fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και τι μπορείτε να κάνετε

στo Εργαλειοθήκη

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ανήθικες “προτάσεις” στο χώρο εργασίας. Η σεξουαλική παρενόχληση στην Ελλάδα.

Είναι συχνό στους διάφορους χώρους εργασίας να παρουσιάζονται περιστατικά αντιπαραγωγικής, αντιδεοντολογικής ακόμα και παράνομης συμπεριφοράς, τα οποία έχουν δυσάρεστες συνέπειες για το σύνολο του οργανισμού. Οι περιπτώσεις της σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας ανήκει σ’ αυτό το είδος ανεπιθύμητων συμπεριφορών.

Όταν αναφερόμαστε σε “σεξουαλική παρενόχληση”, εννοούμε όλες εκείνες τις μη επιθυμητές σεξουαλικές συμπεριφορές  και απαιτήσεις. Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι λεκτικές ή άλλου τύπου σεξουαλικής φύσης συμπεριφορές. «Η σεξουαλική παρενόχληση δεν περιλαμβάνει ένα αθώο κομπλιμέντο ή εκδήλωση ενδιαφέροντος προς το άλλο φύλο»[1]. Παρενόχληση συμβαίνει, όταν ένα άτομο που ασκεί εξουσία πάνω σε κάποιο άλλο άτομο, στην προκειμένη περίπτωση σε κάποιον/α εργαζόμενο/η, εκφράζει πιεστική συμπεριφορά απέναντί του, η οποία θίγει την υπόσταση και την αξιοπρέπειά του και του προκαλεί μεγάλη δυσφορία.

Πιο συγκεκριμένα, στη σεξουαλική παρενόχληση, η αποδοχή των σεξουαλικών απαιτήσεων του ανώτερου αποτελεί όρο για να εργαστεί το άτομο που δέχεται την παρενόχληση στον οργανισμό. Επίσης, αν θα δεχθεί το άτομο αυτές τις απαιτήσεις ή θα τις απορρίψει, χρησιμοποιείται ως βάση για αποφάσεις σχετικά με την εργασιακή του ζωή. Όλες αυτές οι συμπεριφορές προσβάλλουν το άτομο και έχουν αρνητική επίπτωση στην αποδοτικότητά του.

Δεδομένα ερευνών επιπλέον δείχνουν ότι αυτού του είδους οι εμπειρίες μπορεί να έχουν τραυματικές επιπτώσεις για το άτομο και να προκαλέσουν ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα, όπως συμπτώματα μετατραυματικού άγχους, ναυτία, εξάντληση, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκεφάλους κ.α. Εκτός από το άτομο, τα φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης, έχουν δυσάρεστες συνέπειες και για τον οργανισμό, καθώς όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει τέτοιες εμπειρίες εμφανίζει χαμηλή αποδοτικότητα, ανασφάλεια, δυσφορία και απουσιάζει συχνά από την εργασία του. Άλλη μια αρνητική συνέπεια για τον οργανισμό είναι η πιθανότητα να αντιμετωπίσει νομικά μπλεξίματα λόγω εκδήλωσης τέτοιων συμπεριφορών από τα μέλη του.

Όσον αναφορά τα οργανωσιακά αίτια αυτού του φαινομένου έχουν να κάνουν με την κουλτούρα και το κλίμα του οργανισμού. Κάποια χαρακτηριστικά του οργανισμού μπορούν να ευνοήσουν τέτοιες συμπεριφορές. Πιο συγκεκριμένα, παίζει ρόλο το αντιλαμβανόμενο κόστος που θα έχει το θύμα αν αποκαλύψει το πρόβλημα, το αν θα υπάρχουν κυρώσεις για τον θύτη και το πόσο σοβαρά θα τον πάρουν αν αποφασίσει να μιλήσει γι’ αυτό. Σύμφωνα με έρευνες κάποιος που έχει την τάση για τέτοιες συμπεριφορές θα προβεί πιο εύκολα σ’ αυτές, όταν παρατηρήσουν κι άλλους να το κάνουν μέσα στον εργασιακό τους χώρο. Επίσης, τέτοια περιστατικά μπορεί να συμβούν σε χώρους και επαγγέλματα, όπου οι γυναίκες είναι λιγότερες και πιστεύεται ότι υπάγονται στην κατηγορία των “ανδρικών” επαγγελμάτων.

Νεώτερα ερευνητικά ευρήματα

Σύμφωνα με νέα ερευνητικά δεδομένα, περισσότερες από τις μισές γυναίκες (52%) και σχεδόν τα 2/3 (63%) των γυναικών ηλικίας 18-24 ετών, δήλωσαν ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο της εργασίας τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 από το Trades Union Congress.[2] Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Jane Pillinger. Στην έρευνα συμμετείχε ένας σημαντικός αριθμός Βρετανών ενήλικων γυναικών (1533), όπου ορισμένες εξ’ αυτών, είτε στην παρούσα θέση της εργασίας τους είτε κατά το παρελθόν, υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση.

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα αναλύονται στη συνέχεια:

  1. Σχεδόν 1 στις 3 γυναίκες (32%), έχει έρθει αντιμέτωπη με ανεπιθύμητα αστεία σεξουαλικού χαρακτήρα στον χώρο της εργασίας της.
  2. Το 28% των γυναικών έχουν γίνει αντικείμενο σεξουαλικού σχολιασμού στη δουλειά τους, σχετικά με το σώμα ή με τα ρούχα τους.
  3. Το 1/4 των γυναικών (23%) έχει βιώσει κάποιο ανεπιθύμητο άγγιγμα στο χέρι, στο γόνατο ή στο κάτω μέρος της πλάτης, εντός του πλαισίου της εργασίας τους.
  4. Το 20% των γυναικών έχει δεχθεί ανεπιθύμητες σεξουαλικές προτάσεις στον χώρο εργασίας.
  5. Ενώ, μόλις το 12% των γυναικών έχει εμπλακεί σε κάποια καταναγκαστική σεξουαλική επαφή ή έχει δεχθεί κάποιο ερωτικό φιλί στον εργασιακό χώρο.

Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας μπορεί να λάβει πολλές μορφές, ορισμένες εκ των οποίων είναι οι υποτιμητικές παρατηρήσεις με σκοπό τον εκφοβισμό και την ενοχοποίηση του εργαζόμενου ατόμου σχετικά με την αποδοτικότητά του. Άλλες μορφές είναι επίσης τα αδιάκριτα σχόλια αναφορικά με τη σεξουαλική ζωή ενός εργαζόμενου, η διακίνηση αυστηρώς προσωπικών ερωτικών στιγμιότυπων ενός εργαζόμενου, τα αιτήματα για σεξουαλική συνεύρεση ή η αναζήτηση σεξουαλικής ικανοποίησης από έναν συνάδελφο μέσα από αδιάκριτα ερωτικά αγγίγματα ή φιλιά.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (88%), ο δράστης της σεξουαλικής παρενόχλησης τείνει να είναι άνδρας, ενώ 1 στις 5 γυναίκες (17%) αναφέρει ότι επρόκειτο για κάποιον προϊστάμενό της ή για κάποιον που ασκούσε άμεση εξουσία πάνω της. Επίσης, πιο επιρρεπείς στη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, φάνηκε να είναι οι νεαρότερες σε ηλικία γυναίκες, καθώς και εκείνες που εργάζονται με προσωρινές συμβάσεις.

Γιατί δεν καταγγέλλεται η σεξουαλική παρενόχληση;

Παρ’ όλα αυτά, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι περισσότερες γυναίκες αποφεύγουν να γνωστοποιήσουν τα περιστατικά αυτά, είτε γιατί θεωρούν πως το γεγονός αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις εργασιακές τους σχέσεις, είτε γιατί πιστεύουν, πως μία τέτοιου είδους συμπεριφορά θα περιορίσει τις προοπτικές τους για επαγγελματική ανέλιξη. Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός γυναικών που συμμετείχε στην έρευνα υποστήριξε ότι θα ντρεπόταν να μιλήσει για τη σεξουαλική παρενόχληση, που ενδεχομένως να βιώνει στον εργασιακό χώρο, καθώς ο αριθμός αυτός των γυναικών πιστεύει πως η διαμαρτυρία τους δεν θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη από τον αρμόδιο προϊστάμενο ή από τους συναδέλφους τους στη δουλειά.

Ο καθηγητής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Frances O’Grady, δήλωσε:

“Σε αρκετές περιπτώσεις, η σεξουαλική παρενόχληση των γυναικών στον εργασιακό χώρο γίνεται αντιληπτή ως απλό “πείραγμα”. Όμως, οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μία άκρως ταπεινωτική μορφή διάκρισης, η οποία δύναται να υπονομεύσει την ψυχική υγεία των εργαζομένων γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλές φορές τα θύματα αναγκάζονται να αποσιωπήσουν την αλήθεια υπό την κυρίευση των συναισθημάτων του φόβου και της ντροπής. Ωστόσο, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η σεξουαλική παρενόχληση σε καμία περίπτωση δεν έχει θέση σε ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο, καθώς και στην ευρύτερη κοινωνία. Οι εργοδότες οφείλουν να υιοθετήσουν στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση στον εργασιακό χώρο, καθώς και να διασφαλίσουν αντίστοιχες ισχυρές πολιτικές προστασίας για το προσωπικό”.

Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο να χρειαστεί να μεσολαβήσουν χρόνια, ανάμεσα σε ένα περιστατικό παρενόχλησης και την καταγγελία του, εάν αυτή ποτέ συμβεί.

Όπως καταδεικνύει μια άλλη έρευνα του FRA[3], στις γυναίκες που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση, κυριαρχούν τα συναισθήματα της προσβολής, του θυμού, της ντροπής και του φόβου, ενώ σημαντικές είναι οι επιπτώσεις που μπορεί μακροπρόθεσμα να έχει στην ψυχολογία του ατόμου. Ο φόβος είναι ο βασικός παράγοντας για τον οποίο περιστατικά παρενόχλησης καταγγέλλονται σε τόσο μικρό βαθμό, ενώ σε αυτόν συνήθως προστίθεται και η απουσία μαρτύρων ή αποδεικτικών στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά στο εργασιακό περιβάλλον, ο φόβος παίρνει δύο μορφές: αφενός μήπως το θύμα έχει παρεξηγήσει ως παρενόχληση ένα “αθώο φλερτ” ή μία φιλοφρόνηση και η αντίδρασή του αυτή χαρακτηριστεί ως “υπερβολική” και, από την άλλη, ο φόβος της απόλυσης και της ανεργίας, ο οποίος αποτελεί και την κύρια αιτία αποσιώπησης τέτοιων κρουσμάτων, ιδιαίτερα όταν προέρχονται από άτομα με υψηλότερη, ιεραρχικά, θέση.

Η τρέχουσα οικονομική κρίση επιτείνει αυτήν την κατάσταση, με την αβεβαιότητα της επαγγελματικής αποκατάστασης να καθιστά τις γυναίκες ακόμη πιο ευάλωτες απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Υπάρχει διέξοδος;

Κάθε καταγγελία είναι σημαντική, αφού μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει στην τιμωρία του δράστη, αλλά και να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο μέλλον τόσο για τον καταγγελλόμενο, όσο και για οποιονδήποτε προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες.

Αν ένα άτομο θέλει να αναφέρει περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης είτε αφορά το ίδιο είτε άλλο πρόσωπο και δεν γνωρίζει τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ή διατηρεί οποιουδήποτε είδους αμφιβολίες, μπορεί να απευθυνθεί στην Γραμμή SOS 15900, προκειμένου να λάβει συμβουλές σχετικά με τις επιλογές που έχει ανάλογα με την περίσταση.

Όταν μια γυναίκα που έχει δεχθεί σεξουαλική κακοποίηση καλέσει τη Γραμμή, οι σύμβουλοι όχι μόνο παρέχουν την απαιτούμενη ψυχοκοινωνική στήριξη, αλλά επίσης εμψυχώνουν και προτρέπουν το θύμα να μιλήσει και να καταγγείλει το περιστατικό είτε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, είτε στον Συνήγορο του Πολίτη. Υπάρχουν επίσης, ανά την περιφέρεια, συμβουλευτικά κέντρα, τόσο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, όσο και των δήμων, όπου ειδικοί σύμβουλοι (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, δικηγόροι) παρέχουν την απαιτούμενη συμβουλευτική, προκειμένου το θύμα να διαχειριστεί την κατάσταση και να προβεί στις ανάλογες ενέργειες.

Κανένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο. Η αντίδραση από πλευράς του θύματος και η καταγγελία του είναι το μόνο μέσο για την αποφυγή στο μέλλον και την εξάλειψη τέτοιων περιστατικών, την διαιώνιση των οποίων μοιραία επιφέρει η αποσιώπηση.

Η δικαστική οδός

Λίγες αναλογικά περιπτώσεις φτάνουν στα δικαστήρια, ακόμα λιγότερες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένος αριθμός τέτοιων καταγγελιών στην χώρα δεν υπάρχει. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν κρατά αρχείο τέτοιων υποθέσεων και ανάλογα με τη βαρύτητα τους, τις κατατάσσει σε άλλες κατηγορίες αδικημάτων, ενώ κάποια θιγόμενη/-ος μπορεί επίσης να απευθυνθεί στην 24ωρη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων για τη βία κατά των γυναικών γενικότερα, στην Επιθεώρηση Εργασίας αλλά και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί τη σεξουαλική παρενόχληση αδίκημα σύμφωνα με οδηγία που εξέδωσαν η Ευρωβουλή και το Συμβούλιο Υπουργών ύστερα από πρόταση της Άννας Διαμαντοπούλου, μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες Ελληνίδες (ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή) έχουν υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης. Υπάρχουν επίσης άντρες θύματα τέτοιων συμπεριφορών, ανεξαρτήτως σεξουαλικότητας, όμως τα ποσοστά εδώ είναι πολύ μικρότερα .

Υπόψη ότι ο ελληνικός ποινικός κώδικας προβλέπει φυλάκιση από 3 μήνες έως 5 χρόνια (ανάλογα με την περίπτωση) για τους εργοδότες/-τριες, όμως πολύ σπάνια εφαρμόζεται, ενώ με τις ποινές αυτές “δεν αξιολογούνται σε καμία περίπτωση οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει για τη ζωή του ατόμου μια τέτοια πράξη”, όπως σημείωνε σε σχετική της εισήγηση η Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου, καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, την ιδιαίτερη σημασία των πολιτικών πρόληψης τέτοιων περιστατικών. Η εκπαίδευση, η πρόληψη, η νομική προστασία αλλά και η αποφασιστικότητα κάθε θιγόμενου ατόμου, όπως εκφράζεται σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, είναι τα καλύτερα εχέγγυα για τον δραστικό περιορισμό τέτοιων σεξιστικών συμπεριφορών στους εργασιακούς χώρους.

 

Πηγή: crimetimes.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Εργαλειοθήκη

Στην Κορυφή