σύζυγος

Προσέλαβα μια σύζυγο | Η καριέρα μου εκτοξεύθηκε

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: Thodoris Roumanis

Για το #IFI

Αρχικό κείμενο: I hired a wife. And my career took off

Το όνομα της ειναι Λουίζα.

Εδώ έρχεται η Λουίζα. Το έκανε δυνατό. Αν πρέπει να καταδείξω τι μου έδωσε κυρίως, είναι χρόνος και την ικανότητα να συγκεντρώνομαι.

Σχεδόν 30, Βραζιλιάνα, με το πιο ζεστό χαμόγελο, πανέμορφη. Το περασμένο φθινόπωρο την προσέλαβα για να πάρει την θέση της babysitter των παιδιών μου, η οποία μετακόμισε για τη σχολή της.

Η Λουίζα ζήτησε τουλάχιστον 25 ώρες την εβδομάδα κι ένα πολύ ικανό ωρομίσθιο. Αν και το budget μου ήταν περιορισμένο, συμφώνησα, και ήταν μια από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει ποτέ.

Είμαι δικηγόρος. Οι ώρες πολλές, το στρες υψηλό, οι απαιτήσεις για τελειότητα μόνιμες.

Και παρ’ολ’αυτά πάντα προσπαθούσα να διατηρώ ένα ίχνος ισορροπίας με την οικογενειακή μου ζωή. Μεταξύ μας όμως, είναι αδύνατο.

Έχω μικρά παιδιά, τα οποία με χρειάζονται γύρω τους. Αλλά το να είσαι ταυτόχρονα καλή δικηγόρος και καλή μητέρα μοιάζει απροσπέλαστο. Τουλάχιστον για μένα.

Εδώ έρχεται η Λουίζα. Το έκανε δυνατό. Αν πρέπει να καταδείξω τι μου έδωσε κυρίως, είναι χρόνος και την ικανότητα να συγκεντρώνομαι.

Δεν χρειαζόταν να ανησυχώ για το αν θα φτάσω στην ώρα μου μετά από μιάμιση ώρα στα ΜΜΜ για να είμαι σπίτι στις 5, ώστε να πάω την κόρη μου στον χορό.

Ή αν θα είμαι στον αγώνα baseball του γιου μου ακριβώς την ώρα που ξεκινά. Ή αν το δωμάτιο των παιδιών είναι ένα χάος. Ή αν πρέπει να ψωνίσουν νέα ρούχα. Ή αν χρειάζονται πράγματα απ’ο το σουπερμάρκετ. Ή αν χρειάζεται να μαγειρέψω. Ή, ή, ή…

Με τον επιπλέον χρόνο και την ηρεμία του μυαλού, μου ήταν πολύ ευκολότερο να είμαι επιτυχημένη στη δουλειά μου.

Συμμετείχα πλέον σε stretch assignments (σ.τ.Μ: είδος project όπου ο εργαζόμενος αφιερώνει έξτρα χρόνο για να μάθει κάποιο νέο skill), αφού μπορούσα να αντέξω το συνεπαγώμενο στρες, τον χρόνο, αλλά και τα ταξίδια που αυτά χρειάζονταν, εφόσον η Λουίζα με κάλυπτε στο σπίτι.

Όταν ολοκλήρωσα επιτυχημένα όλα τα assignments, εκτέθηκα ακόμα περισσότερο. Πέρασα περισσότερο χρόνο σε business meetings και συναφή ταξίδια. Έλαβα έναν πιο ηγετικό ρόλο, και οι επικεφαλής στην εταιρεία μου ζήτησαν να δεχτώ περισσότερες ευθύνες.

Ήταν σαν ένα coming out party, αν κ πολύ πολύ καθυστερημένο.

Αυτά που η Λουίζα με βοήθησε να πετύχω σε λίγους μόλις μήνες, με έβαλαν σε σκέψεις σχετικά με το αν συγκεκριμένοι άντρες δικηγόροι έχουν μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με άτομα σαν εμένα, απλά και μόνο επειδή έχουν συζύγους που είχαν αναλάβει το οικογενειακό μέτωπο.

Ίσως ο νεοευρεθής χρόνος κ η πνευματική ηρεμία που είχα μόλις ανακαλύψει να ήταν κάτι που αυτοί είχαν εξ’αρχής.

Αυτή η ελευθερία ξεκάθαρα τους επέτρεψε να αφοσιωθούν στην δουλειά τους. Μπορούσαν να αποφύγουν την απόσπαση που έρχεται με το να μεταφέρεις τα παιδιά, να τα ταΐζεις, να τα ντύνεις κι όλες τις υπόλοιπες χρονοβόρες μικροδουλειές.

Μπορούσαν να δουλεύουν για περισσότερες ώρες. Ως αποτέλεσμα, ίσως, μόνο ίσως, μπορούσαν να ανελκυθούν στην καριέρα τους γρηγορότερα από τις γυναίκες συναδέλφους τους με οικογένειες. Σίγουρα αυτό δεν ισχύει για όλους τους άντρες. Αλλά υποπτεύομαι ότι είναι αλήθεια για τους περισσότερους εξ αυτών.

Την στιγμή που η ανοδική μου πορεία έμοιαζε ασταμάτητη, η Λουίζα μας άφησε για να επιστρέψει στην εκπαίδευση.

Χωρίς αυτήν, το γνώριμο και συντριπτικό αίσθημα της μη-υλοποιησιμότητας επέστρεψε. Του να τα έχεις όλα. Του να τα κάνεις όλα. Η ορμή μου μειώθηκε.

Θέλω τη σύζυγο μου πίσω.

Απόδοση κειμένου: Thodoris Roumanis
Για το #IfI

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.