burn out ifi

Ο Π.Ο.Υ αναγνωρίζει το Burn Out ως ασθένεια

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει για πρώτη φορά ως ασθένεια το «burn out» (επαγγελματική εξουθένωση) στη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD), η οποία χρησιμοποιείται ευρέως ως σημείο αναφοράς για τη διάγνωση και ταξινόμηση ασθενειών.

Η απόφαση που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία στη Γενεύη, η οποία ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, δίνει ένα τέλος σε δεκαετίες συζήτησης μεταξύ εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον τρόπο καθορισμού της επαγγελματικής εξουθένωσης και αν πρέπει να θεωρηθεί ιατρική ασθένεια.

Στην τελευταία ενημέρωση του καταλόγου ασθενειών σε όλο τον κόσμο, ο ΠΟΥ ορίζει την επαγγελματική εξουθένωση ως ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Υποστηρίζεται ότι το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης χαρακτηρίζεται από τρεις διαστάσεις:

1) αισθήματα έλλειψης ενέργειας ή εξάντλησης
2) αυξημένη ψυχολογική απόσταση από τη δουλειά ενός ατόμου ή αισθήματα αρνητικότητας ή κυνισμού που σχετίζονταν με τη δουλειά ενός ατόμου και
3) μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα

Το burn out αφορά ειδικά σε φαινόμενα που παρουσιάζονται στο επαγγελματικό πλαίσιο και δεν πρέπει να εφαρμόζεται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής, σύμφωνα με την ταξινόμηση.

Ο ενημερωμένος κατάλογος ICD, που ονομάστηκε ICD-11, συντάχθηκε πέρυσι κατόπιν συστάσεων από εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας σε όλο τον κόσμο και εγκρίθηκε το Σάββατο 25 Μαΐου 2019.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η επαγγελματική εξουθένωση έχει συμπεριληφθεί στην ταξινόμηση, δήλωσε ο Τάιτς Γιασάρεβιτς εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

 

Πηγή: psychologynow.gr

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.