fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Παραβίαση ιδιωτικότητας από εργοδότη | Δικαίωση εργαζομένου και νέο νομικό προηγούμενο

στo Workerland/Εργαλειοθήκη

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) δικαιώνοντας τον εργαζόμενο στην υπόθεση Bărbulescu v. Romania, ενίσχυσε τα δικαιώματα των εργαζομένων για ιδιωτικότητα κατά την αποστολή και λήψη ηλεκτρονική αλληλογραφίας/επικοινωνίας στο χώρο εργασίας. Η αιφνιδιαστική απόφαση του εφετείου του Στρασβούργου αναγκάζει πλέον τους εργοδότες να δίνουν σαφείς προειδοποιήσεις στους υπαλλήλους τους σε περίπτωση που η εταιρεία έχει σκοπό να παρακολουθεί τη χρήση internet στους H/Y τους.

Η υπόθεση του Ρουμάνου μηχανικού, ο οποίος απολύθηκε το 2007 επειδή επικοινωνούσε μέσω ηλεκτρονικά με την αρραβωνιαστικιά του από  τον επαγγελματικό του λογαριασμό  Yahoo, συζητώντας συγκεκριμένα για τη σεξουαλική του υγεία, θέτει δικαστικώς το νομικό προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κατά την εξέταση της υπόθεσης του Bărbulescu από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι δικαστές τάχθηκαν πλειοψηφικά στο πλευρό του (6 στους 11), δηλαδή υπέρ της διεκδίκησής του για το “δικαίωμα σε ιδιωτική ζωή”, το οποίο αρχικά δεν έγινε σεβαστό από τα δικαστήρια της Ρουμανίας. Ο Bărbulescu επικαλέστηκε την παραβίαση της ιδιωτικότητάς του από τον εργοδότη του, όταν ο δεύτερος απέκτησε πρόσβαση στον επαγγελματικό λογαριασμό Yahoo Messenger του υπαλλήλου όπου περιελαμβάνονταν προσωπικές/ιδιωτικές συνομιλίες του.

Οι δικαστές του  ECHR συμφώνησαν ότι τα ρουμανικά δικαστήρια δεν είχαν επιφέρει “δίκαιη ισορροπία” μεταξύ του δικαιώματος ιδιωτικής ζωής του Bărbulescu και του δικαιώματος του εργοδότη να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση των εργαζομένων με τους κανόνες εργασίας. Τελικά, οι δικαστές απεφάνθησαν πως το δικαίωμα του υπαλλήλου στην ιδιωτική ζωή είχε παραβιαστεί. Συγκεκριμένα, η απόφασή τους επισήμανε πως “Κανένας εργοδότης δε μπορεί να εξαλείψει ολοσχερώς την ιδιωτική κοινωνική ζωή στον εργασιακό του χώρο. Ακόμη και αν η προσωπική ζωή και η ιδιωτική επικοινωνία στον εργασιακό χώρο περιορίζονται στο βαθμό του απολύτως αναγκαίου, δε πρέπει να παύει να υφίσταται ο σεβασμός του εργοδότη προς αυτές.”

Η υπόθεση σίγουρα μέλλει να γίνει αντικείμενο μελέτης για πολλούς δικηγόρους, αφού ενδέχεται να συμβάλει στη χάραξη νέων συμβατικών ορίων στις σχέσεις εργοδότη-εργαζομένου.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης:

Οι εσωτερικοί κανόνες  εργασίας της εταιρίας του Bărbulescu ενώ απαιτούσαν το άνοιγμα λογαριασμού yahoo για επαγγελματική χρήση, απαγόρευαν την ιδιωτική χρήση του λογαριασμού στο διαδίκτυο.  Ο έλεγχος στα αρχεία καταγραφής συνομιλιών του εργαζομένου, απέδειξε πως υπήρχαν τόσο ιδιωτικά όσο και επαγγελματικά μηνύματα, με αποτέλεσμα την απόλυση του υπαλλήλου. Ο Bărbulescu δήλωσε ότι τα μηνύματά του θα έπρεπε να προστατεύονται από το δικαίωμα που του παραχωρείται βάσει του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εγγυάται το σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής και αλληλογραφίας.

Αρχικά το ECHR βρήκε λογική και εύλογη την πρόσβαση του εργοδότη στο log του Yahoo chat του Μηχανικού,  με απώτερο προφανώς σκοπό “να πάρει” δεδομένα από συνομιλίες επαγγελματικού περιεχομένου. Παρόλα αυτά, η τελική ετυμηγορία ανέτρεψε το αποτέλεσμα, στηρίζοντας το γεγονός ότι ο υπάλληλος έπρεπε να είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων σχετικά με την παρακολούθηση των γραπτών του συνομιλιών.

Σχετικές δηλώσεις:

«Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ευπρόσδεκτη. Σε ορισμένους χώρους εργασίας μπορεί να είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά εάν οι εργοδότες πρόκειται να το εφαρμόσουν αυτή την τακτική, θα πρέπει το προσωπικό τους να είναι ενήμερο ρητά», Pam Cowburn / Διευθυντής Επικοινωνιών του οργανισμού Open Rights Group στο Λονδίνο.

«Η απόφαση του ECHR επιβεβαιώνει ότι τα άτομα έχουν δικαίωμα στην ιδιωτικότητα μέσα στο χώρο εργασίας τους …  Τη στιγμή που τα όρια μεταξύ εργασίας και ιδιωτικής ζωής καθίστανται όλο και πιο αόριστα, ειδικά με την άνθηση της αποκαλούμενης “gig economy” και της συνεχώς αυξανόμενης  εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, η ετυμηγορία αυτή προστατεύει σημαντικά το δικαίωμα των εργαζομένων στην ιδιωτική ζωή», Tomaso Falchetta / επικεφαλής του Privacy International

«Αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο σε παρόμοιες αξιώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αγγλία επηρεάζοντας την οπτική των δικαστών οι οποίοι εδώ και αρκετό καιρό αντιμετωπίζουν τη σύγκρουση μεταξύ του δικαιώματος για ιδιωτική ζωή ενάντια στο επιχείρημα των εργοδοτών για ανάγκη διατήρισης εσωτερικής πειθαρχίας». James Froud / Δικηγορικό γραφείο Bird & Bird

Πέρα από τη δικαίωση και την ικανοποίηση, ο Bărbulescu, παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, δεν αξιώθηκε καμία χρηματική αποζημίωση από τον εργοδότη του, καθώς το δικαστήριο απεφάνθη ότι είναι δίκαιο να αρκεστεί στην ηθική ανταμοιβή που του προσέφεραν.

 

Ελεύθερη απόδοση/μετάφραση
από www.theguardian.com
Αμάντα Πατσοπούλου / I for Interview team

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή