fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ο Σεφερλής πατάει πάνω στα πιο εμετικά στερεότυπα

στo Mind Opener

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Από το FB profile: Stefanos Spiliopoulos

#IFI

Πατάει πάνω στην ρητορική της ακροδεξιάς και την κανονικοποιεί

Διαβάζω πως οι κριτικές για την ταινία αναφέρουν:

«Προσβάλλει αποκλειστικά γυναίκες, ομοφυλόφιλους και αλλοδαπούς, αφήνει όλους τους υπόλοιπους απέξω με έναν κυνισμό που πηγάζει από τον συλλογισμό πως αυτά αρέσουν στο κοινό που τον ακολουθεί, αυτά κάνει».

Κάτι το οποίο μαθαίνω πως κάνει και στις – sold out – παραστάσεις του. Στο στόχαστρο ο αδύναμος πρόσφυγας και μετανάστης, οι γυναίκες που ζητούν ισότητα, οι ομοφυλόφιλοι που διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Όχι οι παπάδες και το μίσος που ξερνανε, όχι οι ισχυροί που ποδοπατουν όποιον στέκεται εμπόδιο, όχι οι πολιτικοί που κατέστρεψαν μια κοινωνία και συνεχίζουν να την καταστρέφουν, όχι τα μίντια της παραπληροφορησης.

Ο Σεφερλής πατάει πάνω στα πιο εμετικά στερεότυπα, απευθύνεται στα πιο άγρια ένστικτα της συντήρησης και στο θυμικο ανθρώπων χωρίς δυνατότητα σκέψης. Όχι κριτικής σκέψης, σκέτης σκέψης.

Πατάει πάνω στην ρητορική της ακροδεξιάς και την κανονικοποιεί, την κάνει μεινστριμ και την βαφτίζει “διασκέδαση”, την φέρνει στο θέατρο, την τηλεόραση και τώρα στο σινεμά.

Και είναι παράγοντας που ηθελημένα συμβάλει στην απόλυτη επικράτηση της, βοηθάει την αναπαραγωγή του μίσους για οτιδήποτε ξεφεύγει από το τρίπτυχο “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”, για οτιδήποτε προοδευτικό.

Και υπάρχει κοινό που όλο αυτό το καταναλώνει αχόρταγα (απόδειξη τα εισιτήρια που έχει κόψει), που έχει συνηθίσει τόσο την σκατοψυχιά που επικρατεί γύρω μας που την επιζητεί όλο και πιο συχνά, σε όλο και πιο μεγάλες δόσεις, σε κάθε διαθέσιμο μέσο.

Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο αλλά είναι χρέος μας να σταθούμε απέναντι τους, να αντισταθούμε πριν μας ποδοπατησει, πριν τα μυαλά των νέων παιδιά μολυνθούν και αυτά, πριν την απόλυτη επικράτηση του σκοταδισμού έναντι της προόδου.

Είναι χρέος μας να βρούμε τα μέσα για να σταθούμε απέναντι στους σκατοψυχους Σεφερλήδες και τον μεσαίωνα που επιθυμούν. Είναι χρέος μας το φως να νικήσει το σκοτάδι.

Από το FB profile: Stefanos Spiliopoulos

#IFI

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

3 Comments

  1. αυτη ειναι η Ελλαδα, χρηματα βγαζει, απλα επρεπε να γινει ταινια για να το σχολιασουμε ;

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Mind Opener

Στην Κορυφή