fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Πώς να δουλεύετε όταν βαριέστε

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Αυτήν την στιγμή που διαβάζατε θέλετε να δουλεύετε; Ούτε εγώ. Ούτε κι ο διπλανός. Ούτε, φυσικά, κι εσείς (αλλιώς δε θα σερφάρατε στην Popaganda (ή το IforInterview  smile emoticon ) είναι η αλήθεια).

Εφευρίσκετε ίσως κάποιες δικαιολογίες, καμιά φορά δραματικές όπως «πώς να δουλέψεις όταν ο κόσμος γύρω σου καταρρέει και το μόνο που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις είναι να τα αφήσεις όλα στη μέση και να κοιτάς αέναα το κενό».Ο καθένας ξέρει πως να «εξουσιάζει» τον εαυτό του. Το θέμα, ή το μυστικό, είναι να καταφέρνεις  να είσαι αποδοτικός, όταν δεν έχεις διάθεση.

Υπάρχουν τρεις τρόποι που δουλεύουν λίγο καλύτερα από τους άλλους…

Να είστε αναβλητικοί, αλλά να το κάνετε έξυπνα.Καμιά φορά αφήνουμε κάτι που είναι σημαντικό και κάνουμε κάτι άλλο μικρότερης σημασίας γιατί ξέρουμε πως θα μας πάρει λιγότερο χρόνο και θα το τελειώσουμε γρηγορότερα. Αυτό λέγεται δομημένη αναβλητικότητα. Στρεφόμαστε σε λιγότερο σημαντικές, ή πιο μακρινές χρονικά (π.χ. ασχολούμαστε με κάτι που έχει deadline στο τέλος του μήνα και όχι στο τέλος της εβδομάδας) υποχρεώσεις για να αποφύγουμε την μεγάλη που μας περιμένει επιτακτικά.

Εφαρμόστε τη «μέθοδο της ντομάτας»

Πείτε στον εαυτό σας ότι θα δουλέψτε για 45 λεπτά (εδώ που τα λέμε και με 25 αν ξεκινήσετε, καλά είστε).Μέχρι κάποιος να ανακαλύψει ένα ρομπότ που θα πηγαίνει στο γραφείο αντί για μας, θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε την δουλειά μας. Λοιπόν, πάρτε το κινητό σας και βάλτε χρονόμετρο για 45 λεπτά (ή 25 είπαμε) κι αφοσιωθείτε αποκλειστικά σε αυτό που έχετε μπροστά σας. Προσπαθήστε με όλες σας τις δυνάμεις να μην αποσπαστείτε από τίποτα και κυρίως να μην μπείτε στα social media.Κάθε φορά που το ορισμένο χρονικό τελειώνει, κάντε 5 λεπτά διάλειμμα για να ξεχαστείτε, να σηκωθείτε από την καρέκλα ή να πιείτε κάτι δροσιστικό. Κι επαναλάβετε. Πριν το καταλάβετε θα έχετε ολοκληρώσει την δουλειά σας.

Tο μυστικό του να έχετε κίνητρο για κάτι είναι ότι δεν το χρειάζεστε (το κίνητρο ντε!)

Δεν χρειάζεται να έχουμε όρεξη για να δουλέψουμε κι αυτό είναι κάτι που όλοι ξεχνάμε. Σκληρό, αλλά αληθινό. Πρέπει να βάλουμε την απάθεια και την απροθυμία στην άκρη κι απλά να φέρουμε σε πέρας αυτό για το οποίο πληρωνόμαστε. Ο ψυχολόγος Όλιβερ Μπερκμαν λέει, «το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν έχουμε κίνητρο. Το πρόβλημα είναι ότι πιστεύουμε πως πρέπει να έχουμε κίνητρο».

Η άποψή μας: Ένα καλό σνακ βοηθάει σε κάθε περίπτωση.

*Αρχικός τίτλος άρθρου: Πώς να είστε αποδοτικοί στη δουλειά ακόμα κι όταν δεν έχετε καμία, μα καμία, όρεξη να δουλέψετε…

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή