fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

πρωτομαγιά 2019

Πρωτομαγιά 2019 | Πρωινό φρέντο και μεσημεριανό brunch

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Στην Ελλάδα του 2019, το οκτάωρο θυμίζει είδος προς εξαφάνιση και η ποιότητα των εργασιακών συνθηκών αποτελεί πολυτέλεια για τη μειοψηφία.

Στη χώρα αυτή λοιπόν, οι εργαζόμενοι ξεχύνονται στους δρόμους με αφορμή το όνομα της Μακεδονίας και καταθέτουν στεφάνια στο γλυπτό του Δρομέα. Οι ίδιοι αυτοί πολίτες, ειδικά όσοι απασχολούνται σε θέσεις γραφείου ιδιωτικού τομέα, κάθε Μεγάλη Πέμπτη, «επαναστατούν» μέσα στον μικρόκοσμο των εταιρειών τους, μηχανορραφούν και γίνονται «μπροστάρηδες στο σχόλασμα» εκείνη την ημέρα, για να μπορέσουν να φύγουν 1,5 ώρα νωρίτερα και να κερδίσουν έτσι την ανεπίσημη ημιαργία που ακράδαντα πιστεύουν ότι τους αξίζει.

Αυτοί οι ίδιοι εργαζόμενοι, αγωνιούν για τη μέρα που «θα πέσει» κάθε χρόνο η Πρωτομαγιά (εργάσιμη ή ΣΚ;) και παλεύουν να κλείσουν φθηνό δωμάτιο εγκαίρως για να αδράξουν το τριήμερο στας εξοχάς. Κυνηγάνε στιγμές ξεκούρασης και αιτιολογούν την αδράνεια τους ως προς τις εργασιακές διεκδικήσεις, κραδαίνοντας πάντα τη δικαιολογία «Δεν έχω χρόνο για τέτοια»

Αυτοί οι εργαζόμενοι, κατηγορούν πάντα τους άλλους – τους εργοδότες, τους πολιτικούς, τους συναδέλφους τους –  για την παρακμή της εργασιακής πραγματικότητας. Αποδίδουν το φταίξιμο στις τρέχουσες συνθήκες και εξαιρούν τον εαυτό τους από τη λίστα των ηθικών αυτουργών.

Αυτοί οι ίδιοι εργαζόμενοι, αύριο, Τετάρτη 1η Μαϊου του 2019, δεν θα έχουν κάτι να διεκδικήσουν, παρά μόνο γρήγορη εξυπηρέτηση στο σερβίρισμα του φρέντο τους.

Αυτοί οι ίδιοι εργαζόμενοι, είναι καταδικασμένοι να ακολουθήσουν σιωπηλά το -ανεξαρτήτως κυβερνητικού προσωπείου και χρώματος – δυσοίωνο εργασιακό μέλλον και δεν έχουν σκοπό να κάνουν κάτι γι αυτό γιατί «δόξα τω θεώ να λες, που έχουνε δουλειά».

Το 1886 στο Σικάγο, εργάτες, διεκδικώντας 8ωρη εργασία και καλύτερες εργασιακές συνθήκες, δέχθηκαν τα πυρά της Αστυνομίας. Την 1η Μαϊου, 90,000 εργαζόμενοι σχημάτισαν πορεία διαμαρτυρίας ενώ συνολικά κατέβηκαν σε απεργία περισσότεροι από 350.000 εργάτες με απολογισμό δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Αλλά θα μου πεις, τότε δεν είχαν πρωινό φρέντο και μεσημεριανό brunch και έτσι είχαν χρόνο για τέτοια πράγματα.

 

Γράφει η Αμάντα Πατσοπούλου

Για το #IFI

 

 

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή