fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Οι εμπορικοί όμιλοι έβαλαν στο μάτι την εθιμική αργία

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Το αμερικανικό σλόγκαν «Ψώνια μέχρι τελικής πτώσης» -shop till you drop- αποφάσισαν να κάνουν πράξη οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι Factory Outlet στην Πειραιώς, το εκπτωτικό χωριό MacArthur Glenn στα Σπάτα και το Empoli Outlet στο Περιστέρι, που ανοίγουν σήμερα 2 Ιανουαρίου, καταπατώντας την κατ’ έθιμον αργία στο εμπόριο.

Με το σύνθημα «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και να πάρουμε τις αργίες μας πίσω!», η πρωτοβουλία εργαζομένων στο εμπόριο «Ορθοστασία», σωματεία και εργατικές κινήσεις που συμμετέχουν στον «Συντονισμό Δράσης Ενάντια στην Κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας», πραγματοποιούν σήμερα στις 10 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Factory Outlet, καταγγέλλοντας τις εκβιαστικές πρακτικές της εργοδοσίας.

Το πολυκατάστημα ανήκει στον όμιλο Folli-Follie του επιχειρηματία Τ. Κουτσολιούτσου, που ελέγχεται για σειρά οικονομικών ατασθαλιών, ενώ οι φημολογίες για πτώχευση εντείνονται.

Τα Factory Οultet πρωταγωνιστούν στην κούρσα για αρπαγή του ελάχιστου δικαιώματος των εμποροϋπαλλήλων στην ξεκούραση, καθώς είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που ανοίγουν στις 2 Γενάρη.

Φέτος, τα Factory επιχειρούν να δελεάσουν το κοινό, διαφημίζοντας δωρεάν πρωινό, καλώντας σε εκπτωτικό σαφάρι, με βασικό θήραμα τα εργασιακά δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων.

Η καταπάτηση της εθιμικής αργίας της 2ης Γενάρη δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Το 2016 και 2017 είχαν επιχειρήσει να ανοίξουν άλλοι μεγάλοι όμιλοι (Media Markt, Inditex και H&M), αλλά υπαναχώρησαν μετά από αντιδράσεις των εργαζομένων.

Τα 3 εκπτωτικά πάρκα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, κάθε χρόνο τέτοια μέρα ανοίγουν «στα μουλωχτά», ενώ το προηγούμενο διάστημα σπέρνουν φήμες για καταπάτηση κατοχυρωμένων αργιών, όπως η αργία των Φώτων.

Εντύπωση προκαλούν οι καταγγελίες των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου, που τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποίησαν παρεμβάσεις ενημέρωσης στα πολυκαταστήματα σε Περιστέρι, Πειραιώς και Σπάτα.

«Πλάι στον τσαμπουκά της εργοδοσίας, πηγαίνουν και τα ψέματά τους!», σχολιάζει χαρακτηριστικά η «Ορθοστασία», αναφερόμενη στην πρακτική των Empori Outlet στο Περιστέρι.

«Ο εργοδότης Παπαϊωάννου υποστηρίζει προς το προσωπικό του την ύπαρξη ειδικού νόμου που επιβάλλει (!) τη λειτουργία των εκπτωτικών χωριών στις 2/1 μιας και ξεκινούν οι εκπτώσεις! (…) Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι γνωρίζουν ότι, στις 2/1, τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά και οι συνάδελφοι είτε ρεπάρουν είτε κάνουν απογραφή. Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει, με κανέναν νόμο και με κανένα παραθυράκι».

Στο στόχαστρό τους βάζουν και την Επιθεώρηση Εργασίας, που, ενώ πραγματοποίησε παρέμβαση στα Factory Outlet, απλώς ζήτησε να μειωθεί το ωράριο στις 2/1 από 8ωρο σε 6ωρο, χωρίς να παίρνει θέση για άλλες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

 

Πηγή: www.efsyn.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή