Πώς «έδιωξαν» τις γυναίκες από τους υπολογιστές, με διαφημίσεις, οικογένεια και καθηγητές

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Για δεκαετίες οι γυναίκες ήταν περισσότερες στην επιστήμη των υπολογιστών, όμως από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 η παρουσία τους στον κλάδο μειώθηκε δραματικά – με ένα τρόπο που δεν έχει ξανασημειωθεί σε κανένα άλλο επιστημονικό ή τεχνικό πεδίο.

Σε μία ενότητα του Planet Money, του δημόσιου ραδιοφώνου των ΗΠΑ (NPR), η Κέιτλιν Κένεϊ και ο Στηβ Χεν εξετάζουν το τι έγινε και έκανε τις γυναίκες να απομακρυνθούν από την επιστήμη των υπολογιστών.

Και αυτό που ανακαλύπτουν ρίχνει φως στο πώς τα έμφυλα στερεότυπα -και ειδικά αυτά που σχετίζονται με τα παιχνίδια των παιδιών και με το marketing- μπορούν να έχουν εκτεταμένα και απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Το αφήγημα ότι οι υπολογιστές είναι για τα αγόρια πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι πρώτοι προσωπικοί υπολογιστές ήταν κατά βάση παιχνίδια και διαφημίστηκαν σχεδόν αποκλειστικά σε αγόρια και άντρες. Η κουλτούρα των «φανατικών κομπιουτεράδων» ξεκίνησε επίσης την ίδια περίοδο και εκπομπές της τηλεόρασης, ταινίες και βιντεοπαιχνίδια της εποχής επιβεβαίωναν ότι οι υπολογιστές ήταν ο τομέας των αγοριών.

Μέχρι το 1984, η πρώτη γενιά φοιτητών που θα μπορούσε να έχει υπολογιστές στο σπίτι είχε μπει στο πανεπιστήμιο. Η έρευνα της εποχής έδειξε ότι οι γονείς ήταν πολύ πιο πιθανό να αγοράσουν υπολογιστές για τα αγόρια παρά για τα κορίτσια και πολύ περισσότερα αγόρια είχαν εμπειρία στον προγραμματισμό πριν μπουν στο πανεπιστήμιο. Έτσι, πολλές νέες γυναίκες ανακάλυπταν από την πρώτη μέρα ότι ήταν ήδη σημαντικά πίσω σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους. Συχνά αποθαρρύνονταν από τους συμφοιτητές τους και από τους καθηγητές, με αποτέλεσμα οι ομάδες γυναικών να εγκαταλείπουν την επιστήμη των υπολογιστών.

Οι γυναίκες ήταν πολύ δραστήριες στον κλάδο και μάλιστα σημειώθηκε μεγάλη αύξηση του αριθμού τους στο διάσημα 1970-1984, πριν την εμφάνιση του οικιακού υπολογιστή και των διαφημίσεων του υπολογιστή ως «αγορίστικης» συσκευής. Το 1984 το 37% των πτυχίων στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών δόθηκε σε γυναίκες. Μέχρι το 2011, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου Ερευνητών Πληροφορικής (Computing Research Association) ο αριθμός αυτός έπεσε στο 12%.

Ακούστε (στα αγγλικά) την εκπομπή του NPR

Πηγή: https://info-war.gr

Αρχικό κείμενο: A Mighty Girl

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.