fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

ρατσισμός

Ο ρατσισμός κάνει βόλτα με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ | καταγγελία

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ακόμη μια παράξενη ιστορία από δρομολόγιο λεωφορείου του ΟΑΣΘ έφτασε στο email του alterthess.gr. Οδηγός και επιβάτες με ρατσιστικές απόψεις επιτέθηκαν λεκτικά στην καταγγέλλουσα επειδή τους τόνισε πως δεν μπορούν να μιλούν για «λαθρομετανάστες», καθώς δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι.

Η κοπέλα που βίωσε την λεκτική επίθεση από τον οδηγό του λεωφορείου 2Κ και μερίδα των επιβατών έστειλε στο alterthess.gr την καταγγελία της. Σημειώνεται ότι επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Διαβάστε την σχετική καταγγελία:

«Σκηνές απείρου κάλλους και την Δευτέρα 22/7 σε λεωφορείο του ΟΑΣΘ. Ασφυκτικά γεμάτο μέσα στη ζέστη, όπως πάντα, το 2Κ, όπου επιβιβάστηκα στη στάση Βούλγαρη γύρω στη 13.00, με κατεύθυνση την Καλαμαριά. Ηλικιωμένη κυρία που ζήτησε από τον οδηγό ν’ αφήσει τα ψώνια της στον προστατευμένο με μπάρα χώρο δίπλα του έλαβε αρνητική απάντηση.

«Τους λαθρομετανάστες τους ανεβάζεις εδώ μέσα τζάμπα (εν. : Και τώρα δε χωράμε). Εγώ δε μπορώ ν’ αφήσω λίγο τα ψώνια μου δίπλα σου;» άρχισαν οι φωνές σε υψηλή ένταση.

Μετά και την πολλοστή επανάληψη του γνωστού επιχειρήματος σε ένα μονόλογο που συνέχιζε να κάνει μόνη της φωναχτά, της ζήτησα να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη λέξη «λαθρομετανάστες» .

Την ενημέρωσα ότι δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι, ότι ο όρος είναι ρατσιστικός και ότι είναι ντροπή να τον χρησιμοποιεί. Ακολούθησε ένα πανδαιμόνιο, με την κυρία να ενημερώνει όλο το λεωφορείο ότι ο γιος της εργάζεται και γι’ αυτό πληρώνει πάρα πολλά χρήματα σε φόρους , (εν. ενώ οι μετανάστες είναι τζαμπατζήδες), να με ρωτάει αν είμαι Ελληνίδα και με τους επιβάτες ν’ απαιτούν να σταματήσω να μιλάω.

Απάντησα ότι ο χώρος είναι δημόσιος και η κυρία οφείλει να σταματήσει να επαναλαμβάνει μια λέξη της οποίας η χρήση έχει απαγορευτεί (σημ. με εισαγγελική απόφαση).

Ο οδηγός του ΟΑΣΘ τότε αποφάσισε ότι πολύ καλά κάνει η κυρία και τους αποκαλεί λαθρομετανάστες, ότι φυσικά και έχει γεμίσει η Ελλάδα λαθρομετανάστες και δεν τους θέλουμε εδώ και μου απαγόρευσε να μιλάω. Του απάντησα ότι ο ίδιος είναι δημόσιος υπάλληλος, πληρώνεται από τους φόρους μου και οφείλει να μη χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη λέξη σε δημόσιο χώρο ευρωπαϊκής χώρας.

Έτσι εξηγούνται όλα, άνεργη είσαι, και μιλάς από πάνω

Οι υπόλοιποι συνεπιβάτες συμφώνησαν κι αυτοί ότι δεν τους θέλουμε τους λαθρομετανάστες και απαίτησαν να σταματήσω να μιλάω. Ο οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο και μου ζήτησε να του δείξω το εισιτήριό μου. Έβγαλα να του δείξω την κάρτα ανεργίας μου, με τον ίδιο και την κυρία δίπλα του να φωνάζουν:

«Έτσι εξηγούνται όλα, άνεργη είσαι, και μιλάς από πάνω», ενώ οι συνεπιβάτες μου κουνούσαν το κεφάλι αποδοκιμαστικά προς εμένα και συνόδευαν με επιφωνήματα την ανακούφισή τους που επιτέλους έλαμψε η αλήθεια.

Μια κυρία μόνο τόλμησε να κάνει τη διαφωνία στη γενικότερη φαλτσαδούρα :

«Δίκιο έχει η κοπέλα, τι είναι αυτά τα πράγματα».

Η χαρούμενη αυτή ατμόσφαιρα διακόπηκε μόνο και μόνο επειδή έπρεπε να κατέβω λίγο πιο κάτω –κατά τα άλλα, ο οδηγός και άλλοι συνεπιβάτες συνέχιζαν ανενόχλητοι τη ρητορική του μίσους , ο οδηγός διαβεβαίωνε ότι είναι συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις, ενώ οι υπόλοιποι απαιτούσαν να μην απαντώ».

Φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης

Πηγή: https://www.alterthess.gr/

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

  1. Αν κατάλαβα καλά, αν η ηλικιωμένη που έκανε την αρχή δεν αναφερόταν σε “λαθρομετανάστες” αλλά σε “μετανάστες” (γενικά, που θα ήταν και πιο εύκολο για αυτήν) ή “παράνομα διαμένοντες/εισερχόμενους μετανάστες” δεν θα είχε δημιουργηθεί όλο αυτό γιατί δεν θα είχε κάτι να πιαστεί η καταγγέλουσα.

    Εκτός κι αν το γεγονός ότι συμπολίτες της δεν θέλουν μετανάστες να παραβιάζουν την νομοθεσία εισόδου στη χώρα το βρίσκει και αυτό ρατσιστικό, πόσο μάλλον όταν είτε σκοπεύουν να μείνουν, είτε εγκλωβίζονται στη χώρα (γιατί καμια άλλη δεν θα τους επιτρέψει να εισέλθουν περαιτέρω στην Ευρώπη) και μάλιστα πρόκειται για μια χώρα χρεοκοπημένη με 17% ανεργία που διασφαλίζει ότι εργασία είτε δεν θα βρούν (άρα είτε θα επιστρέψουν από εκεί που ήρθαν, είτε θα κλέψουν, είτε θα αυτοκτονήσουν, είτε θα επιβαρύνουν τη πρόνοια) είτε αν βρούν, θα την στερήσουν από κάποιον άλλο (που με τη σειρά του είτε θα στερήσει από κάποιον άλλο εργασία, είτε θα μεταναστεύσει, είτε θα αυτοκτονήσει είτε θα κλέψει, είτε θα επιβαρύνει την πρόνοια).

    Οι σοβαρές χώρες του πλανήτη, ακόμη και με 3% ανεργία, έχουν μεταναστευτικές ποσοστώσεις ανά ειδικότητα εργασίας, εκτός κι αν υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε κάποιους κλάδους όπου άρονται οι ποσοστώσεις μόνο για αυτόν τον κλάδο (πχ. προγραμματιστές στην Ελβετία). Η Ελλάδα με 17% (που πρίν λίγο καιρό ήταν 27%!!!!) ανεργία και χρεοκοπημένη παραμένει διαχρονικά μπάτε σκύλοι αλέστε. Αναμενόμενο ότι με τέτοιες πολιτικές και μυαλά βελτίωση δεν θα βιώσει ποτέ. Τυχερή θα είναι αν παραμείνει στάσιμη ενόσω την προσπερνούν όλες οι άλλες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή