fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Παιδική εργασία | Παγκόσμια στατιστικά στοιχεία

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Τα παιδιά σε όλο τον κόσμο απασχολούνται συνήθως σε αμειβόμενες και μη αμειβόμενες εργασίας οι οποίες δεν τα βλάπτουν. Ωστόσο, αναφέρονται ως παιδιά εργάτες όταν είτε είναι πολύ μικρά για να εργαστούν είτε εμπλέκονται σε επικίνδυνες δραστηριότητες οι οποίες μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική, πνευματική, κοινωνική ή/και εκπαιδευτική τους ανάπτυξη. Στην υποσαχάρια Αφρική συναντάται το μεγαλύτερο ποσοστό παιδικής εργασίας. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, περίπου 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών, απασχολούνται σε κάποια εργασία που θεωρείται επιβλαβής για την υγεία και την ανάπτυξή τους.

Τα αγόρια φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα κορίτσια όσο αφορά την παιδική εργασία. Υπάρχουν 23 εκατομμύρια περισσότερα αγόρια στην παιδική εργασία και 17 εκατομμύρια περισσότερα αγόρια στην επικίνδυνη παιδική εργασία. Το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα μεγαλώνει όσο μεγαλώνει και η ηλικία. Η διαφορά είναι μικρότερη από μία εκατοστιαία μονάδα για τα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και αυξάνεται σε τρεις ποσοστιαίες μονάδες στις ηλικίες 12 έως 14 ετών και σε πέντε ποσοστιαίες μονάδες στις ηλικίες 15-17 ετών. Είναι όμως πιθανό τα στοιχεία αυτά να υποτιμούν την εργασία των κοριτσιών σε σχέση με εκείνη των αγοριών. Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενες παγκόσμιες αναφορές, δεν συνυπολογίζεται η παρουσία των κοριτσιών σε αόρατες θέσεις εργασίας όπως η εσωτερική οικιακή εργασία. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η παιδική εργασία των κοριτσιών μειώθηκε κατά το ήμισυ σε σχέση με εκείνη των αγοριών κατά την περίοδο 2012-2016, κάτι που σημαίνει ότι έχει περιοριστεί το χάσμα των φύλων.

Τα κορίτσια είναι πολύ πιθανότερο απ’ ότι τα αγόρια να είναι υπεύθυνα για οικιακές εργασίες οι οποίες δεν λαμβάνονται στις εκτιμήσεις για την παιδική εργασία. Τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν τα 2/3 από τα 54 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών που απασχολούνται σε οικιακές εργασίες για τουλάχιστον 21 ώρες την εβδομάδα, ένα όριο που υποδηλώνει ότι αυτές οι οικιακές εργασίες αρχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των παιδιών να παρακολουθήσουν το σχολείο και να επωφεληθούν από αυτό. Τα κορίτσι αντιπροσωπεύουν ένα παρόμοιο μερίδιο από τα 29 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 14 ετών τα οποία εργάζονται για πάνω από 28 ώρες την εβδομάδα και παρόμοιο ποσοστό καταλαμβάνουν ανάμεσα στα περίπου 7 εκατομμύρια παιδιά που απασχολούνται σε εργασίες για πάνω από 43 ώρες την εβδομάδα.

Ανά ηλικία στην παιδική και επικίνδυνη παιδική εργασία
Ανά φύλο σε παιδική και επικίνδυνη παιδική εργασία

Η UNICEF αναφέρει:

  • Παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών: τουλάχιστον 1 ώρα αμειβόμενης εργασίας ή 21 ώρες μη αμειβόμενης οικιακής εργασίας, ανά εβδομάδα.
  • Παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών: τουλάχιστον 14 ώρες αμειβόμενης εργασίας ή 21 ώρες μη αμειβόμενης οικιακής εργασίας, ανά εβδομάδα.
  • Παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών: τουλάχιστον 43 ώρες αμειβόμενης εργασίας ή μη αμειβόμενης οικιακής εργασίας, ανά εβδομάδα.

Παγκόσμια στατιστικά στοιχεία για την παιδική εργασία

  1. Σε παγκόσμια κλίμακα απασχολούνται 218 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών. Από αυτά, 153 εκατομμύρια είναι θύματα της παιδικής εργασίας και σχεδόν τα μισά από αυτά, περίπου 73 εκατομμύρια, εργάζονται σε επικίνδυνη παιδική εργασία.
  2. Σε απόλυτους αριθμούς, σχεδόν το ήμισυ της παιδικής εργασίας απαντάται στην Αφρική (72.1 εκατομμύρια). Στην Ασία και τον Ειρηνικό απαντώνται 62.1 εκατομμύρια, στην Αμερική 10.7 εκατομμύρια, στα Αραβικά Κράτη 1.2 εκατομμύρια και στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία 5.5 εκατομμύρια.
  3. Σχεδόν τα μισά από τα 152 εκατομμύρια παιδιά θύματα της παιδικής εργασίας είναι ηλικίας 5 έως 11 ετών.
  4. Η επικίνδυνη παιδική εργασία είναι περισσότερο διαδεδομένη μεταξύ των ηλικιών 15 έως 17. Παρόλα αυτά το 1/4 της παιδικής εργασίας, περίπου 19 εκατομμύρια, απασχολεί παιδιά κάτω των 12 ετών.
  5. Η παιδική εργασία συγκεντρώνεται πρωτίστως στη γεωργία με ποσοστό 71%, η οποία περιλαμβάνει και την αλιεία, τη δασοκομία, την κτηνοτροφία και την υδατοκαλλιέργεια.

 

Πηγές:

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή