fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

αλληλεγγύη

Ψητοπωλείο Βεάκη 65, Περιστέρι | Απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ
Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ!

Τα ξημερώματα της 23ης Δεκεμβρίου του 2018, ο Μοχάμεντ Κ. Σ., διανομέας, ξυλοκοπείται άγρια από τον πρώην εργοδότη του Χρήστο Σαλμά, ιδιοκτήτη του ψητοπωλείου «Βεάκη 56» στο Περιστέρι, και έναν ακόμη, την ώρα που παρέδιδε παραγγελία, εργαζόμενος σε άλλο κατάστημα εκείνη την περίοδο. Ο συνάδελφος δέχτηκε αυτή τη θρασύδειλη επίθεση διότι «τόλμησε» να καταγγείλει τον πρώην εργοδότη του στην Επιθεώρηση Εργασίας και δεν υπαναχώρησε παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς που δεχόταν.

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά έρχεται να προστεθεί σε ένα πλήθος αντίστοιχων περιπτώσεων εργοδοτικών επιθέσεων και τρομοκρατίας που έχουν βγει στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα, εις βάρος εργαζόμενων στον συγκεκριμένο κλάδο (όπως ο ξυλοδαρμός εργαζόμενου στην Θεσσαλονίκη και η επίθεση σε εργαζόμενο στο κατάστημα HOT HOT Burger στη Ν. Φιλαδέλφεια) όσο και ευρύτερα, και κυρίως σε εργασιακούς κλάδους όπου η επισφαλής και «μαύρη» εργασία τείνει να γίνει καθεστώς.

Η εργοδοτική τρομοκρατία, η αυθαιρεσία και οι επιθέσεις εναντίον των εργαζόμενων εντείνονται σε ολοένα και περισσότερους εργασιακούς χώρους. Μαζί με την εξάπλωση της ανασφάλιστης και επισφαλούς εργασίας, τους μισθούς πείνας, την καθιέρωση της ενοικιαζόμενης εργασίας, την απελευθέρωση των ωραρίων, την κατάργηση των Κυριακών και των αργιών συνθέτουν τον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα. Μιας συνθήκης που εκδηλώνεται με τον πλέον φρικτό τρόπο στα εργασιακά κάτεργα, με την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.

Ο εξαναγκασμός των ανθρώπων, υπό τη συνεχή απειλή της ανεργίας, να δουλεύουν κάτω από άθλιες και αντίξοες συνθήκες βρίσκει την πιο τραγική του κατάληξη στην έξαρση των εργατικών δολοφονιών. Συγκλονίζουν το τελευταίο διάστημα, η υπόθεση του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή πέφτοντας από σκαλωσιά στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή γηπέδου της «Δικέφαλος Α.Ε.», του διανομέα που βρήκε τραγικό θάνατο στα Χανιά και καθώς του εργάτη που έχασε τη ζωή του σε ιχθυογεννητική μονάδα στο νησί Πεταλά.

Παρά τις χυδαίες προσπάθειες της παρούσας κρατικής διαχείρισης να παρουσιαστεί ως πολέμιος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, δεν μπορεί να συγκαλύψει πως η κλιμάκωση και νομιμοποίηση της εργοδοτικής τρομοκρατίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατάλυση των εργασιακών κεκτημένων από το κράτος και την ένταση της θεσμικής καταστολής απέναντι στις ταξικές και κοινωνικές αντιστάσεις που εκδηλώνονται από τα κάτω, αδιαμεσολάβητα και αντιθεσμικά.

Με την εγκαθίδρυση μιας ζοφερής εργασιακής και κοινωνικής πραγματικότητας, που έχει διαμορφωθεί από το πλήθος των αντεργατικών και αντικοινωνικών μέτρων που εκτείνονται από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την καταβαράθρωση του κατώτατου μισθού, την απελευθέρωση των απολύσεων και την καθιέρωση ελαστικών μορφών εργασίας, μέχρι και τις ιδιωτικοποιήσεις, και την απαξίωση των κοινωνικών μας αναγκών.

Καθώς οι αυταπάτες που καλλιεργούνταν από την παρούσα πολιτική διαχείριση για έναν «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» εξανεμίζονται, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες της για έξοδο από τα μνημόνια και επαναφορά στην «κανονικότητα», εντείνονται οι κατασταλτικοί σχεδιασμοί απέναντι σε όσους αντιστέκονται από τα κάτω. Στις προηγούμενες ημέρες, γίναμε μάρτυρες των βάναυσων επιθέσεων στις διαδηλώσεις των απεργών εκπαιδευτικών ενάντια στο νομοσχέδιο που προαναγγέλλει την απόλυση χιλιάδων αναπληρωτών με αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς.

Η καταστολή των απεργιών και των διαδηλώσεων από την αστυνομία κινείται ταυτόχρονα, με την ποινικοποίηση και εγκληματοποίηση της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης, όπως καταδεικνύεται και από τις πρόσφατες διώξεις εναντίον μελών του Σωματείου Σερβιτόρων Μαγείρων, αντίστοιχων των πρακτικών που χρησιμοποιήθηκαν απέναντι στη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου, και στον Σύλλογο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών. Εκεί εντάσσεται και η τροποποίηση διατάξεων που δυσχεραίνουν τους όρους κήρυξής της απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα σωματεία βάσης και τσακίζουν την ήδη υποτιμημένη έννοια του εργατικού ατυχήματος.

Στεκόμαστε στο πλευρό του συναδέλφου Μοχάμεντ Κ. Σ. και όλων όσοι αγωνίζονται ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, τις επιθέσεις και την κρατική καταστολή. Με όπλο μας την ταξική αλληλεγγύη, ορθώνουμε αναχώματα στις γειτονιές μας, στα σχολεία και τις σχολές, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε από τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά. Αναγνωρίζουμε ποιοι είναι οι πραγματικοί υπαίτιοι για την λεηλασία της ζωής μας.

Είναι οι ίδιοι που δεν σταματούν να εξοπλίζουν το κατασταλτικό τους οπλοστάσιο, φοβούμενοι την συνειδητά ταξική, από τα κάτω οργανωμένη συνάντησή μας στους δρόμους. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και ως μέρος του ευρύτερου αγώνα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης παλεύουμε στο σήμερα με το βλέμμα σταθερά στον ορίζοντα μιας αυριανής κοινωνίας ισότητας και ελευθερίας!

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ, ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ,
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ, ΝΕΟΛΑΙΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ
ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟ!
Πορεία ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία
Πλατεία Δημοκρατίας (σταθμός μετρό Περιστέρι)
Παρασκευή 18/1, 7 μ.μ.

Πηγή:https://sakakp.blogspot.com

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή