fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

υπερωρίες

Πού χάνεται ο χρόνος; Πού πάει η ενέργεια του υπαλλήλου όταν ξεφυσάει;

στo Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου
Στο #Ημερολόγιο_καταστρώματος του #IFI
Γράφει η Αμάντα Πατσοπούλου

Το παρακάτω κείμενο απευθύνεται μόνο σε υπάλληλους γραφείου και συγκεκριμένα σε όσους θα επέλεγαν το κόκκινο χάπι από το χέρι του Μορφέα.

Πας το πρωί στην ώρα σου, παλεύεις με την απύθμενη βλακεία του μέσου οδηγού ή με την αναίδεια του μέσου συνεπιβάτη σε ΜΜΜ και τελικά, φτάνεις με κόπο στο γραφείο. Ανεβαίνεις στον όροφό σου, προσπαθείς να είσαι θετικός. Έχεις μαζί καφέ από το σπίτι, ίσως και ένα τοστ. Ή μπορεί να έχεις αγοράσει απ’ έξω καφεδάρα για να γίνεις λίγο πιο self-motivated – «τόση κούραση, δε μου αξίζει ένα φρέντο ρε γμτ;»-.

Αν υπάρχει παροχή, έχεις συνηθίσει να πηγαίνεις στο κουζινάκι, ανοίγεις ψυγειάκι, παλεύεις να βρεις μία θέση να παρκάρεις το τάπερ σου και φτιάχνεις εκεί κάτι που μοιάζει με καφέ όσο, παράλληλα, ανταλλάσεις ανούσιες ατάκες με ανθρώπους που υπό Κ.Σ. δε θα τους επέλεγες να υπάρχουν στη ζωή σου.

ωράριο

Κάθεσαι μπροστά στον υπολογιστή, λογκάρεις, φορτώνεις τα e-mails και ξεκινάς να μαρκάρεις υποθέσεις, να εκτυπώνεις τα πιο urgent, να κάνεις follow up εκκρεμότητες, να ανοίγεις excel, να κλείνεις pdf, να ανοίγεις ευρετήριο, να παίρνεις τον Κώστα στο λογιστήριο για το τιμολόγιο, να ανοίγεις ντοσιέ που δεν ανοίγουν γιατί είναι παραγεμισμένα -αλλά κανείς δε σπάει τη χαρτούρα και σε ένα δεύτερο, να ψάχνεις την Κατερίνα από τα ανταλλακτικά –από προχθές,  να απορείς, να πληκτρολογείς, να ξεφυσάς.

Θες να πας τουαλέτα αλλά χτυπάει το τηλέφωνο και λες σε λίγο.

Και σε λίγο, θες ακόμα να πας τουαλέτα αλλά σε θέλει ο μάνατζερ σου να σου αναθέσει κάτι ακόμα. Θες να σηκωθείς για δύο λεπτά να ξεπιαστεί ο σβέρκος σου αλλά κάνει refresh το inbox και έχουν έρθει άλλα 22 e-mails και , μάντεψε, τα 21 σε αφορούν.

Ο/η σπαζαρχίδ@ς συνάδελφος δεν έχει σταματάσει να μιλάει από τις 09:13 ακατάπαυστα άλλα έχεις παραιτηθεί από την προσπάθεια εκλογίκευσης.

Ξεφυσάς, κοιτάς οθόνη κάτω δεξιά, έχει πάει 15:30!

Έχεις ακόμα 3 ώρες επίσημου ωραρίου. Κοιτάς το tray με τα εισερχόμενα, είναι γεμάτο εκτυπωμένες μaλακίες. Έχεις δουλειά αρκετή «να σε πάει αίμα» για τα επόμενα 2 χρόνια.

Στις 16:00 το παίρνεις απόφαση να κάνεις την επανάστασή σου.

«Πάω να φάω!»

Όσο είσαι στριμωγμένος στον πάγκο, μέσα στο μικρό, σκοτεινό κουζινάκι, καταπίνεις αμάσητα μεγάλα κομμάτια από ένα κακοζεσταμένο μπιφτέκι – πάλι χάλασε το μικροκυμάτων- για να τελειώσει μηχανικά η διαδικασία σίτησής σου και να επιστρέψεις στη θέση σου, μπας και προλάβεις να σχολάσεις σαν άνθρωπος και όχι σαν σκλάβος στην Αίγυπτο.

υπερωρία

Ταυτόχρονα, ακούς την Ε. να λέει για το ΣυριζοΠασοκοΝουδουχάλι –«γνώμητης», ακούς τον M. να λέει για «λαθρο»-μετανάστες -ψόφος κακός, τον Κ. για «γκόμενεςπουχαεγωπρινπαντρευτώ» -άσεμαςκουκλίτσαμου,  και την Α. για την σύσταση της κλανιάς του ανηψιού της –αραιή αλλά διεισδυτική.

Γυρνάς στη θέση σου, ξεκινάς να πληκτρολογείς, έχουν έρθει άλλα 9 e-mails που αναφέρουν το όνομά σου.

Κοιτάς μηχανικά την ώρα, είναι 18:16.

Δουλεύεις. Δουλεύεις σκληρά. Πάνε μήνες που έφυγες νταν στις 18:30. Συνήθως παίζεις αποχώρηση μεταξύ 19:30 και 20:15. Δεν πληρώνεσαι υπερωρίες, ο κλάδος αυτός δε δίνει υπερωρίες. Βασικά, πλέον κανένας κλάδος, λένε, δε δίνει υπερωρίες.

«Υπάρχει Μεγάλος φόρτος εργασίας».

«Τι να κάνουμε ρε παιδιά, δε βγαίνει αλλιώς η δουλειά!»

Λοιπόν, για να τελειώνουμε με αυτή την άνοστη τσίχλα, ας αναλύσουμε το φαινόμενο της καθημερινής υπερωρίας και του όγκου δουλειάς.

1. Αν υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας, αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση έχει «δουλειές»/πελάτες/δραστηριότητες και κατά συνέπεια, όλα πάνε καλά και παίζει καλό ετήσιο revenue.
2. Εφόσον υπάρχει δουλειά -και με το παραπάνω- τότε τι χρειάζεται; Χρειάζονται υπάλληλοι για να παράγουν έργο και «να βγει η δουλειά».

υπερωρίες

Οι δύο συνιστώσες, «όγκος δουλειάς» και «πλήθος υπαλλήλων», είναι μεγέθη που αυξάνονται αναλογικά και με απόλυτο συσχετισμό.

Αν το πλήθος υπαλλήλων είναι μικρότερο από το απαιτούμενο για τον όγκο δουλειάς, τότε δημιουργείται το φαινόμενο της «μόνιμης υπερωρίας», συχνό σε υπο-στελεχωμένα τμήματα ή σε τσίρκα-μεγαλοεταιρείες.

Επίσης, αν η εταιρεία –από τσιγκουνιά ή ασχετοσύνη ή αμορφωσιά- δεν έχει επενδύσει σε σωστά εργαλεία και σε μεθόδους οργάνωσης, procedures τα λένε, τότε δεν είναι καλή εταιρεία.

Πώς θα παράγει γρήγορα και αποτελεσματικά ο υπάλληλος, όταν δεν έχουν στανταριστεί διαδικασίες;

Πώς θα προλάβει περισσότερες υποθέσεις, όταν το ERP δεν είναι συνδεδεμένο με τα e-mails για αυτόματο export και πώς θα κάνει γρήγορα, αν ο υπολογιστής του κρασάρει συνέχεια;

Πώς θα κάνει γρήγορα όταν η καρέκλα του είναι πιο αντιεργονομική και από το να κάθεται σε κάβο στην Ε2 για 9 ώρες;

HRs:

«Τους κόψαμε το facebook στο firewall και εξοικονομήσαμε χαμένο χρόνο αγαπητό αφεντικό,  λόγω-επειδή ανακαλύψαμε πως ο υπάλληλος τείνει προς το άπειρο κωλοβαρείν, σαν όριο συνάρτησης f(x), ξέρετε»

Και για την Order Form, που για να αλλάξεις φορμάτ ή γραμμή στο καταραμένο πινακάκι (ναι, πινακάκι σε word) πρέπει να κάνεις τα CTRL+enter σου και μετά backspace και μετά δύο ξόρκια για να το πάρει στη σωστή γραμμή, δε θα πούμε τίποτα για αυτήν;

Πού χάνεται ο χρόνος; Πού πάει η ενέργεια του υπαλλήλου όταν ξεφυσάει;

Αυτά και άλλα πολλά, με βασανίζουν! Πράγματα που ο μέσος CEO/COO δε μπόρεσε ποτέ να σκεφτεί γιατί πιθανότατα δε πέρασε ποτέ από τη φασίνα του χαμηλόβαθμου στελέχους.

Αφού βλέπεις ρε ανθρωπάκο, ότι όλοι φεύγουν αργά, γιατί δε προσλαμβάνεις και άλλο άτομο να μοιραστεί η δουλειά; Γιατί θες να βγάλεις λεφτά μέχρι την τελευταία ρανίδα αίματος μας, συγνώμη το ξέχασα προς στιγμή.

Αφού βλέπεις ότι το πιο απλό πράγμα, απαιτεί κόπο, γιατί δεν κάνεις optimize τη γραμμή εργασιάς; (ναι γίνεται και σε γραφεία αυτό, δεν είναι ανάγκη να είναι γραμμή παραγωγής εργοστασίου για να την βελτιστοποιήσεις).

Πάρε πιο γρήγορο MFP (εκτυπωτή-σκάνερ), κατήργησε το hard filing, δώσε λεφτά σε ένα καλό ERP ή σε ένα δυνατό software για project management, σταμάτα να παιρνάς 52 επίπεδα ελέγχου και έγκρισης για κάθε υποθεσούλα ασήμαντης αξίας και εκπαίδευσε – με σοβαρά και εξειδικευμένα σεμινάρια- τον κόσμο ώστε να μπορεί υπεύθυνα να πάρει ο καθένας πάνω του μια υπόθεση από την αρχή μέχρι το τέλος.

ΌΧΙ άλλο πια:

«Ψάχνω από το πρώι τον Χ. να μου βάλει μια υπογραφή εδώ και να το στείλω και έχει πάει 17:00 και θα πεθάνω από το άγχος μου γιατί πρέπει να φύγει σήμερα και ο Χ. γaμιέτai όλη μέρα σε meetings και δε θα σχολάσω ποτέ θεέμου!»

Θα κλείσω αυτήν την ξέφρενη δακτυλογράφηση, με μία δήλωση υποκειμενική:

Χειρότερο από όλα τα παραπάνω, χειρότερο από τα απάνθρωπα προσωπεία των ομίλων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χειρότερο και από το κακό management, ξέρετε τι είναι;

Το χειρότερο είναι ο/η μίζερος/η βλάκας συνάδελφος που υπερηφανεύεται, διακριτικά ή αδιάκριτα- για το μόχθο του και, ενώ το λέει τάχα μου με παράπονο, νομίζει ότι έτσι αποδίδει αξία στη ζωούλα του –η οποία χωρίς τη θέση εργασίας του/της, θα ήταν πιο άδεια και από αμφιθέατρο για «Απειροστικός Λόγισμός ΙΙ», Παρασκευή πρωί,  Μάιο μήνα.

Αυτός ο βλάκας λέει και γεμίζει περηφάνια το στόμα του: Καλά, άσε, τι να πω και ‘γω που φεύγω κάθε μέρα 20:20!

Διαγωνισμός φιλελευθερισμού και ανταγωστικότητας:

Ποιος την έχει πιο μεγάλη, την εργασιακή σκλαβιά; Κερδίζει προαγωγή σε 6 χρόνια από τώρα, χωρίς αυξηση και με bonus δύο κουτιά Zantac των 150mg. για το στομάχι.

Στο #Ημερολόγιο_καταστρώματος του #IFI
Γράφει η Αμάντα Πατσοπούλου

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Ημερολόγιο Καταστρώματος

17η Νοέμβριου 2020

Γράφει ο ΣτΑκ Για το #IFI Η καταδίκη της χρυσής αυγής σίγουρα
Στην Κορυφή