fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ποτέ δουλειά την Κυριακή | 7 Μάη

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Δεν ψωνίζουμε | Δε δουλεύουμε

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, η υποτίμηση της εργασίας παρουσιάστηκε ως «ανάπτυξη» και ως ο μοναδικός δρόμος για την διέξοδο από την κρίση. Η κρυμμένη λογική πίσω από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τις μειώσεις των μισθών είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία κινήτρων για τις επενδύσεις. Η ανταγωνιστικότητα, μας είπαν, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματικότητα, βέβαια, έμελλε να διαψεύσει τις εν λόγω παραδοχές και, την ίδια στιγμή, φανέρωσε τον πραγματικό τους στόχο, που δεν είναι παρά το να βγούμε από την κρίση πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, εις όφελος, φυσικά, των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών.

Στην παραπάνω κατεύθυνση κινείται και η λογική της απελευθέρωσης των ωραρίων και της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας σε συγκεκριμένες περιοχές, κάτι που μας θυμίζει τις ειδικές οικονομικές ζώνες. Σήμερα, ακροβατούμε μεταξύ ανεργίας και επισφαλούς εργασίας, εργαζόμαστε χωρίς εργασιακά δικαιώματα με εξευτελιστικούς μισθούς και απλήρωτες υπερωρίες, ενώ την ίδια στιγμή  η εργοδοτική τρομοκρατία είναι καθημερινότητα. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο και βάζει στο επίκεντρο της εκμετάλλευσης, για ακόμη μια φορά, τον κόσμο της εργασίας. Ειδικότερα, βάζει στο στόχαστρο όλους αυτούς που εργάζονται στον χώρο του εμπορίου και της εστίασης και διευκολύνει  περιπτώσεις σαν και αυτές που μάθαμε στα καταστήματα Μουστάκας, στα H&M, στα Jumbo, στα Έβερεστ και στις υπόλοιπες σύγχρονες εργασιακές γαλέρες.

Μετά τις «Λευκές νύχτες» και τις «Μαύρες Παρασκευές», έρχονται οι «Χαμένες Κυριακές» για να αποτελειώσουν κάθε συζήτηση περί ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης. Λίγα 24ώρα μετά την ημέρα μνήμης, τιμής και έμπνευσης της Πρωτομαγιάς, καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δώσουν την μάχη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Μια μάχη την οποία οφείλει συνολικά ο κόσμος της εργασίας να δώσει.

Τις Κυριακές δεν εργαζόμαστε, δεν ψωνίζουμε. Διεκδικούμε την ζωή. Αγωνιζόμαστε για αξιοπρέπεια.

Όλοι και όλες στις 10.30 την Κυριακή 7/05 στην Ερμού.

 

Πηγή: reworkers.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή