fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Δικαστήριο: Μπορείς να αποκαλείς το αφεντικό σου «γαμημένο μαλάκα» για συνδικαλιστικούς λόγους

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Το να αποκαλέσεις το αφεντικό σου «γαμημένο μαλάκα» είναι πολύ λογικό, ειδικά όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις ή να ενταχθείς σε ένα συνδικαλιστικό φορέα.

Ένας εργάτης σε ένα catering της Νέας Υόρκης, κέρδισε δίκη στο δικαστήριο του Μανχάταν, στο οποίο υποστήριξε ότι είχε κάθε νόμιμο δικαίωμα να αποκαλέσει το αφεντικό του τη λέξη από «Γ» σε μία ιδιαίτερη φορτισμένη δημοσίευση στο Facebook, διότι αυτός και οι συνάδελφοί του ήταν στη μέση μιας συνδικαλιστικής μάχης.

Ο Χέρναν Πέρεθ, ο οποίος είχε δουλέψει στην εταιρία 13 χρόνια, συμπλήρωσε καταγγελία παραπόνων, στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων, στην οποία ανέφερε ότι θα απολυόταν αδίκως το 2011 για δημοσίευση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου, έγραψε τη δημοσίευση στις 27 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, μετά από μία δύσκολη μέρα στη δουλεία στη διάρκεια της οποίας είχαν έναν άσχημο καυγά με το αφεντικό του, Ρόμπερτ (Μπομπ) ΜακΣουινι.

«Ο Μπομπ είναι ένας ΓΑΜΗΜΕΝΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ που δεν ξέρει πώς να μιλάει στους ανθρώπους!!!!!», έγραψε ο Πέρεθ στο Facebook, στη διάρκεια ενός διαλείμματος που είχε στη δουλειά.

«Γαμιέται η μάνα του και ολόκληρη η γαμημένη οικογένειά του!!! Τι ΗΛΙΘΙΟΣ!!! Ψηφίστε ΝΑΙ για το ΣΩΜΑΤΕΙΟ!!!!».

Η εταιρία μυρίστηκε τη δημοσίευση και απέλυσε τον Πέρεθ σε λιγότερο από δύο βδομάδες μετά το συμβάν. Ο ίδιος προσπάθησε να ηρεμήσει τα νερά, σβήνοντας τη δημοσίευσή του, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Εκείνη την εποχή ο Πέρεθ και οι συναδέλφοι του ήταν βουτηγμένοι μέχρι το λαιμό σε μία εκστρατεία συνδικαλιστικής οργάνωσης, οπότε ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι η δημοσίευσή του στο Facebook στόχευε σε εκείνους, ώστε να δημιουργήσουν ένα σωματείο.

Αφού ένας δικαστής διοικητικού δικαίου υποστήριξε την καταγγελία του Πέρεθ στο Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων, η εταιρία άσκησε έφεση κατά της απόφασης στο ομοσπονδιακό δευτεροβάθμιο δικαστήριο.

Την Παρασκευή, επιβεβαιώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο υποστήριξε ότι τα σχόλια συμπεριελάμβαναν συνδικαλιστική δράση, η οποία προστατεύεται από τον Εθνικό Νόμο Εργασιακών Σχέσεων, ο οποίος καλύπτει όλες τις δηλώσεις που είναι συσχετισμένες με το συνδικαλισμό και οι οποίες δεν θεωρούνται υπερβολικά επικριτικές η περιφρονητικές.

«Η συμπεριφορά του Πέρεθ βρίσκεται εντός των επιτρεπτών ορίων για σχόλια που σχετίζονται με συνδικαλιστική δράση», σημείωσε το δικαστήριο.

Καθώς περιγράφουν το σκεπτικό πίσω από την απόφασή τους, οι δικαστές ανέφεραν επίσης μαρτυρίες υπαλλήλων που περιγράφουν βωμολοχία και φυλετικές διακρίσεις από τους ανωτέρους της ίδιας εταιρίες προς τους εργάτες σε καθημερινή βάση: «Τι στο διάολο κάνεις;», «Μαλάκα», «Καλά είστε τελείως ηλίθιοι;»

Επιπλέον, η συγκεκριμένη εταιρία δεν είχε απολύσει κανέναν, επειδή έβρισε στο παρελθόν. Η ίδια εταιρία επίσης αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο στα μέσα, τη Δευτέρα.

Πηγή: New York Post, ΣΠΟΥΤΝΙΚ magazine

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή