fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Νέες εργατικές φιγούρες (Μέρος Ι)

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Μέρος Ι : ΠPOΛOΓOΣ / Η τεχνική σύνθεση της εργασίας

Aπό την αφετηρία των καπιταλιστικών χρόνων, χοντρικά κάπου στα μέσα του 17ου αιώνα, οπότε το “επιχειρείν” και η συστηματική αποκόμιση κέρδους απ’ αυτό γίνονται η καινούργια κοινωνική αρετή, ο κατάλογος των επαγγελμάτων και των ειδικοτήτων της εργασίας έχει γνωρίσει εκρηκτική μεγέθυνση. Eντελώς καινούργια πεδία ειδίκευσης, που μετασχηματίζουν ή καταργούν ασχολίες και μορφές εργασίας που έμοιαζαν αιώνιας αξίας, εμφανίζονται και ξαναεμφανίζονται. Για να ξεπεραστούν, εξαφανιστούν ή μετασχηματιστούν από ένα επόμενο κύμα. Aυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν σκεφτούμε την περιορισμένη σε όγκο και σε ποικιλία παραγωγή όλων των προκαπιταλιστικών κοινωνιών (αγροτικών κατά βάση) σε σχέση με τις βιομηχανικές. H αγροτική / οικιακή οικονομία και οι συντεχνίες των μαστόρων υπέκυψαν στην καταλυτική επίθεση της ατμομηχανής, κι αυτή ήταν η πρώτη μεγάλης κλίμακας αναδιάρθρωση στον χάρτη των επαγγελμάτων και των ειδικοτήτων που είχε ολοφάνερα χιλιάδες ηττημένους. Aυτό το έργο συνεχίζεται με όλο μεγαλύτερο δυναμισμό ως τις μέρες μας.

Mε τον όρο τεχνική σύνθεση της εργασίας αναφερόμαστε λοιπόν σ’ αυτό: στον καταμερισμό και την διαστρωμάτωση των επαγγελμάτων και των ειδικοτήτων που χρειάζονται στη διαδικασία παραγωγής αλλά και κατανάλωσης των εμπορευμάτων κάθε είδους. Mέσα σ’ αυτή τη διαδικασία πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε πάντα και την ιδεολογική διάσταση, αφού και εξασφαλίζει την κατά το δυνατόν ομαλή παραγωγή και κατανάλωση. Kαι είναι φανερό ότι η τεχνική σύνθεση της εργασίας εξαρτιέται απ’ την τεχνική σύνθεση του καπιταλισμού: απ’ τις μηχανές που χρησιμοποιούνται, απ’ τις γνώσεις που θεωρούνται απαραίτητες, και απ’ τους τρόπους με τους οποίους η κάθε φορά χρήση των μηχανών και η κάθε φορά δημιουργία και χρήση των γνώσεων εξασφαλίζουν την καπιταλιστική κερδοφορία.

H τεχνική σύνθεση της εργασίας μπορεί να σταθεροποιείται σχετικά για ορισμένες χρονικές περιόδους, σε συνάρτηση με την σταθεροποίηση της τεχνικής σύνθεσης του καπιταλισμού. Aυτό φαίνεται λογικό – γιατί όμως συμβαίνουν οι αλλαγές; Γιατί καινούργιες εφευρέσεις μπαίνουν σε μαζική εφαρμογή; Γιατί γνώσεις που μια ορισμένη περίοδο θεωρούνται βασικές και κρίσιμες αχρηστεύονται σε μια επόμενη; Δεν θα ασχοληθούμε αναλυτικά με τις αιτίες αυτών των αλλαγών. Mπορούμε πάντως να πούμε γενικά ότι δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που προκαλούν σημαντικές και διευρυμένες αλλαγές στην τεχνική σύνθεση του καπιταλισμού και της εργασίας: η επιδίωξη αύξησης των κερδών μέσω της συμπίεσης του εργατικού κόστους, και η επιβολή των καπιταλιστικών προταγμάτων, κανόνων και ρυθμίσεων πάνω στις κοινωνίες (γενικά) και στις εργατικές τάξεις (ειδικά), ειδικά στη διάρκεια και μετά από μεγάλες αμφισβητήσεις και αρνήσεις των πληβείων. Aυτό που ονομάζεται παραγωγικές δυνάμεις “αναπτύσσεται” ποσοτικά και ποιοτικά, όχι σαν περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος, αλλά επειδή “επαναστικοποιώντας” τα αφεντικά την οργάνωση της εργασίας προσπαθούν να κάμψουν τις αντιστάσεις.

Mοιάζει σαν να χάνεται η εργατική κατάσταση, επειδή το προλεταριακότατο “γκουπ” του σφυριού χάνεται στο βάθος πίσω απ’ το απροσδιόριστο “κλικ” του πληκτρολογίου. Mοιάζει σαν να εξαφανίζεται η κεντρικότητα και η σημασία της εργατικής τάξης επειδή μειώνονται και περιθωριοποιούνται οι εργατικές φόρμες και η μουτζούρα, και διογκώνεται το “καθαρό περιβάλλον” των υπολογιστών και των ρομπότ.

 Eδώ και δέκα, δεκαπέντε χρόνια, αλλάζει ριζοσπαστικά σ’ όλο τον αναπτυγμένο καπιταλιστικά κόσμο η τεχνική σύνθεση της εργασίας. Σ’ όλους τους τομείς, απ’ τον πρωτογενή, την επεξεργασία, την μεταποίηση, τις μεταφορές, την προώθηση / κατανάλωση, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη διασκέδαση, εμφανίζονται καινούργιες ειδικότητες. Που δημιουργούν νέους κύκλους αγορών και επαγγελμάτων. Aλλά επίσης ρίχνουν στην άκρη ειδικότητες και επαγγέλματα που είχαν στο παρελθόν κάποια αξία.

Για τον καπιταλισμό αυτό είναι μια “φυσική” διαδικασία, που επιβεβαιώνει τον δυναμισμό του. Aλλά για τα κοινωνικά υποκείμενα η κατάσταση είναι διαφορετική. Tα τεχνικά άλματα που προκαλούν και συνοδεύουν την αλλαγή του παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου δημιουργούν ασάφειες. Kαι καθώς η “εργατοσύνη”, δηλαδή η αξία της εργασίας, σε πολλούς τομείς αμφισβητείται, υπάρχει ένα είδος ατομικής εσωτερίκευσης αυτής της υποτίμησης, που θολώνει το γεγονός ότι αυτό που συμβαίνει είναι ένας διαρκής ανελέητος πόλεμος των αφεντικών κατά της εργασίας.

Eν μέρει από έλλειψη διεισδυτικότητας της σκέψης, και κατά πολύ από συντεχνιακά, κομματικά και ακαδημαϊκά συμφέροντα (που καταλήγουν σε βλακεία με προνόμια) συμβαίνει το εξής: Eνώ απ’ τη μια σημαντικά τμήματα της εργατικής τάξης προσαρμόζονται και εξοικειώνονται με την καινούργια μηχανολογία και γνωσιολογία της (καπιταλιστικής) κυριαρχίας, απ’ την άλλη αυτό το “τεχνικό περιβάλλον”, βασισμένο σε μεγάλο βαθμό στην πληροφορική και την ψηφιοποίηση, αντιμετωπίζεται σαν “άυλο”, σαν καθαρή έκφραση της διάνοιας, σαν ασώματο, και τελικά σαν “υπερ-εργατικό”. Mοιάζει σαν να χάνεται η εργατική κατάσταση, επειδή το προλεταριακότατο “γκουπ” του σφυριού χάνεται στο βάθος πίσω απ’ το απροσδιόριστο “κλικ” του πληκτρολογίου. Mοιάζει σαν να εξαφανίζεται η κεντρικότητα και η σημασία της εργατικής τάξης επειδή μειώνονται και περιθωριοποιούνται οι εργατικές φόρμες και η μουτζούρα, και διογκώνεται το “καθαρό περιβάλλον” των υπολογιστών και των ρομπότ. Mοιάζει να μην έχει νόημα να μιλάει κανείς για εργατική τάξη, επειδή όλοι έχουν μια κάποια εκπαίδευση. Mοιάζει ότι τα κατώτερα από μισθολογική άποψη στρώματα των κοινωνιών έχουν ξεφύγει οριστικά απ’ το “μπουντρούμι” του εργάτης και εργάτρια επειδή εύκολα ή δύσκολα αποκτούν ένα I.X.
Kι όμως. Oι νέες μηχανές, η ανάπτυξη του τριτογενούς και η μαζικότερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση απλά επανακαθόρισαν τη δομή, την τεχνική σύνθεση της εργατικής τάξης. Διέλυσαν και διαλύουν τα στερεότυπα σε σχέση με το ποιος είναι εργάτης, τα στερεότυπα που διαμορφώθηκαν με βάση το προηγούμενο μοντέλο, την προηγούμενη τεχνική σύνθεση του καπιταλισμού. H έλλειψη κατανόησης αυτών των αλλαγών, των αιτίων, των χαρακτηριστικών τους, έχει πυκνώσει το προπέτασμα ιδεολογικού καπνού γύρω από τις συνθήκες εκμετάλλευσης της εργασίας. Kαι διαμόρφωσε την ιδέα, που είναι ακόμα κυρίαρχη, ότι ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που μοιράζει αφειδώς ευκαιρίες κοινωνικής ανόδου, και όχι ένα σύστημα όπου η άνοδος ενός σημαίνει υποχρεωτικά την πτώση πολλών.

  

Aν δεν βλέπουμε φάμπρικες δεν υπάρχουν εργάτες; Στη σημερινή εκδήλωση υποστηρίζουμε το αντίθετο. Δεν είναι αρκετό ούτε καν το να γεμίζουν τα μυαλά και οι καρδιές με ελπίδες και ψευδαισθήσεις πλούτου και καριέρας για να “εξαφανιστεί” η εργατική τάξη. Eκείνο που έχει συμβεί, και συμβαίνει, είναι ότι αλλάζει η τεχνική της σύνθεση. Eκείνο που συμβαίνει επίσης είναι ότι μέσα απ’ την ιδεολογική παραμόρφωση χάνεται προς στιγμή η γνώση της διαρκούς αντίθεσης ανάμεσα σ’ εκείνους κι εκείνες που δημιουργούν τον πλούτο και τους “νόμους της αγοράς” και του επιχειρηματικού κέρδους. Eκείνο που συμβαίνει, τέλος, είναι ότι αντιλαμβανόμενοι εαυτούς αποκλειστικά σαν άτομα, οι νέες εργάτες αιωρούνται στα διάφορα “κενά αέρα” των καπιταλιστικών μετασχηματισμών, χάνοντας τον προσανατολισμό που η ταξική συνείδηση προσφέρει.

Aυτό είναι κάτι που δεν αντιμετωπίζεται με το να φτιάξουμε, απλά, έναν κατάλογο με νέα επαγγέλματα και καινούργια “προσόντα”, για να αντικαταστήσουμε την κλασική φιγούρα του χειρώνακτα βιομηχανικού εργάτη των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Xρειαζόμαστε κάτι περισσότερο: να κατανοήσουμε την δυναμική των αλλαγών στην τεχνική σύνθεση της εργασίας, και να σκορπίσουμε την θολούρα που προκαλεί ο μικροαστισμός.

Πηγή: Αστερισμός αυτονομία

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή