fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Παγκόσμια αύξηση μισθών | Μικρότερη από το 2008 με τις γυναίκες σε πιο δυσμενή θέση

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου στα Ελληνικά: V for Vallia

Για το #IfI

Αρχικό κείμενο: Global wage growth lowest since 2008, while women still earning 20 per cent less than men

 

Η παγκόσμια αύξηση μισθών είναι μικρότερη σε σχέση με το 2008, ενώ οι γυναίκες εξακολουθούν να κερδίζουν 20% λιγότερο από τους άντρες.

Η τελευταία έκθεση του ILO για την Παγκόσμια Μισθοδοσία διαπιστώνει πως η παγκόσμια αύξηση μισθών είναι αδύναμη, ενώ το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων παραμένει απαράδεκτα υψηλό.

Γένοβα – Η παγκόσμια αύξηση μισθών το 2007 έπεσε στο χαμηλότερο ποσοστό της σε σχέση με το 2008, με πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Η Παγκόσμια Έκθεση Αμοιβών 2018/19 διαπιστώνει ότι σε πραγματικούς όρους (προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό των τιμών) η παγκόσμια αύξηση μισθών μειώθηκε στο 1.8% το 2017 από 2.4% για το 2006. Τα ευρήματα βασίζονται σε στοιχεία από 136 χώρες.

Αναλύοντας την αύξηση μισθών, η έκθεση δείχνει πως στις ανεπτυγμένες χώρες G20, ο ρυθμός αύξησης των πραγματικών μισθών μειώθηκε από 0.9% το 2016 σε 0.4% το 2017. Αντίθετα, στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες G20, η αύξηση των πραγματικών μισθών κυμάνθηκε μεταξύ 4.9% το 2016 και 4.3% το 2017.

«Είναι περίεργο το γεγονός ότι στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος παρατηρούμε αργή αύξηση των μισθών παράλληλα με την ανάκαμψη της αύξησης του ΑΕΠ και την πτώση της ανεργίας. Και οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η αργή αύξηση των μισθών συνεχίζεται και το 2018. Οι στατικοί μισθοί αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου. Οι χώρες πρέπει να διερευνήσουν, μαζί με τους κοινωνικούς τους εταίρους, τρόπους για την επίτευξη κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμης αύξησης μισθών».
Guy Ryder, Γενικός Διευθυντής ILO

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι μέσοι πραγματικοί μισθοί έχουν σχεδόν τριπλασιασθεί στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες G20 χώρες, ενώ στις ανεπτυγμένες G20 χώρες οι πραγματικοί μισθοί έχουν αυξηθεί κατά μόλις 9%, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Όμως, σε πολλές οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η μισθολογική ανισότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι μισθοί είναι συχνά ανεπαρκείς για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Απαράδεκτα υψηλό χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων

Η έκθεση υπολογίζει το χάσμα αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων με καινοτόμους και ακριβέστερους τρόπους, χρησιμοποιώντας δεδομένα που καλύπτουν περίπου 70 χώρες και περίπου 80% των μισθωτών παγκοσμίως. Η έκθεση δείχνει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο οι γυναίκες εξακολουθούν να πληρώνονται 20% λιγότερο απ’ ότι οι άντρες.

«Το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των φύλων αντιπροσωπεύει σήμερα μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις κοινωνικής αδικίας κι όλες οι χώρες πρέπει να προσπαθήσουν να κατανοήσουν καλύτερα τι βρίσκεται πίσω από αυτό το χάσμα και να επιταχύνουν την πρόοδο προς την ισότητα των φύλων».
Guy Ryder

Η έκθεση δείχνει ότι στις χώρες υψηλού εισοδήματος η μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλλων είναι ευρύτερη στο υψηλότερο επίπεδο της μισθολογικής κλίμακας, ενώ στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα η μεγαλύτερη μισθολογική διαφορά μεταξύ των φύλων βρίσκεται μεταξύ των χαμηλότερα αμειβόμενων εργαζομένων.

Χρησιμοποιώντας εμπειρικά στοιχεία, η έκθεση μας δείχνει πως οι παραδοσιακές εξηγήσεις, όπως οι διαφορές στα επίπεδα εκπαίδευσης μεταξύ ανδρών και γυναικών που εργάζονται ως αμειβόμενοι, διαδραματίζουν περιορισμένο ρόλο στην εξήγηση των κενών όσο αφορά το χάσμα των αμοιβών των δύο φύλων.

«Σε πολλές χώρες οι γυναίκες είναι πιο μορφωμένες από τους άνδρες, όμως κερδίζουν χαμηλότερους μισθούς, ακόμα κι όταν εργάζονται στις ίδιες επαγγελματικές κατηγορίες. Οι μισθοί τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών τείνουν επίσης να είναι χαμηλότεροι στις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα με κυρίως γυναικείο εργατικό δυναμικό. Για να μειωθούν τα κενά μεταξύ των αμοιβών των δύο φύλων, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην διασφάλιση των αμοιβών και στην αντιμετώπιση της υποεκτίμησης της γυναικείας εργασίας».
Rosalia Vazquez-Alvarez, Οικονομολόγος και ειδική μισθοδοσίας της ILO και μία από τους συντάκτες της έκθεσης.

Ένας άλλος παράγοντας που σταθμίζει το μισθολογικό χάσμα, είναι η μητρότητα. Η έκθεση δείχνει ότι οι μητέρες τείνουν να έχουν χαμηλότερους μισθούς από τις γυναίκες χωρίς παιδιά. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με ένα πλήθος παραγόντων, όπως η διακοπή εργασίας, η μείωση του χρόνου εργασίας, η απασχόληση σε πιο φιλικές προς την οικογένεια θέσεις εργασίας με χαμηλότερους μισθούς ή οι στερεοτυπικές αποφάσεις προώθησης σε επίπεδο επιχείρησης.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια πιο δίκαιη κατανομή των οικογενειακών καθηκόντων μεταξύ ανδρών και γυναικών θα οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις τις γυναίκες να κάνουν διαφορετικές επαγγελματικές επιλογές.

Παραδόξως, τα στοιχεία δείχνουν πως πριν ακόμα μια γυναίκα γίνει μητέρα, υπάρχει ήδη μία μισθολογική διαφορά. Αυτό υποδηλώνει την ανάγκη καταπολέμησης των στερεότυπων και των διακρίσεων κατά την είσοδο στην αγορά εργασίας.

Απόδοση κειμένου στα Ελληνικά: V for Vallia

Για το #IfI

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή