fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ben Jennings

Πώς το Airbnb γαμάει την Αθήνα, τους ιδιοκτήτες κατοικιών και τους ενοικιαστές

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

– Η αναζήτηση ενοικιαζόμενης κατοικίας στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας είναι πλέον σχεδόν αδύνατη. Η διαπίστωση είναι δυνατή μόνο με ένα κλικ σε οποιοδήποτε site σπιτιών προς ενοικίαση.

– Οι εξώσεις μακροχρόνιων ενοικιαστών από ιδιοκτήτες κατοικιών του κέντρου έτσι ώστε να γίνουν τα σπίτια Airbnb αυξάνονται και θα αυξηθούν κι άλλο. Δες, για παράδειγμα εδώ.

– Οι τιμές των μακροχρόνιων ενοικίων αυξάνονται επίσης, ανταγωνιζόμενες τις τιμές του Airbnb. Η αύξηση αυτή είναι δυσανάλογη της οικονομικής δυνατότητας των ενοικιαστών. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δε θα προσφέρει όσα προσδοκά το επερχόμενο επίδομα ενοικίου.

– Η εισροή κεφαλαίων για αγορά ακινήτων από το εξωτερικό καταγράφει έντονα αυξητικούς ρυθμούς από το 2016. Ενδεικτικά είναι πως το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2018 η εισροή κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 170,8% σε ετήσια βάση. Ρόλο εδώ παίζει η υιοθέτηση του προγράμματος «Golden Visa Greece», η χορήγηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα σε πολίτες τρίτων χωρών, που αποκτούν ακίνητο στη χώρα αξίας 250 χιλ. ευρώ και άνω, έτσι το 40% των επενδυτών είναι ξένοι. Κοντολογίς το real estate ξαναγίνεται επενδυτική ατμομηχανή στη χώρα. Θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με την τελευταία φορά, δες σχετικά εδώ.

– Οι επισκέπτες θέλουν να «ζουν σαν ντόπιοι και να έχουν μια αυθεντική εμπειρία κατά την επίσκεψή τους». Εκείνο που θα συμβεί είναι να βρίσκουν μια Disneyland για τουρίστες χωρίς πραγματικούς κατοίκους, πράγμα που μεσοπρόθεσμα θα υπονομεύσει την επένδυση στο συγκεκριμένο τομέα.

– Η νεανική αποχώρηση (φοιτητών, νέων εργαζόμενων, νέων ζευγαριών και νέων οικογενειών) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα πραγματικό gentrification της Αθήνας, στην κλίμακα που έχουν δει άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αυτό μέχρι στιγμής εμποδίζονταν από τους αρκετά καλά μοιρασμένους τίτλους οριζόντιας ιδιοκτησίας.

– Η νεανική αποχώρηση θα στερήσει από την Αθήνα το πολιτικό και πολιτισμικό δυναμισμό της, γεγονός που θα αποτελέσει και το κύκνειο άσμα της σύντομης θητείας της ως εναλλακτικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Και αυτό θα υπονομεύσει την επένδυση στον συγκεκριμένο τομέα.

– Οι μισές καταχωρήσεις στην Airbnb στην Αθήνα αφορούν πλέον ιδιοκτήτες με πάνω από μια κατοικίες. Συχνά αυτό σημαίνει επενδυτές που καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο τον προσδοκώμενο κύκλο εργασιών (Ένας μάλιστα έχει 87 κατοικίες!). Το αποτέλεσμα είναι πως οι επενδυτές αυτοί με περισσότερους πόρους, οργάνωση και διάθεση για πλουτισμό θα εκτοπίσουν τους απλούς ιδιοκτήτες.

– Κοντολογίς, όσοι απλοί ιδιοκτήτες σπιτιών παίζουν το παιχνίδι, όταν η προσφορά συναντήσει τη ζήτηση θα έχουν να χάνουν, αν δεν χάνουν ήδη. Για την Αθήνα τα στοιχεία δείχνουν πως το μέσο εισόδημα από την Airbnb είναι περίπου στα 450 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζουμε τον κόπο για το καθάρισμα, το χρόνο που σπαταλιέται για το management των επισκεπτών και τα φράγκα που φεύγουν για internet, ρεύμα και νερό και αναλώσιμα.

– Τι θα πει το «όταν η προσφορά συναντήσει τη ζήτησή»;

Το παρακάτω γράφημα της Καθημερινής είναι ενδεικτικό:

airbnb γραφημα

Παρατηρήστε το μειούμενο ρυθμό και στα τρία γραφήματα ανάμεσα στα έτη 2016-2017 και στα έτη 2017-2018

– Καθαρισμό, μάνατζμεντ και τα ρέστα συνήθως τα αναλαμβάνουν άτυπες ή τυπικές εταιρείες που δεν ελέγχονται για τις σχέσεις εργασίας με τις οποίες λειτουργούν. Μετανάστες κάνουν βάρδιες καθαρισμών, νέοι προσπαθούν να μανατζάρουν τα πάντα (με τι μισθούς;). Η φάση γαμάει επίσης τους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο, μιας και η ζήτηση εκεί δεν αυξάνεται με το ρυθμό που αναμένονταν. Έτσι ο ρυθμός προσλήψεων με τυπικές σχέσεις εργασίας είναι μικρότερος ενώ το κράτος χάνει σε φορολογία εισοδήματος. Λεπτομέρειες δες εδώ.

– «Οι περιορισμοί έχουν ήδη προβλεφθεί από τη νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ωστόσο, η ενεργοποίηση αφέθηκε να αποφασιστεί με κοινή υπουργική απόφαση, η οποία όμως ουδέποτε συντάχθηκε, παρά το γεγονός ότι το πλαίσιο υπάρχει από το 2016».

– Η ρύθμιση, οι περιορισμοί (σε πρώτη φάση) για το Airbnb είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο με όρους «πολιτικής υπέρ των νέων ανθρώπων».

Αφορά την οικονομία μακροπρόθεσμα, μιας και η κατασκευαστική φούσκα έχει πάντα τραγικά αποτελέσματα για τους πολλούς. Οι λεπτομέρειες εδώ.

Εντελώς σίγουρα αφορά το τι θέλουμε να δημιουργεί αυτή η πόλη στην τέχνη, στα κινήματα, στις ιστορίες της ζωής μας.

 

Του Βασίλη Ρόγγα | Πηγή: https://3pointmagazine.gr

Cover photo: Illustration by Ben Jennings

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή