fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ο Jack Ma, ιδρυτής του Alibaba, θεωρεί τις υπερωρίες ευλογία

στo Workerland/Ημερολόγιο Καταστρώματος

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση Κειμένου [και σχολιασμός εντός αγκύλης]: Συλβάνα Παπαϊωάννου

Για το #IFI

Αρχικό Κείμενο: Alibaba founder Jack Ma says working overtime is a ‘huge blessing’

 

Μέσω μηνύματος ο Ma ενημέρωσε τους εργαζόμενούς του [έδωσε λίγη από τη μεγάλη σοφία του] ότι πολλοί δεν έχουν την ευκαιρία [Ευκαιρία; Μάλιστα!] να εργαστούν υπερωρία. Οπότε όταν τυχαίνει [“τυχαίνει”] θα έπρεπε να δράττονται της ευκαιρίας [μην είσθε τίποτα αχάριστοι;].

«Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ευλογία η εργασία 996»

[α. δεν μας νοιάζει βου. λογικό, αφού περισσότερη εργασία σημαίνει και περισσότερα λεφτά… για σένα!], δήλωσε ο Ma [αχ, θα αντισταθώ] σε σχόλιο του στο WeChat της Alibaba. Το ωράριο 996 αναφέρεται σε εργασία 9.00-21.00 καθημερινά, έξι ημέρες την εβδομάδα [μια μερούλα ρεπό, μην είσθε πλεονέκτες]

Ο entrepreneur [η αρρώστια της εποχής μας] του ηλεκτρονικού εμπορίου πήρε θέση [μη χάσει!] στο φλέγον ζήτημα το οποίο έχει προκύψει αναφορικά με την εργασιακή ζωή [γιατί άλλη ζωή δεν υπάρχει πλέον] των εργαζομένων στις εταιρείες τεχνολογίας στην Κίνα.

Τον Μάρτιο ακτιβιστές άνοιξαν, μέσω της πλατφόρμας GitHub, το γκρουπ 996.ICU όπου γίνονται αναφορές και συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις του ωραρίου στην υγεία των εργαζομένων [σαδεντρέπονται], που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε υπερκόπωση.

«Πολλές εταιρείες και πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την ευκαιρία [ε ρε κόλλημα με την ευκαιρία] να εργαστούν 996 [πάλι καλά]», συνέχισε στη δήλωσή του ο Ma αναφερόμενος στις λιγότερο αποδοτικές εταιρείες, «αν δεν εργαστείς 996 όταν είσαι νέος, πότε θα εργαστείς [ποτέ;];»

Ο 54χρονός, πρώην δάσκαλος, που είναι σήμερα μέσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα ανέφερε ότι ο ίδιος και οι άλλοι ιδρυτές του Alibaba τον πρώτο καιρό δούλευαν υπερωρίες.  Η αφοσίωση είναι ζωτικής σημασίας για μια επιχείρηση [όταν είναι δική σου, όταν είσαι εργαζόμενος είσαι απλά εργαζόμενος τελεία].

«Σας ερωτώ όλους: αν δεν βάλετε την ενέργειά σας και δεν εργαστείτε περισσότερες ώρες, πώς θα κατακτήσετε την επιτυχία που θέλετε;»

[το μισθό θέλουν, για να ζήσουν, η επιτυχία δεν τρώγεται]. «Συγκριτικά με τους άλλους, μέχρι και σήμερα δεν μετανιώνω που εργάστηκα 12 ώρες την ημέρα.  Αισθάνομαι τυχερός, δεν θα το άλλαζα αυτό το κομμάτι. [είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε!]»

Οι δηλώσεις του Ma ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στο διαδίκτυο όπου πολλοί σχολίαζαν: Μπορεί για εκείνον να είναι ευλογία, όχι όμως και για τους υπαλλήλους του.

Ο Ma δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει τις υπερωρίες, το Νοέμβριο ο Elon Musk [άλλος entrepreneur και δις λεφτά στην τσέπη] δήλωσε:

«Κανείς δεν άλλαξε τον κόσμο με 40 ώρες την εβδομάδα [δεν μας χέζεις ρε Νταλάρα]».

Στη συνέχεια ο  Ma μετρίασε κάπως τα σχόλια του δηλώνοντας ότι:

η τελική απόφαση για υπερωρία θα πρέπει να λαμβάνεται από τον εργαζόμενο και όχι να επιβάλλεται από τον εργοδότη [αχ αφεντικούλι, ευχαριστούμε]. Εταιρείες που επιβάλλουν τέτοια ωράρια είναι καταδικασμένες να αποτύχουν».

«Σε κανέναν δεν αρέσει να εργάζεται σε μια εταιρεία που επιβάλει ωράριο 996. Όχι μόνο είναι απάνθρωπο [ω μωρέ, θα κλάψω], είναι και ανθυγιεινό και μη αποδοτικό για μεγάλες περιόδους. [και αναζητά: πώς αλλάζω έναν εργαζόμενο με ρομπότ]. Συν ότι οι εργαζόμενοι, οι συγγενείς και ο νόμος δεν το επιτρέπουν [οι νόμοι είναι για να αλλάζουν]», έγραφε σε μια ανάρτηση στο Weibo.

«Αν βρεις μια δουλειά, το ωράριο 996 δεν είναι πρόβλημα [τι θα γίνει θα αποφασίσεις επιτέλους;], αν δεν παθιάζεσαι με τη δουλειά, κάθε λεπτό εκεί είναι βάσανο [τι λέμε τόσα χρόνια ρε μεγάλε;]», πρόσθεσε.

Ένα άρθρο γνώμης στην κινεζική εφημερίδα People’s Daily, το οποίο υποστήριζε ότι το ωράριο 996 παραβαίνει την εθνική εργατική νομοθεσία, έγινε η αφορμή για τα σχόλια του Ma [είπαμε, αντιστέκομαι!]

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή