fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Μικρές επιχειρήσεις | Παγκόσμια δεδομένα

στo Εργαλειοθήκη

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Απόδοση κειμένου: V for Vallia

Για το #IfI

Αρχικό κείμενο: Small businesses and self-employed provide most jobs worldwide, new ILO report says

Οι μικρές επιχειρήσεις κι οι αυτοαπασχολούμενοι, παρέχουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας παγκοσμίως

Μία πρωτοποριακή μελέτη, αποκαλύπτει ότι επτά στους δέκα εργαζόμενους είναι είτε αυτοαπασχολούμενοι είτε εργάζονται σε micro-επιχειρήσεις και σε μικρές επιχειρήσεις[1], γεγονός που έχει σημαντικές επιπτώσεις στις πολιτικές απασχόλησης και στήριξης των επιχειρήσεων παγκοσμίως.

Η αυτοαπασχόληση κι οι μικρές επιχειρήσεις διαδραματίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στην παροχή θέσεων εργασίας απ’ ότι προηγουμένως πιστευόταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO).

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από 99 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) διαπίστωσαν ότι οι αποκαλούμενες «μικρές οικονομικές μονάδες» αντιπροσωπεύουν από κοινού το 70% της συνολικής απασχόλησης, καθιστώντας τες μακράν τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις της απασχόλησης.

Τα ευρήματα έχουν «εξαιρετικά σημαντικές» συνέπειες για τις πολιτικές και τα προγράμματα που σχετίζονται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ίδρυση επιχειρήσεων, την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων και την τυποποίηση των θέσεων εργασίας, τα οποία, σύμφωνα με την έκθεση, πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο σε αυτές τις μικρές οικονομικές μονάδες.

Η μελέτη, διαπίστωσε επίσης ότι κατά μέσο όρο το 62% της απασχόλησης σ’ αυτές τις 99 χώρες βρίσκεται στον ανεπίσημο τομέα όπου οι συνθήκες εργασίας τείνουν να είναι κατώτερες:

Έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης, χαμηλότεροι μισθοί, κακή ασφάλεια κι υγεία στην εργασία κι ασθενέστερες εργασιακές σχέσεις.

Το επίπεδο της ανεπίσημης μεταβλητότητας κυμαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% στο Μπενίν, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη Μαδαγασκάρη και σε λιγότερο από 5% σε Αυστρία, Βέλγιο, Μπρουνέι Νταρουσαλάμ κι Ελβετία.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι στις χώρες υψηλού εισοδήματος , το 58% της συνολικής απασχόλησης βρίσκεται σε μικρές οικονομικές μονάδες, ενώ σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα το ποσοστό είναι σημαντικά υψηλότερο.

Στις χώρες με τα χαμηλότερο επίπεδα εισοδήματος, το ποσοστό απασχόλησης σε μικρές οικονομικές μονάδες είναι σχεδόν 100% σύμφωνα με την έρευνα.

«Απ’ όσο γνωρίζουμε αυτή είναι η πρώτη φορά που η συνεισφορά των μικρών οικονομικών μονάδων στην απασχόληση υπολογίζεται συγκριτικά για μια τόσο μεγάλη ομάδα χωρών, ιδιαίτερα για τις χώρες μικρού και μεσαίου εισοδήματος».
Dragan Radic, Επικεφαλής της Μονάδας Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων του ILO

Η έρευνα συνιστά, πως η στήριξη των μικρών οικονομικών μονάδων πρέπει να αποτελέσει κεντρικό τμήμα των στρατηγικών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Υπογραμμίζεται η σημασία της δημιουργίας ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος γι’ αυτές τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας ότι έχουν αποτελεσματική εκπροσώπηση κι ότι τα μοντέλα κοινωνικού διαλόγου επίσης λειτουργούν γι’ αυτές τις μονάδες.

Άλλες συστάσεις περιλαμβάνουν:

  • την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο διαμορφώνεται η παραγωγικότητα της επιχείρησης από ένα ευρύτερο «οικοσύστημα»
  • την διευκόλυνση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και αγορές
  • την προώθηση της επιχειρηματικότητας των γυναικών
  • την ενθάρρυνση της μετάβασης προς την τυπική οικονομία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα

[1]Micro-επιχειρήσεις: 2-9 εργαζόμενοι, μικρές επιχειρήσεις: 10-49 εργαζόμενοι

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Εργαλειοθήκη

Στην Κορυφή