fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Οι γυναίκες αγωνίζονται ανά τον κόσμο

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Νέο κύμα δημόσιων διαμαρτυριών κατά του νόμου που καθιστά υποχρεωτική τη μαντίλα, έχουν ξεκινήσει ξανά εδώ και λίγο καιρό στο Ιράν. Γυναίκες ανά την χώρα ανεβαίνουν σε τηλεφωνικούς θαλάμους, βγάζουν τις μαντίλες που φοράνε και τις ανεμίζουν. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 29 από αυτές και ανάμεσά τους μία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης που μπορεί να φτάσει τα δέκα χρόνια.

Κατά της μαντίλας στο Ιράν

Παρότι οι γυναικείοι αγώνες κατά του χιτζάμπ κλείνουν σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, νέες εκστρατείες και διαμαρτυρίες έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των γυναικών και φαίνεται ότι πλέον αποκτούν πολύ περισσότερη δημοσιότητα λόγω των μέσων δικτύωσης. Από τον Μάιο του 2017 η Μασίχ Αλινετζάντ, μια δημοσιογράφος και ακτιβίστρια που ζει στις ΗΠΑ, ξεκίνησε τις «Λευκές Τετάρτες», προτείνοντας στις γυναίκες που είναι εναντίον του χιτζάμπ να φοράνε λευκές μαντίλες κάθε Τετάρτη. Ενώ αργότερα ξεκίνησε το κίνημα των «Κοριτσιών της Επαναστατικής Οδού», που δημοσιοποιούν φωτογραφίες τους σε δημόσιους χώρους χωρίς να έχουν καλυμμένα μαλλιά. Μια φωτογραφία, που θεωρήθηκε ότι αποδεικνύει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των γυναικών κατά του νόμου, απεικονίζει μια γυναίκα που φορά ένα τσαντόρ, το όποιο την καλύπτει ολόκληρη, και παράλληλα έχει σταθεί πάνω σε έναν θάλαμο ανεμίζοντας μια μαντίλα, δείχνοντας αλληλεγγύη στο κίνημα.
Από την άλλη πλευρά, ο εισαγγελέας Τζαφάρ Μονταζέρι περιέγραψε τις διαμαρτυρίες ως «παιδιάστικες», «φορτισμένες συναισθηματικά» και «υποκινούμενες από το εξωτερικό». Οι γυναίκες που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες, σύμφωνα με τις αρχές, «έχουν εξαπατηθεί» για να εναντιωθούν στο νόμο. Μια 32χρονη, η Νάργες Χοσεϊνί, δημοσιοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της, όπου φαίνεται σε δημόσιο χώρο να έχει βγάλει τη μαντίλα της και να την ανεμίζει κρεμώντας την σε ένα κλαδί. Μετά από αυτή την πράξη συνελήφθη και βρίσκεται κρατούμενη από τις 29 Ιανουαρίου, καθώς δεν διαθέτει το απαραίτητο χρηματικό ποσό για την εγγύηση. Σύμφωνα με την δικηγόρο της, δεν εμφανίστηκε καν στο δικαστήριο επειδή δεν επιθυμεί να δηλώσει μεταμέλεια για την πράξη της, αντιθέτως δηλώνει ότι αντίκειται στην υποχρεωτική χρήση μαντίλας. Η Χοσεϊνί αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της δημόσιας αιδούς και για προώθηση της ανηθικότητας και της πορνείας.

Δημοψήφισμα για τις εκτρώσεις στην Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία έφτασε η ιστορική στιγμή που θα κριθούν η σχέση εκκλησίας-κράτους και τα δικαιώματα των γυναικών. Ως τώρα η ρωμαιοκαθολική παράδοση της χώρας ήταν ισχυρή και στο θέμα των εκτρώσεων οι αποφάσεις ήταν πολύ σκληρές για τις γυναίκες. Σύμφωνα με νόμο που προωθήθηκε από τον κλήρο στις αρχές της δεκαετίας του ’80, τα δικαιώματα της μητέρας είναι «ίσα» με τα δικαιώματα του εμβρύου, συνεπώς έχουν καταστήσει την έκτρωση παράνομη σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σε αυτή του βιασμού.
Μετά το δημοψήφισμα για το γάμο μεταξύ ομοφύλων, η Ιρλανδία αποφάσισε να περάσει σε δημοψήφισμα για το αν θα αποσυρθεί ο συγκεκριμένος νόμος ή όχι. Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τον Μάιο και το αποτέλεσμα θα είναι αρκετά ενδεικτικό για την εξέλιξη στο τοπίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αλλά και για τη σχέση της καθολικής εκκλησίας με την κρατική εξουσία (ως τώρα η Ιρλανδία ήταν η πιο βαθιά καθολική χώρα στην Ευρώπη). Οι ελπίδες όσων είναι υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση εναποτίθενται στους νέους και τις νέες: κανένας κάτω των 52 ετών δεν έχει ψηφίσει ποτέ για το ζήτημα αυτό. Επίσης, παρατηρείται μια άνοδος του αριθμού των νέων που επιθυμούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, ώστε να ψηφίσουν στο επερχόμενο δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός, Λέο Βαράντκαρ, έχει υποσχεθεί ότι στο υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την άμβλωση μέχρι την δωδέκατη εβδομάδα της κύησης, ενώ δεν θα υπάρχει αυτό το όριο για τις περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή σοβαρών επιπλοκών.

Όλγα Βερελή / http://epohi.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή