fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Παράνομη στην Ισλανδία η άνιση αμοιβή μεταξύ ανδρών και γυναικών

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Η Ισλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που κρίνει παράνομη την ανισότητα πληρωμών μεταξύ ανδράν και γυναικών. Νόμος που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου προβλέπει ότι όλες οι επιχειρήσεις που απασχολούν τουλαχιστον 25 υπαλλήλους θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι προσφέρουν τις ίδιες αμοιβές και στα δύο φύλα για ίδιο αντικείμενο εργασίας διότι διαφορετικά θα του επιβάλλονται πρόστιμα.

Στόχος του νόμου είναι έως το 2022 να έχει εξαλειφθει το χάσμα αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών στη χώρα και όπως εξήγησε η Ντάγκνι Οσκ Αραντοτίρ Πιν, μέλος της Ένωσης για τα Δικαιώματα των Γυναικών, εξασφαλίζει ένα μηχανισμό που διασφαλιζει ότι άνδρες και γυναίκες πληρώνονται με ίσες αμοιβές.

«Αν και υπήρχε νομοθεσία που όριζε ότι οι αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών πρέπει να είναι ίσες, εξακολουθεί να υπάρχει χάσμα αμοιβών», εξήγησε και ο νέος νόμος που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη έρχεται να διασφαλίσει την εφαρμογή της.

Ο νόμος πέρασε με τις ψήφους τόσο του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Ισλανδίας, όπου περίπου το 50% των βουλευτών είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με την Ντάγκνι Οσκ Αραντοτίρ Πιν, οι άνθρωποι πια «αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η ανισότητα των αμοιβών είναι πρόβλημα του συστήματος και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με νέες μεθόδους».

«Οι γυναίκες το ζητούν πολλές δεκαετίες και κατορθώσαμε να ξυπνήσουμε συνειδήσεις, φτάσαμε στο σημείο να πείσουμε τον κόσμο ότι δεν επαρκούσε η υπάρχουσα νομοθεσία και έπρεπε να κάνουμε κάτι περισσότερο», τόνισε.

Η Ισλανδία, μια χώρα με 330.000 πληθυσμό που στηρίζει την οικονομία της στον τουρισμό και την αλιεία, είναι πρώτη στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων επί εννέα συναπτά έτη.

Εμείς τι να πούμε; Και στα δικά μας και σε όλου του κόσμου, αφού το αίτημα για ίση αμοιβή για την ίδια προσφερόμενη εργασία είναι από αυτά που θέτουν μετ’ επιτάσεως οι γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή