, μεγαλύτερη κατανάλωση προϊόντων και επιτέλους χαρούμενοι καταναλωτές! Με χαροποιεί ιδιαίτερα που μαθαίνω πως η χώρα που επελέγη για να γίνει αυτό το νέο μέτρο είναι η Ελλάδα. Θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των χρημάτων που θα εισρέουν στην αγορά. Περισσότερα χρήματα στην αγορά σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και περισσότερα έσοδα από ΦΠΑ. Ίσως τελικά αυτό το μέτρο να είναι εκείνο που χρειάζονται οι Ευρωπαϊκές χώρες για να βγουν από το οικονομικό τέλμα που βρίσκονται τα τελευταία χρόνια. Η λιτότητα δεν ήταν πάρα μία άστοχη προσέγγιση. Οι πολίτες πρέπει να ηρεμήσουν ψυχικά για να έρθει η ανάπτυξη».

Εκτός από το 6ωρο, η πρόταση-νομοσχέδιο που θα έρθει στην Ελληνική Βουλή τον Σεπτέμβριο θα προβλέπει και ”σκληρά” πρόστιμα για τους εργοδότες που θα υποχρεώνουν τους υπαλλήλους τους να δουλεύουν παραπάνω από 6 ώρες ημερησίως. Σκοπός της επιβολής προστίμων δεν είναι άλλος παρά η καταπολέμηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η εξασφάλιση της τήρησης των νέων μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο θα επιβάλλεται πρόστιμο στον εκάστοτε εργοδότη της τάξης των 100 ευρώ για κάθε καταγγελία υπερωρίας, δηλαδή 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ώρα που ο εργαζόμενος “μένει” στο χώρο εργασίας του παραβλέποντας τα νέα μέτρα. Σε περίπτωση που γίνει ομαδική καταγγελία εργαζομένων για παράβαση του νέου ωραρίου από συγκεκριμένο εργοδότη, τότε ο ίδιος ο εργοδότης θα διώκεται ποινικά και θα αντιμετωπίζει ποινή έως και 6 μήνης φυλάκισης.

Βαδίζοντας προς το τέταρτο μνημόνιο και έχοντας εξαντλήσει κάθε άλλη τεχνική λύση, η Ελληνική Κυβέρνηση εξέφρασε ήδη τους πρώτους ενδοιασμούς προς τη νέα πρόταση.

Έχοντας συνηθίσει σε λύσεις αφαιρετικές, όπως η περικοπή μισθών και συντάξεων καθώς και οι περικοπές προσωπικού, η Υπουργός Εργασίας δηλώνει πως η Ελλάδα οφείλει να κρατήσει αρνητική στάση και να απορρίψει αυτήν την μάλλον “ακραία αριστερή” λύση που προτάθηκε από το οικονομοπολιτικό λόμπι των εύρωστων Ευρωπαϊκών κρατών. Η αμφιβολία της κυβερνήσεως για την αποτελεσματικότητα του νέου ωραρίου, έγκειται κυρίως στην ψυχοσύνθεση του Έλληνα εργαζομένου, ο οποίος διατρέχει τον κίνδυνο της αφυπνίσεως που θα τον οδηγήσει με τη σειρά της σε νέες, πιο τολμηρές διεκδικήσεις. Το Υπουργείο Εργασίας, δείχνει να μην έχει κατανοήσει την πραγματική αξία των νέων μέτρων αφού δηλώνει πως σχεδιάζει την επικείμενη αντιπρόταση της Ελλάδας:

Αποδοχή του 6ωρου υπό την προϋπόθεση ανάλογης μείωσης μισθού. Θα προταθεί για τις 2 ωρες λιγότερης εργασίας ημερησίως να γίνει και η αντίστοιχη μισθολογική περικοπή σε κάθε εργαζόμενο.

 

Η μοναδική ίσως χαρμόσυνη και φιλοεργατική πρόταση που έχει παρουσιαστεί στη χώρα μας αντιμετωπίζεται για άλλη μία φορά με ερασιτεχνισμό και καχυποψία από το Ελληνικό Κράτος.

Διεκδικούμε το δικαίωμα σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και δε θα κάνουμε πίσω!

Εργαζόμενοι, άνεργοι, σωματεία, συλλογικότητες απ’ όλη την Ελλάδα διαδηλώνουμε την Κυριακή 2 Απρίλη, στο Σύνταγμα και σε κάθε πλατεία της χώρας.

Διαδηλώνουμε υπέρ της νέας Ευρωπαϊκής πρότασης για να δώσουμε ένα τέλος στην εργασιακή σκλαβιά των Μνημονίων!

6ωρη εργασία για όλους!

 

I for Interview team

 

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ!

FB event

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή