fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Δεκάδες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας εντόπισε στα Mikel το ΣΕΠΕ

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας διενήργησε πανελλαδικά 103 ελέγχους σε καταστήματα της γνωστής αλυσίδας εστίασης «Mikel»: Διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις που αφορούν «μαύρη» εργασία και 35 που αφορούσαν υποδηλωμένη εργασία, ενώ υπήρξαν ακόμα 15 άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων και τις καταγγελίες που φτάνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας, το ΣΕΠΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του Left.gr, πραγματοποίησε 103 ελέγχους σε Mikel όλης της χώρας. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία και 35 που αφορούσαν υποδηλωμένη εργασία, ενώ υπήρξαν ακόμα 15 άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη αλυσίδα, η οποία εμφανίζεται ως… πρότυπο επιχειρηματικότητας, με περίπου 140 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, κυριαρχεί η εντατικοποίηση της εργασίας και η πολυαπασχόληση των εργαζομένων ενώ, πρόσφατα (Πέμπτη 9/3), 22χρονος διανομέας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, εν ώρα εργασίας στον Κολωνό. Το τραγικό αυτό συμβάν δεν μπορεί, φυσικά, να θεωρηθεί τυχαίο. Αντίθετα, επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την επικίνδυνη, για τους εργαζόμενους, κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του επισιτισμού λίγους μόλις μήνες μετά από ένα άλλο τραγικό περιστατικό, αυτό στα Εverest της πλατείας Βικτωρίας.

Χαρακτηριστικά περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας της εν λόγω αλυσίδας έχουν γίνει γνωστά και παλαιότερα. Για παράδειγμα, τα Mikel απέλυσαν εργαζόμενη στο κατάστημα του Αλίμου στις αρχές του 2015, καθώς η εργαζόμενη αντιδρούσε στην αντεργατική πολιτική της γνωστής αλυσίδας και διεκδικούσε το αυτονόητο, να τηρούνται δηλαδή οι όροι της σύμβασης που είχε υπογράψει η ίδια και οι συνάδελφοί της.

Νωρίτερα, είχαν σημειωθεί κι άλλες καταγγελίες από εργαζόμενους σε ορισμένα από τα υπόλοιπα καταστήματα της εταιρείας, συγκεκριμένα σε Λάρισα και Δράμα. Οι καταγγελίες αφορούσαν τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και των αντίστοιχων προσαυξήσεων για υπερωρίες (νυχτερινή εργασία, κυριακές και αργίες) και τη μη καταβολή των ενσήμων και των επιδομάτων αδείας.

 

ΣΕΠΕ: Στοχευμένοι έλεγχοι με εργαλεία ανάλυσης κινδύνου

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΣΕΠΕ, διενεργήθηκαν εκατοντάδες έλεγχοι και σε αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης όπου διαπιστώθηκαν 53 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, 33 περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας και 20 άλλες παραβάσεις ενώ έχει ήδη εκπονηθεί, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, προγραμματισμός ελέγχων ειδικά για επιχειρήσεις και περιοχές στον κλάδο του τουρισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ:

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας συνεχίζει τη διεξαγωγή σειράς στοχευμένων πανελλαδικών ελέγχων, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων και τις καταγγελίες που φτάνουν στην Επιθεώρηση.

Ενδεικτικά: σε αλυσίδα καταστημάτων εστίασης διενεργήθηκαν πανελλαδικά 103 έλεγχοι όπου διαπιστώθηκαν 3 παραβάσεις που αφορούν αδήλωτη εργασία και 35 που αφορούσαν υποδηλωμένη εργασία, ενώ υπήρξαν ακόμα 15 άλλες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Επίσης, σε αλυσίδες καταστημάτων λιανικής πώλησης διενεργήθηκαν 118 έλεγχοι, όπου διαπιστώθηκαν 53 παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, 33 περιπτώσεις υποδηλωμένης εργασίας και 20 άλλες παραβάσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις.

Παράλληλα, το Σ.ΕΠ.Ε. διεξάγει από κοινού με την ελεγκτική υπηρεσία του ΕΦΚΑ, το ΣΔΟΕ και την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας πιλοτικό πρόγραμμα στοχευμένων ελέγχων για την αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Χρησιμοποιώντας εργαλεία ανάλυσης κινδύνου, μέσα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, είναι σε θέση να εντοπίζει και να ελέγχει επιχειρήσεις με υψηλή πιθανότητα παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας.

Τέλος, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου έχει εκπονηθεί προγραμματισμός ελέγχων ειδικά για επιχειρήσεις και περιοχές στον κλάδο του τουρισμού. 

Πηγή: left.gr, γράφει ο Τάσος Γιαννόπουλος

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή