fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Εργατική πρωτομαγιά

Σιδέρης Ισιδωρόπουλος | Ο πρώτος αφανής νεκρός αγωνιστής της Μεταπολίτευσης

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Γράφει ο Σοφοκλής Αρχοντάκης

Για το #IfI

Τότε η αφισοκόλληση, καθώς αποτελούσε το μέσο διακίνησης των κομμουνιστικών κι άλλων ιδεών, θεωρούνταν κάτι σαν θανάσιμο αμάρτημα και διώκονταν αυστηρά.

Σαν σήμερα, την Πρωτομαγιά του 1976, εξέπνευσε στο νοσοκομείο ο Ισίδωρος (Σιδέρης) Ισιδωρόπουλος, μαθητής 16 ετών (σύμφωνα με άλλες πηγές 17 ή 18), το πρώτο θύμα των κοινωνικών αγώνων της Μεταπολίτευσης.

Ο θάνατος (ή δολοφονία;) την ίδια μέρα του Αλέκου Παναγούλη στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης ήταν το περιστατικό που επισκίασε αυτή την πρώτη κρατική δολοφονία της ανανεωμένης Δημοκρατίας.

ισιδωρος σιδέρης ισιδωρόπουλος

Ήταν μια πολύ θορυβώδης εποχή, κατά την οποία πολλοί από τους συνεργάτες των Χουντικών απολάμβαναν δικαστικής κι αστυνομικής ασυλίας, οι πράκτορες διαφόρων χωρών σουλάτσαραν ελεύθερα στην χώρα, ο Ψυχρός Πόλεμος είχε καταστήσει την Ελλάδα άλλο ένα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ και το βαθύ κράτος προάσπιζε με νύχια και με δόντια τα συμφέροντά του. Ο αντικομμουνισμός ήταν τρόπος ζωής στα τραπέζια της εξουσίας και τρόπος πολιτικής ανέλιξης. Όπως σήμερα.

Με αυτό να είναι το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ανδρώθηκε, ο μαθητής Σιδέρης Ισιδωρόπουλος κολλούσε αφίσες εκ μέρους της οργάνωσης της Κ.Ο. “Μαχητής” και της Παράταξης “ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ” για την απαγορευμένη από τον “Εθνάρχη” εκδήλωση της Πρωτομαγιάς στην Πλατεία Κοτζιά.

Στην Πλατεία Κοτζιά όρισαν την συγκέντρωσή τους συνδικαλιστές κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς σε απαγορευμένη συγκέντρωση. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ, ΚΚΕ Εσωτερικού, ΕΔΑ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κέντρου) θα συγκεντρώνονταν στο Πεδίον του Άρεως με άδεια για συγκέντρωση, ενώ τα προσκείμενα στην Κυβέρνηση Σωματεία είχαν ανακοινώσει συγκέντρωση σε…κλειστό χώρο (να κόψουμε μια τούρτα μην μας περάσουν και για τίποτα φασίστες).

Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα

Τότε η αφισοκόλληση, καθώς αποτελούσε το μέσο διακίνησης των κομμουνιστικών κι άλλων ιδεών, θεωρούνταν κάτι σαν θανάσιμο αμάρτημα και διώκονταν αυστηρά.

Το βράδυ της Παρασκευής 30 Απριλίου ο Σιδέρης Ισιδωρόπουλος κολλούσε αφίσες που καλούσαν για συμμετοχή στην συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά στην Πλατεία Κοτζιά. Αστυνομικές δυνάμεις κατέφθασαν γρήγορα με στόχο την σύλληψη των αφισοκολλητών.

Μια περίπολος αντιλήφθηκε τον Σιδέρη Ισιδωρόπουλο και τον Στυλιανό Μπογιατζή και τους καταδίωξε. Τότε ο Σιδέρης κατέβηκε στο οδόστρωμα στην Οδό Πειραιώς και προσπάθησε να διαφύγει από τους αστυνομικούς κόβοντας την Πειραιώς και περνώντας μέσα από διερχόμενα αυτοκίνητα. Δυστυχώς, ένα ΙΧ με οδηγό τον Ιωάννη Δ. τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε στην διασταύρωση Πειραιώς και Δεληγιώργη.

Ανακοίνωση Μαθητικής Πρωτοπορίας

Οι αστυνομικοί τον άφησαν να πεθάνει στο οδόστρωμα, ενώ ο σύντροφός του τον μετέφερε σε δύο κοντινές κλινικές τις “Άγιος Γεράσιμος” κι “Αγία Μαρίνα”, οι οποίες αρνήθηκαν να τον βοηθήσουν (σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη των ημερών εκείνων). Τελικά, μεταφέρθηκε στο “ΣΑΒ” κι από εκεί στο “Ρυθμιστικό” όπου άφησε την τελευταία του πνοή στις δέκα παρά δέκα το πρωί της Πρωτομαγιάς.

Οι διαδηλωτές με την μαχητικότητά τους ανάγκασαν τις αύρες να αποχωρήσουν μπροστά στον κίνδυνο να συνδεθεί η κυβέρνηση με χουντικές πρακτικές.

Την ίδια Πρωτομαγιά, του 1976, ο Αλέκος Παναγούλης, αγωνιστής ενάντια στην δικτατορία, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και σκοτώθηκε στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης στο ύψος του Αγίου Δημητρίου.

Το μοιραίο γεγονός συνέβη λίγες μέρες πριν δώσει τα στοιχεία που είχε για τα όργανα ασφαλείας της Χούντας και τους πολιτικούς συνεργάτες τους.

Πανό ο Σιδέρης ζει αυτός μας οδηγεί

Η κηδεία του Σιδέρη Ισιδωρόπουλου έγινε στις 2 Μαΐου στα Σούρμενα και στις 4 Μαΐου η οργάνωσή του, η Κομμουνιστική Οργάνωση Μαχητής, συνοργάνωσε μαχητική διαδήλωση στην μνήμη του, μαζί με οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Συμμετείχαν δε κι οργανώσεις της κοινοβουλευτικής αριστεράς κι όλοι παραμέρισαν τις όποιες ιδεολογικές διαφορές τους, για τον κοινό αγώνα.

Η πορεία απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή που είχε παρατάξει τις αύρες. Βασικά της συνθήματα “Σιδέρη ζεις εσύ μας οδηγείς”, “Έπεσε για την Κοτζιά την Πρωτομαγιά”, “Κάτω η Νέα Τρομοκρατία” και “Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα”. Οι διαδηλωτές με την μαχητικότητά τους ανάγκασαν τις αύρες να αποχωρήσουν μπροστά στον κίνδυνο να συνδεθεί η κυβέρνηση με χουντικές πρακτικές.

Κομμουνιστική Οργάνωση Μαχητής

Στην κηδεία του Σιδέρη συγκεντρώθηκαν από 10.000 άνθρωποι, ενώ στην προγραμματισμένη διαδήλωση στις 4 Μαΐου συγκεντρώθηκαν 40.000 διαδηλωτές. Στις 5 Μαΐου γίνεται η κηδεία του Αλέκου Παναγούλη και συγκεντρώνει 1 εκατομμύριο κόσμου.

Χαρακτηριστικά, η “Μαθητική Πρωτοπορία” έγραψε:

“Η πορεία στη διάρκεια της κηδείας του στις 2 Μάη στα Σούρμενα από 10.000 περίπου κόσμο, η πραγματοποίηση της απαγορευμένης πορείας στη Βουλή στις 4 Μάη από 40.000 οργισμένου λαού που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κομμουνιστικής Οργάνωσης “ΜΑΧΗΤΗΣ” που αψηφώντας τις απειλές της Κυβέρνησης και τρέποντας σε άτακτη φυγή τις αύρες και τους κρανοφόρους, έδειξε με τρόπο πειστικό σε εχθρούς και σε “φίλους” πως οι προλεταριακές μάζες δεν είναι διατεθειμένες να ανέχονται για πολύ καιρό τη βία της κυβέρνησης, αλλά πως έχουν και τη δύναμη και τη θέληση να συντρίψουν τα αντιλαϊκά σχέδια του Καραμανλή…”

Συγκέντρωση Πορεία Μαχητή για Ισίδωρο Ισιδωρόπουλο

Στις 18 Μαΐου υποβλήθηκε μήνυση κατ’ αγνώστων αστυνομικών από τον πατέρα του Σιδέρη, Δημήτρη Ισιδωρόπουλο, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, η οποία τέθηκε στο αρχείο.

Θα βρείτε πολύ χρήσιμο το απόσπασμα της συνέντευξης του Τάσου Καντιντσάρου για το Βαθύ Κόκκινο και την εκπομπή “Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο” του 2012.

Καλή και αγωνιστική Πρωτομαγιά.

 

Πηγές:

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή