Οι τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Ν. Αττικής

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών ΥΠΕΠΘ, ΣΥΠΥΥΠ

Άμεση αντιμετώπιση των τριτοκοσμικών συνθηκών εργασίας στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Ν. Αττικής

Κύριε Υπουργέ,

 Κύριε Γενικέ,

Κυρία Περιφερειάρχη,

Κυρίες και κύριοι,

Εν έτη 2017 σε ένα ευρωπαϊκό κράτος οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων μας σε πολλές των υπηρεσιών μας είναι απαράδεκτες και τραγικές.

Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν σωρεία σοβαρών προβλημάτων που αφορούν τόσο τη λειτουργία τους όσο και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων μέσα σε αυτές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαράδεκτες και ανυπόφορες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κτήριο στο οποίο στεγάζονται οι δύο Διευθύνσεις εκπαίδευσης της Δ΄ Αθήνας έχει πρόβλημα με το κεντρικό σύστημα ψύξης και θέρμανσης, το οποίο υπολειτουργεί. Και σαν να μην έφτανε αυτό τελείωσε και το πετρέλαιο. Έτσι και παρά την έγκαιρη ειδοποίηση από μέρους των δύο Διευθύνσεων προς την Αντιπεριφέρεια Ν. Τομέα (που είναι υπεύθυνη για τις Διευθύνσεις αυτές) ότι το πετρέλαιο τελειώνει, η συγκεκριμένη Περιφέρεια ολιγώρησε, το πετρέλαιο τελείωσε  και έτσι στις δύο αυτές Διευθύνσεις το κρύο είναι ανυπόφορο.

Απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στις Διευθύνσεις αυτές και προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην εργασία τους, έφεραν θερμαντικά σώματα από το σπίτι τους. Όμως νέα προβλήματα ανέκυψαν αφού η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του κτηρίου δεν είναι εκείνων των προδιαγραφών ώστε να ανταποκρίνεται σε υψηλές απαιτήσεις με αποτέλεσμα να πέφτουν ή να καίγονται οι ασφάλειες και άλλα γραφεία να έχουν ρεύμα ενώ άλλα όχι, ενίοτε και κανένα. Το να αλλάζουν όμως οι εργαζόμενοι συνεχώς τις ασφάλειες του πίνακα (με δικά τους έξοδα), όχι μόνο δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση αλλά και είναι επικίνδυνη αφού η υπερφόρτωση των καλωδίων μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά στο κτήριο, όπως ανέφερε ηλεκτρολόγος που πήγε για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Τα προβλήματα αυτά όμως οι Διευθύνσεις εγκαίρως τα είχαν αναφέρει στους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι όμως δεν έδωσαν λύση.

Την Τετάρτη το μεσημέρι στις 25-1-17 σε συνάντησή μας με την κα Περιφερειάρχη κ Ρένα Δούρου, αναφέραμε τα προβλήματα αυτά, όπως και άλλα των άλλων Διευθύνσεων της Αττικής και ζητήσαμε λύση. Όσον αφορά τις δύο Διευθύνσεις της Δ΄ Αθήνας,  ζητήσαμε τουλάχιστον να γίνει η μέριμνα εκείνη ώστε άμεσα να τροφοδοτηθεί η δεξαμενή πετρελαίου και να περιοριστεί τουλάχιστον το πρόβλημα της θέρμανσης (μιας και το κεντρικό σύστημα ούτως ή άλλως υπολειτουργεί) για να είναι υποφερτό το κρύο.

Αναφέραμε και άλλα προβλήματα κατά τη συνάντηση αυτή, όσα προλάβαμε, γιατί πρόκειται για ολόκληρο κατάλογο, όπως η ανεπάρκεια χώρου στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με αποτέλεσμα να έχουμε συναδέλφους που εργάζονται σε πατάρια χωρίς παράθυρο όπως στη Β/θμια της Γ΄Αθήνας, ή σε διαδρόμους όπως στην Α΄θμια της Β’ Αθήνας. Υπάρχουν επίσης Διευθύνσεις όπου το αρχείο τους είτε στεγάζεται στις σκάλες και στους διάδρομους που οδηγούν στην ταράτσα της Διευθύνσεως είτε σε διάφορα σχολεία, σκόρπια, όπως π.χ. στη Β/θμια της Ανατ. Αττικής ή τη Β/θμια της Α΄Αθήνας.

Υπάρχει Διεύθυνση, συγκεκριμένα η Β/θμαι του Πειραιά, όπου ακριβώς πίσω από το γραφείο εργαζόμενου και σχεδόν πάνω από το κεφάλι του υπάρχει ραγισμένο τζάμι  σε παράθυρο με τον κίνδυνο ανά πάσα στιγμή με έναν αέρα να πέσει στο κεφάλι του. Στην ίδια Διεύθυνση υπάρχουν και άλλα ραγισμένα τζάμια, όπου ευτυχώς δεν εργάζονται από κάτω συνάδελφοι. Αναρωτιόμαστε τι θα γίνει εάν η τζαμαρία τελικά με έναν δυνατό αέρα πέσει κάτω. Μόνο με τύχη δε θα χτυπήσει κάποιος συνάδελφος ή ακόμη χειρότερα δε θα σκοτωθεί κάποιος άτυχος περαστικός που θα περνάει κάτω από τη Διεύθυνση εκείνη τη στιγμή.

Και στις δύο Διευθύνσεις του Πειραιά το πρόβλημα με τη θέρμανση και με το ηλεκτρολογικό είναι στα ίδια περίπου με αυτά τις Δ’ Αθήνας, αλλά κάπως καλύτερα. Μέχρι και γούβα έχουμε δει κάτω από τα πόδια συναδέλφου στη Α/θμαι του Πειραιά και μάλιστα μεγάλη, αφού κομμάτι του δαπέδου έχει αποκολληθεί.

Στην Α/θμια της Ά Αθήνας όχι απλά δεν υπάρχει καθαριότητα και οι συνάδελφοι καθαρίζουν μόνοι τους, αλλά όπως είχαμε αναφέρει με το υπ’ άριθ. 83/17-5-2016 έγγραφό μας, κινδυνεύει και η υγεία τους από τις άθλιες συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο κτήριο (επισυνάπτουμε πάλι τις φωτό).

Άλλα προβλήματα όπως με τη μόνωση ταράτσας όπου το βρόχινο νερό εισχωρεί στο εσωτερικό γραφείων, βουλόμενες αποχετεύσεις, χαλασμένα υδραυλικά, χαλασμένος εξαερισμός, χαλασμένες μπαλκονόπορτες και σάπιες πόρτες έρχονται και ολοκληρώνουν τις τριτοκοσμικές αυτές συνθήκες των Διευθύνσεών μας.

Πέρα  των άνω προβλημάτων υπάρχουν και προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία των Διευθύνσεων όπως χαλασμένοι εκτυπωτές, παμπάλαιοι Η/Υ που σέρνονται, ένα μόλις φωτοτυπικό που εξυπηρετεί μία ολόκληρη Διεύθυνση γιατί τα άλλα είναι χαλασμένα, έλλειψη τόνερ για τα φωτοτυπικά μηχανήματα, έλλειψη χαρτί Α4, ακόμη και λαμπτήρων!

Ζούμε καταστάσεις όπου οι Διευθύνσεις προμηθεύονται τα αναγκαία, προκειμένου να λειτουργήσουν, ψάχνοντας από σχολείο σε σχολείο.

Όλα τα παραπάνω τα έχουμε επισημάνει ξανά. Μάλιστα  την Τρίτη 7-6-2016, είχε υπάρξει συνάντηση στην Περιφέρεια Αττικής με θέματα τις λειτουργικές δαπάνες, την καθαριότητα και το κτηριολογικό, που αφορούν τις υπηρεσίες μας και εμπίπτουν ως αρμοδιότητες στην Περιφέρεια Αττικής, μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, της Αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Προγραμματισμού, της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Παιδείας, εκπροσώπων από τις Διευθύνσεις Οικονομικών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αττικής, του Διευθυντή της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Αττικής, των Διευθυντών με τους προϊσταμένους Διοικητικού των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της Αττικής, του προέδρου και του γραμματέα του Δ.Σ. του συλλόγου μας.

Κατά τη συνάντηση αυτή τέθηκε και χρονοδιάγραμμα αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών σύμφωνα με το οποίο με την έναρξη του 2017 θα είχαν λυθεί όλα.

Δυστυχώς τα προβλήματα αυτά όχι μόνο δε λύθηκαν αλλά και οξύνθηκαν! Για παράδειγμα η Διεύθυνση της Β/θμιας Δυτικής Αττικής, έμαθε εκ των υστέρων, μόλις πρόσφατα, ότι μετακομίζει σε ένα κτήριο το οποίο, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης, δεν επαρκεί για τις ανάγκες της!

Υπάρχει βεβαίως και η άλλη πλευρά του νομίσματος όπου όσες από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τυχαίνει να συστεγάζονται με υπηρεσίες κάποιας Αντιπεριφέρειας όπως η Β/θμια της Β΄ Αθήνας ή η Π/θμια της Δυτ. Αττικής δεν έχουν τα παραπάνω προβλήματα όσον αφορά το κτιριολογικό ή την καθαριότητα! Τυχαίο;

Το θετικό βεβαίως κατά τη προχθεσινή συνάντηση μας με την κα Δούρου, η οποία να τονίσουμε ότι έδειξε πολύ καλή διάθεση απέναντί μας, είναι ότι η κα Περιφερειάρχης έχει κατανοήσει την ανάγκη οι πιστώσεις που αφορούν όλες τις πάγιες και λειτουργικές δαπάνες για τις  Περιφερειακές Υπηρεσίες Εκπαίδευσης να πιστώνονται σε αυτόνομους προϋπολογισμούς  που θα διαχειρίζονται και θα υλοποιούνται από τις ίδιες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και όχι από τις οικείες Περιφέρειες όπως γίνεται μέχρι σήμερα, με τα γνωστά ανεπιτυχή αποτελέσματα. Είναι μάλιστα στις διαθέσεις της να προωθήσει το αίτημα μας για τροπολογία ώστε να δημιουργηθούν οι αυτόνομοι αυτοί προϋπολογισμοί στις Διευθύνσεις  Εκπαίδευσης.

Δεδομένου ότι ο κος Υπουργός Παιδείας κ Κ. Γαβρόγλου σε συνάντησή με την Ομοσπονδία μας ήταν και αυτός σύμφωνος όπως και ο προκάτοχός του κ Φίλης, ευελπιστούμε να μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτή την τραγωδία να και να αποκτήσουν οι Διευθύνσεις μας το κύρος εκείνο που τους ταιριάζει και οι συνάδελφοί μας αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Ώσπου να συμβεί όμως αυτό, επικαλούμαστε το άρθρο 44 του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, Κεφάλαιο Β’ Μισθός-Συνθήκες Εργασίας και ζητούμε άμεσα να λυθεί το πρόβλημα της θέρμανσης που αφορά τις Διευθύνσεις της Δ’ Αθήνας (Νότιος Τομέας) και του Πειραιά.

Ειδικά στις Διευθύνσεις της Δ’ Αθήνας, όπου το πρόβλημα είναι πολύ ποιο έντονο λόγω του πολύ κρύου κατά τις ημέρες αυτές, θα πρέπει άμεσα ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα κ  Χρ. Καπάταης να φροντίσει για την προμήθεια πετρελαίου και η Περιφέρεια να ασκήσει την πίεση που πρέπει ώστε όχι μόνο να τακτοποιηθεί έστω και μερικώς το πρόβλημα αυτό (αφού το σύστημα της κεντρικής θέρμανσης και πετρέλαιο να υπάρχει δεν αποδίδει όπως θα έπρεπε), αλλά και να μην επαναληφθεί ξανά.

Σας αποστέλλουμε τις παρακάτω φωτογραφίες, (κάποιες εκ των οποίων σας τις έχουμε ξαναστείλει χωρίς όμως να γίνει κάποια ενέργεια από κάποιον αρμόδιο φορέα, αφού όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι) μιας και ως γνωστό μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, από τη Διεύθυνση της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ά Αθήνας, τη Δ/θμια και Α/θμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Πειραιά και τη Δ/θμια της Ανατ. Αττικής, για να καμαρώσουμε σε τι συνθήκες εργασίας εργάζονται οι Διοικητικοί Υπάλληλοι των Περιφερειακών Υπηρεσιών  του Υπουργείου Παιδείας στο Νομό Αττικής.

Εν αναμονή των ενεργειών σας, σας ενημερώνουμε ότι ο Σύλλογός μας μαζί με εργαζομένους θα παραστεί για διαμαρτυρία στις Περιφερειακές εκείνες Ενότητες όπου η κατάσταση των Διευθύνσεων είναι ιδιαιτέρως τραγική.

Για το Δ.Σ. του ΣΥΠΥΥΠ

Ο Πρόεδρος                                         Ο Γ. Γραμματέας

Νώντας Αθανασιάδης                               Γιώργος Πέγκας

6980466608                                                6972783161

ΠΕ Α ΑΘΗΝΑΣ

ΠΕ Α Αθήνας

ΠΕ Α ΑΘΗΝΑΣ

ΠΕ Α Αθήνας

ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΔΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΔΔΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Πηγή: Alfavita

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.