fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

μποικοταζ

Πίσω απ’ τα πολύχρωμα παιχνίδια, κρύβεται ένα μαύρο κάτεργο

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Πηγή: https://athens.indymedia.org

Θα ήταν ψέμα αν κάποιος έλεγε ότι τα Jumbo δε μας έχουν απασχολήσει ξανά και ξανά με τις άπειρες καταγγελίες για εργασιακές συνθήκες γαλέρας, συνθήκες που νομότυπα έχουν περάσει στο παρασκήνιο αφού πλέον έγινε ένα κοινό μυστικό το τί έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι που επιστρατεύονται από την εν λόγω εταιρεία.

Η δύναμη της συνήθειας είναι τεράστια και στα Jumbo έχει γίνει συνήθεια πλέον, πάσης φύσεως δικαιώματα να καταπατώνται και η αξιοπρέπεια των υπαλλήλων να θυσιάζεται ξανά και ξανά στο βωμό του κέρδους και της δύναμης. Όλα αυτά όταν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ακόμη προσπαθεί να διασταυρώσει αν οι καταγγελίες που σωρηδόν επανέρχονται στη δημοσιότητα μετά από κάθε Χριστούγεννα είναι βάσιμες.

Όπως έχουμε ξαναπεί, οι καταγγελίες για απλήρωτες υπερωρίες, ωράρια που «ξεχειλώνουν», πλήρης απασχόληση με σύμβαση και αμοιβές μερικής απασχόλησης, απαγόρευση χρήσης καθίσματος για τους ταμίες, απαγόρευση χρήσης κινητών εν ώρα εργασίας, απαγόρευση ελεύθερης κίνησης στο διάλειμμα το οποίο συχνά στερείται από τους εργαζόμενους με διάφορες προφάσεις, ακόμη και απαγόρευση να πιουν νερό μπροστά σε πελάτες, είναι δεκάδες και πληθαίνουν με τον καιρό.

Και το κερασάκι στην τούρτα:

Η εξαήμερη εργασία που με το «έτσι θέλω» επιβάλλουν τα Jumbo σε όλους τους εργαζομένους τους.

Τα αφεντικά της Jumbo επικαλούμενα το «φόρτο εργασίας» σε περιόδους όπως τα Χριστούγεννα, οι αποκριές, το Πάσχα υποχρεώνουν τους εργαζομένους τους να υπογράψουν τροποποιητικές συμβάσεις, που όχι μόνο καθιερώνουν το 6ήμερο αλλά και υποχρεώνουν όλους τους εργαζόμενους με 30 ώρες εργασίας την εβδομάδα,  να εργαστούν 40 ώρες κατά βούληση της εταιρείας.

Πλέον το καθεστώς τρομοκρατίας στα Jumbo νομιμοποιεί το γεγονός ότι όποιος εργάζεται σε αυτή την σύγχρονη γαλέρα, δεν επιτρέπεται να έχει προσωπική ζωή εκτός της γαλέρας, παρά μόνο να υποδουλώνεται για 3 και 60. Αντί δηλαδή η εταιρεία να κάνει νέες μόνιμες προσλήψεις, αντί να μονιμοποιήσει και να κάνει πλήρους απασχόλησης τους 4ωρους και τους εποχιακούς, εντατικοποιεί ακόμα περισσότερο τις συνθήκες εργασίας, επιβάλλοντας την εξαήμερη εργασία, στερώντας το ρεπό από τους εργαζομένους.

Αυτή είναι η εταιρεία που με τις κακόγουστες διαφημίσεις και τα προϊόντα «μιας χρήσης» καλεί τον κόσμο να καταναλώνει ασύστολα.

Και κάποιοι λόγω άγνοιας, κάποιοι λόγω ανάγκης, αλλά οι πιο πολλοί λόγω αδιαφορίας, είναι αμέτρητοι και αγοράζουν ευτελή μπιχλιμπίδια πλουτίζοντας τα άπληστα αφεντικά του Jumbo. Προτρέπουμε για άλλη μια φορά λοιπόν, τον κόσμο να κάνει το αυτονόητο και να σταματήσει να αγοράζει από τα Jumbo. Ελπίζουμε ότι θα γίνονται κάθε μέρα και περισσότεροι αυτοί που κάνουν μποϊκοτάζ σε αυτό το κάτεργο.

Όμως το μποϊκοτάζ μόνο του δεν είναι αρκετό.

Για να σταθούμε απέναντι στα αφεντικά, για να γκρεμίσουμε το καθεστώς τρομοκρατίας των εργαζομένων και να απαιτήσουμε πίσω τα ευτελισμένα δικαιώματά μας πρέπει να οργανωθούμε όλοι σε σωματεία βάσης. Να διεκδικήσουμε τα κλεμμένα και να υψώσουμε τις φωνές μας απέναντι στα αφεντικά. Να μην ανεχτούμε τη διαιώνιση συνθηκών γαλέρας και τη δημιουργία νέων κατέργων.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Πηγή: https://athens.indymedia.org

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή