fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ό,τι δεν αλλάζει, πεθαίνει

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Όλοι οι άνθρωποι, στην διάρκεια της ζωής τους, περνούν δύσκολες στιγμές και περιόδους. Είναι αυτές ακριβώς οι περίοδοι που σε διαμορφώνουν απόλυτα.

Αν έμαθα κάτι στη ζωή μου, ήταν από αυτές τις στιγμές που όλα μοιάζουν μαύρα -πολλές φορές είναι και μαύρα- και από τον πόνο.

Από τις ευτυχισμένες ημέρες, το μόνο που έμαθα ήταν πόσο ωραία είναι η ευτυχία.

Και πια δεν κάνω το λάθος που έκανα όταν ήμουν νέος, να πιστεύω πως θα είναι πάντα έτσι.

Γιατί η ζωή με έμαθε πως δεν είναι πάντα έτσι.

 

Μια επαγγελματική αποτυχία, μια σχέση που διαλύθηκε, η απώλεια ενός αγαπημένου ανθρώπου, τα νιάτα που φεύγουν, μια τραυματική εμπειρία, μια αρρώστια, η ανασφάλεια, η μη αναγνώριση, ο φόβος, είναι συνήθως οι καταστάσεις που οδηγούν τους ανθρώπους στην κατάθλιψη.

Είναι τότε που όλα σου φαίνονται μάταια, βυθίζεσαι, κλείνεσαι στον εαυτό σου, και δεν πιστεύεις πως θα βγεις από αυτό τον εφιάλτη.

Πιο εύκολα βγαίνουν αυτοί που έχουν δουλέψει με τον εαυτό τους. Όποιος δεν δουλεύει με τον εαυτό του, θα το βρει μπροστά του.

Τα θέματα που δεν λύνεις ή δεν προσπαθείς να τοποθετήσεις σωστά στο μυαλό σου και στη ζωή σου καθώς μεγαλώνεις, γίνονται βασανιστικά και βουνά αργότερα.

Θεωρώ πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του σύγχρονου δυτικού ανθρώπου -και ο πιο σίγουρος δρόμος για την κατάθλιψη- είναι ο ατομικισμός.

Ο καθένας αποθεώνει τον εαυτό του, πιστεύει ότι είναι το κέντρο του κόσμου, βουλιάζει στον ναρκισσισμό, κυνηγάει διαρκώς την «επιτυχία», και -με μαθηματική ακρίβεια- οδηγείται στην κατάθλιψη.

Η ματαίωση και η ακύρωση είναι παρενέργειες του ατομικισμού. Ο ατομικισμός οδηγεί σε μια διαρκή σύγκριση με τους άλλους.

Αυτό είναι καταστροφικό, γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος πιο έξυπνος, πιο όμορφος, πιο ταλαντούχος και πιο πετυχημένος από εσένα.

Οπότε, εσύ θα είσαι πάντα δυστυχισμένος. Όσο ένας άνθρωπος ξεκινάει τη μέρα του θεωρώντας πως είναι το κέντρο του κόσμου, τόσο πιο δυστυχισμένος θα γίνεται.

Αντιθέτως, αν σκεφτεί πως είναι ένας από τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν στον πλανήτη αλλά έχει την δυνατότητα να βλέπει κάθε μέρα τον ήλιο, να σηκώνεται από το κρεβάτι, να έχει φίλους, οικογένεια, έναν σκύλο, μια γάτα, να πίνει τον καφέ του ή το τσάι του, να παίζει, να γελάει, να κλαίει, να ζει, τότε όλα μοιάζουν πιο όμορφα και πιο εύκολα.

Τα πράγματα είναι πιο εύκολα, όταν αισθάνεσαι πως ζεις κι εσύ μαζί με άλλους άνθρωπους. Αρκεί να μην θέλεις αυτοί οι άνθρωποι να είναι εκεί, μόνο για να σε αποθεώνουν.

Να καταλαβαίνεις πως κι αυτοί έχουν ζωές, αισθήματα και προβλήματα, όπως κι εσύ. Να ακούς όταν μιλάνε οι άλλοι άνθρωποι, να μην μιλάς συνέχεια για τον εαυτό σου.

Να καταλαβαίνεις πως κι αυτοί θέλουν να λάμψουν και να ξεχωρίσουν όπως εσύ. Φόβο και θυμό βλέπω στα μάτια των ανθρώπων.

Και μια διαρκή και πανταχού παρούσα αίσθηση θύματος.

«Είμαι θύμα, είμαι αθώος, είμαι αδικημένος, είμαι παρεξηγημένος, οι άλλοι φταίνε (για όλα), κοιτάξτε πόσο δυστυχισμένος είμαι» και τέτοια. Σίγουρη η κατάθλιψη.

Όποιος έχει περάσει κατάθλιψη ή είχε δικούς του ανθρώπους που έπεσαν σε κατάθλιψη, ξέρει πως η μαγική λέξη είναι η λέξη «αλλαγή».

Αν δεν αλλάξεις, δεν θα ξεφύγεις ποτέ. Άλλος άλλαξε τρόπο σκέψης, άλλος άλλαξε τρόπο ζωής, άλλος άλλαξε δουλειά, άλλος άλλαξε χώρα, άλλος άλλαξε σύντροφο, άλλος άλλαξε διατροφή, άλλος άλλαξε το σώμα του, όλοι κάτι άλλαξαν.

Βέβαια, για να γίνει η αλλαγή, πρέπει να έχεις δουλέψει με τον εαυτό σου.

Οι άνθρωποι βολεύονται σε καταστάσεις, τόπους και ανθρώπους, οπότε δυσκολεύονται τρομερά να αλλάξουν.

Μπορεί όλα να είναι μαύρα στη ζωή σου, αλλά η βολή και η συνήθεια, να σε εμποδίζουν να αλλάξεις το παραμικρό.

Φυλακισμένος στη βολή σου.

Πάντα το ξεβόλεμα μοιάζει δύσκολο, ακόμα κι αν η βολή σε έχει οδηγήσει στην κατάθλιψη και στην καταστροφή.

Το άγνωστο σε φοβίζει.

Ναι, αλλά το γνωστό σε σκοτώνει.

Δεν έχεις άλλη επιλογή.

Αν δεν θέλεις να πεθάνεις πριν από την ώρα σου, πρέπει να αλλάξεις.

Πρέπει να ξεβολευτείς.

Σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται οι Έλληνες σήμερα.

Η βολή τους σκοτώνει, το ξεβόλεμα τους τρομάζει.

Αποτέλεσμα, η παράλυση.

Βέβαια, κι αυτή μια αλλαγή είναι.

Δυσάρεστη αλλαγή.

Αν δεν αλλάξεις εσύ, θα σου συμβούν όλα αυτά που φοβόσουν πως θα σου συμβούν αν άλλαζες.

Κοιτάξτε γύρω σας.

Πηγή: pitsirikos.net

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή