fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

διαρροη δεδομενων

Πρόστιμο 500.000 λιρών λόγω διαρροής δεδομένων στον Ζούκερμπεργκ

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Από παραβάτης, σωφρονιστικός υπάλληλος

Σιγά που θ’ άφηνε την ευκαιρία δημόσιου τρολαρίσματος στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ να πάει χαμένη.

Ο λόγος για την Ελίζαμπεθ Ντένχαμ, την επίτροπο του Γραφείου Πληροφορικής της Βρετανίας, που κάλεσε τον μεγαλομέτοχο και ιδρυτή της Facebook να παραιτηθεί από την έφεση που έχει υποβάλει εναντίον της πρωτόδικης απόφασης της βρετανικής Δικαιοσύνης, που διατάζει να πληρώσει ο πλέον δημοφιλής (και φριχτά ξεπερασμένος) τόπος κοινωνικής δικτύωσης πρόστιμο ύψους 500.000 λιρών λόγω της διαρροής δεδομένων των χρηστών στην Cambridge Analytica.

Η παρότρυνση της Βρετανίδας αξιωματούχου ήρθε ως απάντηση σε άρθρο που δημοσίευσε ο Ζούκερμπεργκ στην εφημερίδα «Washington Post» το Σάββατο 30 Μαρτίου, όπου, μεταξύ άλλων, ζητούσε περισσότερη κρατική ρύθμιση στο ίντερνετ.

Ναι, καλά διαβάσατε.

Πριν δούμε τι έπιασε τον Ζούκερμπεργκ και ζητάει ξαφνικά να γίνει το ίντερνετ… Σοβιετία, υιοθετώντας την ορολογία ενός γνήσιου νεοφιλελεύθερου, να παραθέσουμε ολίγον από το βιτριολικό χιούμορ της Ντένχαμ, η οποία υπενθύμισε ότι το πρόστιμο που επιβλήθηκε στη Facebook είναι πολύ χαμηλό, μια και στο πλαίσιο των προβλέψεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) που ενεργοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, η Facebook θα μπορούσε να πληρώσει μέχρι και 17 εκατ. λίρες ή το 4% των ετήσιων παγκοσμίων εσόδων της.

Αν επομένως θέλει να αποδείξει ότι εννοεί όσα γράφει, μπορεί κάλλιστα να παραιτηθεί από την έφεση και να πάει στο ταμείο να πληρώσει το πρόστιμο, ήταν τα λόγια της επικεφαλής του βρετανικού Γραφείου Πληροφορικής.

πρόστιμο facebook

Προσωπικά δεδομένα

Αξίζει όμως να δούμε τι έγραψε ο Ζούκερμπεργκ στη «Washington Post», δεδομένου ότι από τη στιγμή που ακόμη και η ΕΕ εναποθέτει στους ιδιώτες τον σεβασμό των προσωπικών δεδομένων -ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο στην εκχώρηση δικαιωμάτων, που πλέον γίνονται υπόθεση των εταιρειών, διότι αυτή είναι η ουσία του Γενικού Κανονισμού-, το πιθανότερο είναι δικές του οδηγίες να διαμορφώσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο της επόμενης μέρας στο ίντερνετ.

«Πιστεύω ότι χρειαζόμαστε έναν πιο ενεργητικό ρόλο για τις κυβερνήσεις και τους ρυθμιστές», έγραψε ο άνθρωπος που οδήγησε την ιδιωτικοποίηση και την εταιρειοκρατία του ίντερνετ σε όρια αδιανόητα μόλις μία δεκαετία πριν. Για να συνεχίσει συστήνοντας τέσσερα πεδία στα οποία απαιτούνται νέες ρυθμίσεις:

το επιβλαβές περιεχόμενο, την εκλογική ακεραιότητα, την ιδιωτικότητα και τη φορητότητα των δεδομένων.

Η επίδειξη καλών προθέσεων από μέρους του ιδρυτή της Facebook έφτασε σε νέα ύψη με διαφορά λίγων ημερών, όταν απευθύνθηκε στον γερμανικό εκδοτικό οίκο Axel Springer, κατ’ εντολήν του οποίου ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα, που, ειδικά με τα άρθρα 11 και 13, πλήττει με πρωτοφανή τρόπο την ελευθεροτυπία και την κυκλοφορία των ιδεών στο διαδίκτυο.

Η πρόταση που κατέθεσε ο «μπαμπάς» του mombook, όπως αποκαλείται -ή λοιδορείται, καλύτερα- όλο και συχνότερα το δημιούργημά του, αφορούσε στη δημιουργία μιας νέας υπηρεσίας που θα συγκεντρώνει και θα προσφέρει άρθρα «υψηλής ποιότητας» και «αξιόπιστου περιεχομένου». Προσφέρθηκε, μάλιστα, να πληρώνει για τη διακίνηση του περιεχομένου τους…

Με ποια κριτήρια;

Δεν εξήγησε, βέβαια, ο Ζούκερμπεργκ με ποια κριτήρια θα αξιολογούνται τα άρθρα «υψηλής ποιότητας» και πώς θα διαχωρίζονται από τα άρθρα χαμηλής ποιότητας. Επίσης, ποια άρθρα θα κρίνονται αναξιόπιστα; Να θυμίσουμε ότι η Facebook, αφού πρώτα θησαύρισε πουλώντας δεδομένα χρηστών σε διαφημιστές και κόμματα, πέρσι επιδόθηκε σε μπαράζ διαγραφής λογαριασμών με το επιχείρημα ότι τους χρησιμοποίησε η Ρωσία για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016.

Μόλις πρόσφατα όμως το πόρισμα Μιούλερ, κατόπιν ερευνών που διήρκεσαν πάνω από δύο χρόνια, απέρριψε τις σχετικές κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί κατά του Τραμπ. Επομένως, συμπεραίνουμε ότι η Facebook για μια ακόμα φορά διακινούσε πλαστές ειδήσεις, δείχνοντας, μάλιστα, ότι πρωταγωνιστεί στον πόλεμο κατά των πλαστών ειδήσεων που υποτίθεται ότι διακινούσαν οι ρωσικοί λογαριασμοί! Εν ολίγοις, τα έκανε για μια ακόμα φορά χειρότερα…

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διεκδικεί η Facebook στη δημιουργία των όρων κυκλοφορίας περιεχομένου στο ίντερνετ της νέας εποχής (με το 57% των χρηστών του να διαβάζει άρθρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) θυμίζει το άγχος των αποικιοκρατών να επιβάλουν δρακόντειους νόμους και σιδηρά πειθαρχία μετά τη σφαγή και το χάος που ακολούθησε την εισβολή τους. Η Facebook κέρδισε τη μάχη του ίντερνετ όσο επικρατούσε ο νόμος της ζούγκλας που επέβαλε το 1996 ο Κλίντον, ιδιωτικοποιώντας στην ουσία το διαδίκτυο.

Πλέον όμως τίθενται κανόνες που πλήττουν πρωτίστως ανεξάρτητους παρόχους περιεχομένου και κριτικές ιστοσελίδες, όσους, δηλαδή, πήραν στα σοβαρά τις υποσχέσεις ελευθερίας που έφερε η ανάδυσή του. Αναφερόμαστε σε ιστότοπους με εκατομμύρια επισκέπτες, όπως το Democracy Now, το Truth-out.org ή το Police the Police, που αποκαλύπτει την αστυνομική αυθαιρεσία στις ΗΠΑ, κ.ά.

Από τον ιεροεξεταστικό οίστρο της Facebook δεν γλίτωσε εσχάτως ούτε και ο ιστότοπος Zero hedge, που είναι η εναλλακτική πληροφόρηση της Wall Street και του City. Ηταν η στιγμή που οι όρκοι πίστης στην πολιτική ορθοδοξία μεταφέρθηκαν και στην οικονομική ορθοδοξία…

«Διόδια» στο Βερολίνο

Η επίθεση φιλίας στους Γερμανούς εκδότες είναι η ανταμοιβή της Facebook στο Βερολίνο, τα «διόδια» που πρέπει να πληρώσει για να αποκομίσει τα κέρδη που δικαιούται στο νέο περιβάλλον, όπου το περιεχόμενο δεν θα διακινείται ελεύθερα. Τα νέα κόστη θα καλυφθούν από τα νέα έσοδα που θα προκύψουν όσο το ίντερνετ θα περιθωριοποιεί τους μικρούς και θα μονοπωλείται περαιτέρω από τους μεγάλους, μεταξύ των οποίων η Facebook, που θα καταλαμβάνει περίοπτη θέση, σε βάρος, φυσικά, του δικαιώματός μας στην πληροφορία, την ενημέρωση, την επικοινωνία.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 96 της “Νέας Σελίδας” την Κυριακή 7 Απριλίου 2019.
Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Πηγή: https://neaselida.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή