fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ώρα μηδέν για τις ΗΠΑ | Οι δολοφονίες στην Kenosha

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Δώστε τεράστια σημασία σε αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ αυτές τις μέρες. Μιλάμε για την χώρα που είναι το κέντρο και ο μπάτσος του παγκόσμιου καπιταλισμού και για την χώρα που αυτή την εποχή βρίσκεται στην δίνη πολλαπλών κρίσεων η έκβαση των οποίων θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία όλης της ανθρωπότητας. Αυτή η χώρα τώρα βιώνει την αναζωπύρωση της μεγάλης Εξέγερσης που ξεκίνησε με την φρικιαστική αστυνομική δολοφονία του George Floyd.

Η αναζωπύρωση ξεκίνησε με ένα άλλο περιστατικό αστυνομικής βαρβαρότητας που συνέβη σε μια πόλη του Wisconsin με το όνομα Kenosha, τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας με πληθυσμό περίπου 100 χιλιάδες. Εκεί πριν 3 μέρες οι μπάτσοι πυροβόλησαν πισώπλατα 7 φορές και μπροστά στα παιδιά του τον Αφροαμερικανό Jacob Blake χωρίς ως εκ θαύματος να καταφέρουν να τον σκοτώσουν. Ο Blake είναι ως τώρα σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση με κίνδυνο μόνιμης παράλυσης.

Το γεγονός ότι οι μπάτσοι είχαν ακόμη το θράσος να πυροβολούν απρόκλητα άοπλους μαύρους μετά από τρεις ολόκληρους μήνες διαδηλώσεων και αναταραχών κατά της αστυνομικής βίας, πυροδότησε στην πόλη μια τεράστια Εξέγερση, την μεγαλύτερη της ιστορίας της και ξαναέβγαλε τον κόσμο στον δρόμο σε όλη την χώρα.

Μια Εξέγερση που ποτέ δεν σταμάτησε

Να κάνουμε μια παρένθεση για να τονίσουμε ότι όλο αυτό τον καιρό από την δολοφονία του Floyd, η Αμερικανική Εξέγερση δεν είχε ποτέ στην πραγματικότητα σταματήσει. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις συνεχίζονταν σε μια σειρά από πόλεις και με το πέρασμα του χρόνου αυτό που άλλαζε ήταν το επίκεντρο της. Στην αρχή ήταν στην Μινεάπολη, μετά στην Νέα Υόρκη, μετά στο Σηάτλ που για κάποιο διάστημα έφτασε να δημιουργήσει αυτόνομες ζώνες που απέκλειαν τους μπάτσους και τελευταία στο Πόρτλαντ όπου για 88 συνεχόμενες μέρες οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την αστυνομία ήταν ασταμάτητες.

Στο Πόρτλαντ ήταν που ο Τραμπ έστειλε πρόσφατα ομοσπονδιακά στρατεύματα να απαγάγουν διαδηλωτές, εκεί ήταν που τις τελευταίες μέρες μια συμμαχία φασιστών με μπροστάρηδες τα διαβόητα Proud Boys (ρατσιστικές ομάδες κρούσης του Τραμπ που έχουν ως στόχο το τσάκισμα αντιφασιστών) προσπάθησε να αναμετρηθεί με τους ακτιβιστές του Black Lives Matter και τους Antifa και ηττήθηκε πανηγυρικά παρά την βοήθεια από τους μπάτσους.

Η Εξέγερση λοιπόν με τα πάνω και τα κάτω της συνεχιζόταν ξεπερνώντας και τις πιο τρελές προβλέψεις στην διάρκεια μιας τρομερής οικονομικής κατάρρευσης που είδε το Αμερικανικό ΑΕΠ να βυθίζεται κατά 33% και με τον κορονοϊό να έχει σκοτώσει πιο πολλούς ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Έχει υπολογιστεί ότι αυτούς τους τελευταίους 3 μήνες πάνω από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει μέρος σε κάποια μορφή διαμαρτυρίας και δικαιολογημένα αυτό το κίνημα έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο της ιστορίας της χώρας.

Στην διάρκεια αυτών των τριών μηνών, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συνελλήφθησαν, άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν και ένας αδιευκρίνιστος αριθμός αγωνιστών (τουλάχιστον 20) δολοφονήθηκε. Δεκάδες αστυνομικά τμήματα κάηκαν, αγάλματα ρατσιστών γκρεμίστηκαν, πολυτελή μαγαζιά λεηλατήθηκαν και στήθηκαν συμβολικά ακόμη και γκιλοτίνες έξω από σπίτια πολυδισεκατομμυριούχων όπως αυτό του Bezos της Amazon. Επιπλέον η Εξέγερση συνεχιζόταν ενώ χρεοκοπούσε ιδεολογικά το νεοφιλελεύθερο δόγμα.

Την στιγμή που δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχαναν τις δουλειές τους και αδυνατούσαν να πληρώσουν το νοίκι τους, το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής βοήθειας διοχετεύτηκε στο χρηματιστήριο και στους δισεκατομμυριούχους. Έτσι ζήσαμε το παράδοξο η οικονομία να έχει καταρρεύσει και το χρηματιστήριο να κάνει νέα ρεκόρ ενώ για πρώτη φορά ο πλούτος των 8 πλουσιότερων ανθρώπων ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Η Εξέγερση επίσης συνεχιζόταν ενώ γινόταν όλο και πιο ριζοσπαστική στον λόγο της απαιτώντας την υποχρηματοδότηση της αστυνομίας (Defund the Police), την ενίσχυση κοινωνικών προγραμμάτων και προσπαθώντας να οργανώσει γενική απεργία.

Να μην ξεχνάμε για ποια χώρα μιλάμε

Εδώ να πούμε ότι αναφερόμαστε σε μια χώρα που όχι μόνο είναι το κέντρο και ο μπάτσος του παγκόσμιου καπιταλισμού αλλά για την χώρα που δεν έχει καν δημόσιο σύστημα υγείας και δωρεάν πανεπιστήμια, την χώρα με τις μεγαλύτερες οικονομικές ανισότητες αλλά και στρατιωτικοποιημένη αστυνομία, το χαμηλότερο ποσοστό συνδικαλισμένων εργατών και τους περισσότερους φυλακισμένους σε όλο τον πλανήτη.

Σε πολιτικό επίπεδο μιλάμε επίσης για την χώρα που πρακτικά έχει μονοκομματικό καθεστώς με δύο βραχίονες, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και οι δύο εξαγορασμένοι από τους δισεκατομμυριούχους και τις πολυεθνικές και οι δύο στην υπηρεσία του στρατιωτικού βιομηχανικού συμπλέγματος.

Ανάμεσα στην Σκύλα των Νεοφιλελεύθερων Δημοκρατικών και στην Χάρυβδη των νεοφασιστών Ρεπουμπλικάνων

Στην διάρκεια αυτής της χρονιάς απέτυχε παταγωδώς η προσπάθεια των κινημάτων με εκπρόσωπο τον αυτοαποκαλούμενο δημοκράτη σοσιαλιστή Bernie Sanders να καταλάβουν το Δημοκρατικό κόμμα. Με έναν συνδυασμό νοθείας, προπαγάνδας των συστημικών μίντια και ωμής παρέμβασης από το κατεστημένο του κόμματος, επιβλήθηκε ο Biden που η βασική του θέση είναι ότι τίποτα θεμελιακό δεν θα αλλάξει και ο οποίος αρνείται ακόμη και να υποσχεθεί δημόσιο σύστημα υγείας παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο έχει την υποστήριξη του 70% των Αμερικανών.

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα που έχει γίνει πλέον φέουδο της οικογένειας του Τραμπ έχει από την άλλη κάνει στροφή στον φασισμό. Αναφέρεται στους Antifa ως τρομοκρατική ομάδα, προωθεί τις πιο απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας όπως αυτή του Qanon και αντιμετωπίζει έναν νεοφιλελεύθερο πολεμοκάπηλο όπως τον Biden σαν επικίνδυνο κομμουνιστή που θα κάνει τις ΗΠΑ Κούβα.

Πολιτικά λοιπόν το κίνημα δεν έχει κανένα μεγάλο κομματικό φορέα να το υπερασπιστεί.Από την μία είναι οι Δημοκρατικοί που προσπαθούν επιλεκτικά να το καπηλευτούν για να διατηρήσουν το κατεστημένο του οποίου είναι περήφανοι εκπρόσωποι και από την άλλη είναι οι Ρεπουμπλικάνοι που το δαιμονοποιούν και προσπαθούν μαζί με την τεράστια αστυνομική καταστολή να χτίσουν δολοφονικά τάγματα εφόδου για να το λιώσουν.Και με αυτή την υπόμνηση επιστρέφουμε στα γεγονότα της Kenosha.

Τα γεγονότα στην Kenosha ως προάγγελος κολοσσιαίας αναμέτρησης με τον αμερικανικό φασισμό

Η Εξέγερση εκεί ακολούθησε το μοτίβο της Εξέγερσης στην Μινεάπολη. Ο κόσμος επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα και σε άλλα κρατικά κτίρια, πήρε στον έλεγχο του αστυνομικά οχήματα, λεηλάτησε μεγάλα μαγαζιά και έστησε πελώρια οδοφράγματα. Την τρίτη μέρα (χθες) είχαμε όμως μια νέα εξέλιξη που τοποθετεί τα γεγονότα σε μια εντελώς νέα διάσταση. Εμφανίστηκαν ένοπλα φασισταριά που πυροβολούσαν τον κόσμο στο ψαχνό σε ανοιχτή συνεργασία με τους μπάτσους.

Έχουμε δύο επιβεβαιωμένους νεκρούς ο ένας δολοφονημένος από ένα νεαρό φασίστα που οι κάμερες των διαδηλωτών τον έχουν πιάσει να δέχεται συγχαρητήρια (και μπουκαλάκι νερό) από τους μπάτσους. Αυτή η ανοιχτή συνεργασία ενόπλων δολοφόνων φασιστών με τους μπάτσους έχει εξαγριώσει τον κόσμο του κινήματος και οι εκκλήσεις προς τους εξεγερμένους να οπλιστούν είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη. Μιλάμε άλλωστε για την χώρα που έχει κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα την οπλοφορία. Έχοντας απέναντι τους μια τέτοια φασιστική αστυνομία που συνεργάζεται ανοιχτά με δολοφονικά τάγματα εφόδου και ένα τέτοιο Ρεπουμπλικανικό κόμμα που έχει γίνει ανοιχτά φασιστικό, οι εξεγερμένοι είναι πιο αποφασισμένοι από ποτέ.

Είναι αδύνατο να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει, όμως με τον Αμερικανικό καπιταλισμό να βρίσκεται σε τετραπλή οικονομική, υγειονομική, ιδεολογική και οικολογική κρίση (με θερμοκρασίες και πυρκαγιές σε επίπεδα ρεκόρ) και με τον ένα πολιτικό του βραχίονα να έχει γίνει ανοιχτά φασιστικός, το σίγουρο είναι ότι η Εξέγερση δεν θα σταματήσει και έχει όλες τις αφορμές και τις αιτίες να ξαναφουντώσει και να βαθύνει.

Δικό μας χρέος είναι να της δώσουμε απλόχερα όλη την αλληλεγγύη που της αξίζει και της πρέπει.

Να μην ξεχνάμε ότι αν το κέντρο πέσει τότε τίποτα δεν σώζει τον παγκόσμιο καπιταλισμό.

 

Πηγή: athens.indymedia.org

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή