fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

no jobs

«Part time» η πίτα των προσλήψεων | Αρνητικό ρεκόρ Οκτωβρίου

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

120.087 θέσεις εργασίας λιγότερες τον Οκτώβριο

Σχόλασε η τουριστική σεζόν , στα σπίτια τους οι εργαζόμενοι

Μιας και κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπαθούν καιρό τώρα να στήσουν ένα προεκλογικό success story, με την έξοδο από τα μνημόνια, με την μείωση της ανεργίας, την παροχολογία κλπ, θα ήταν καλό να τους ενημερώσουμε για τα άκρως δυσάρεστα νέα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, του Υπουργείου Εργασίας.

Οι 120.087 λιγότερες θέσεις εργασίας τον Οκτώβριο αποτελούν ρεκόρ απολύσεων από το 2001 που κρατούνται επίσημα στοιχεία.

Αυτό για τους γνωρίζοντες δεν αποτελεί σοκ, είναι απλώς το τέλος μιας πετυχημένης καλοκαιρινής σεζόν για τους επιχειρηματίες όπου χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι δούλεψαν κάτω από άθλιες συνθήκες σε νησιά και τουριστικές περιοχές της χώρας.
Μπάρμαν, σερβιτόρες, καμαριέρες, ρεσεψιονίστ, μάγειρες, πωλήτριες και άλλες παρόμοιες θέσεις όπου για 4-5 μήνες δεν είχαν ούτε ένα ρεπό, κοιμόντουσαν σε τρόγλες, δούλευαν 10-12ωρα και μετά στην ανεργία.

Είναι το πετυχημένο μοντέλο ανάπτυξης που φτιάξανε 9 χρόνια κυβέρνηση-αντιπολίτευση-θεσμοί.

Κι έτσι για να τελειώνουμε με τα ψέματα τους , όπως δεν υπάρχει έξοδος από τα μνημόνια χωρίς να έχει καταργηθεί ούτε ένα μνημονιακός νόμος έτσι δεν υπάρχει και ουσιαστική μείωση της ανεργίας όταν βασίζεται στην απορυθμισμένη αγορά εργασίας της μερικής απασχόλησης, των γελοίων ακόμα και εβδομαδιαίων συμβάσεων και της περιοδικότητας του τουρισμού.

Χωρίς σταθερές θέσεις, χωρίς σοβαρούς μισθούς, με διαλυμένη την αγορά εργασίας, με την πλειοψηφία των νέων θέσεων να είναι ευέλικτες και οι εργαζόμενοι έρμαια των εργοδοτών, με το κράτος παρατηρητή-τσιράκι, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στο εργασιακό χάος που δημιούργησαν τα μνημόνια, χωρίς μεγάλες δημόσιες επενδύσεις, χωρίς σοβαρές παρεμβάσεις δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα το ουσιαστικό.
Απαιτούμε να μπει ένα τέλος σε αυτό δυστοπικό εργασιακό περιβάλλον και να σταματήσει η κοροϊδία.

Η νέα γενιά, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες δεν είμαστε ούτε αριθμοί ούτε παιχνίδια εντυπώσεων.
Έχουμε ανάγκες και δικαιώματα.

Μόνο με τον ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε να φτιάξουμε το μέλλον μας.

Από: Generation400


Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για το δεκάμηνο του 2018 αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα, καθώς διαμορφώνεται στις 168.282 νέες θέσεις εργασίας, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Το ισοζύγιο Οκτωβρίου, όμως, είναι το χειρότερο, επίσης από το 2001. Πρέπει να σημειωθεί, επίσης, πως η πίτα των νέων προσλήψεων χωρίζεται για ακόμη μία φορά κατά πλειοψηφία σε μερικής και εκ περιτροπής συμβάσεις.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος– Οκτώβριος 2018, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.287.876 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 2.119.594.

Υπενθυμίζεται ότι η δεύτερη καλύτερη επίδοση από το 2001 έως σήμερα για δεκάμηνο έτους σημειώθηκε πέρυσι, καθώς το διάστημα Ιανουάριος- Οκτώβριος 2017 το ισοζύγιο προσλήψεων- αποχωρήσεων ήταν θετικό κατά 167.451 θέσεις εργασίας.

Κατά το μήνα Οκτώβριο 2018 προκύπτει αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων– αποχωρήσεων κατά 120.087 θέσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Οκτωβρίου 2018, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 229.959, ενώ οι αποχωρήσεις σε 350.046.

ισοζύγιο

Μόλις, όμως, το 37,95% των προσλήψεων είναι πλήρους απασχόλησης. Και στο δεκάμηνο, όμως, οι part time προσλήψεις είναι περισσότερες.

Προσλήψεις 1

 

Προσλήψεις 2

Πηγή: reporter.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή