fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Νεκρός ο 32χρονος εργάτης Γιάννης Ζυγοροδήμος

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Ο 32χρονος Γιάννης Ζυγοροδήμος που είχε τραυματιστεί στην κατασκευαστική εταιρεία «ΑΡΜΟΣ» που εργαζόταν στη Λάρισα, κατέληξε τελικά σήμερα τα ξημερώματα.

Το πρωί της Δευτέρας ο εργάτης, υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, εγκλωβίστηκε σε μηχάνημα.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση ανδρών της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για να απεγκλωβιστεί.

Στο σημείο έσπευσαν πέντε οχήματα του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας, με επικεφαλής τον διοικητή και ένα όχημα της ΕΜΑΚ. Στην επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά 14 άνδρες.

Αμέσως μετά τον απεγκλωβισμό του, ο Γιάννης Ζυγοροδήμος μεταφέρθηκε με ακατάσχετη αιμορραγία στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο δεν εφημέρευε, για να υπάρξει μια αρχική αντιμετώπιση των τραυμάτων.

Εν συνεχεία διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις, κρίθηκε απαραίτητος από τους γιατρούς ο ακρωτηριασμός και των δύο ποδιών του.

Ο άτυχος εργάτης δεν άντεξε τελικά και υπέκυψε σήμερα τα ξημερώματα.

Εγκληματική έλλειψη μέτρων προστασίας

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας σε ανακοίνωση του, υπογραμμίζει ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και ότι δεν θα πρέπει να γίνει καθεστώς κανονικότητας η έλλειψη μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση ζητούν ο θάνατος του 32χρονου εργάτη να σταθεί αφορμή ώστε να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο και σε κάθε χώρο δουλειάς, την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας της ζωής τους, το σταμάτημα της εντατικοποίησης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας αποχαιρετά τον 32χρονο αδικοχαμένο εργάτη Γιάννη Ζυγοροδήμο, που έχασε τελικά τη ζωή του, μετά το βαρύτατο τραυματισμό του την ώρα της δουλειάς στην κατασκευαστική εταιρεία “ΑΡΜΟΣ”, λόγω της έλλειψης μέτρων προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, της χρησιμοποίησης ανειδίκευτων εργατών σε ειδικευμένες εργασίες και της εντατικοποίησης της δουλειάς.

Ο άδικος χαμός του συναδέλφου Γιάννη, που δεν πρόλαβε να χαρεί το παιδί και τη γυναίκα του, δεν πρέπει να περάσει ως ένα ακόμα άτυχο περιστατικό. Πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους τις έχουν.

Ταυτόχρονα να αποτελέσει την αφορμή για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο χώρο και σε κάθε χώρο δουλειάς την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας της ζωής τους, το σταμάτημα της εντατικοποίησης. Το Εργατικό Κέντρο θα είναι μπροστά σ’ αυτή την προσπάθεια των εργαζομένων, για να μην υπάρξει άλλος εργάτης – εργάτρια νεκρός ή τραυματίας.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας εκφράζει το θερμά συλλυπητήρια στη γυναίκα του και στην οικογένεια του αδικοχαμένου Γιάννη και αντιπροσωπεία του ΔΣ θα παραστεί στην κηδεία του αδικοχαμένου συναδέλφου, που θα γίνει στο κοιμητήριο της Ζ. Πηγής στους Γόννους στις 5 μ.μ.

Ταυτόχρονα, το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας θέλει να διευκρινίσει ότι μέσα στην ένταση της στιγμής η αναφορά που έκανε στην πρώτη ανακοίνωσή του δεν είναι σωστή, ότι η διεύθυνση του εργοταξίου είπε στους εργαζόμενους μετά το ατύχημα ότι δεν θα σταματήσουν τη δουλειά, αλλά αυτή η αναφορά έγινε από προϊστάμενο ενός τμήματος του εργοταξίου».

Δεν έχουμε κανέναν ήρωα εδώ. Απλώς πέθανε ένας ακόμη αναλώσιμος σκλάβος.

Ούτε δακρύβρεχτα ρεπορτάζ, ούτε έκτακτα δελτία ειδήσεων.

Καμία προσφορά μέχρι στιγμής για να συντηρεί την οικογένειά του κάποιος Κωνσταντινίδης.

Αυτή είναι η βία.

Να πεθαίνουν οι εργάτες που παίζουν κορώνα γράμματα τη ζωή τους για ψίχουλα, χωρίς να τους παρέχεται ούτε η στοιχειώδης ασφάλεια.

Όχι το γιαουρτάκι στον Πάγκαλο.

Πηγή: https://www.ripes.gr/

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή