fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Akiko Taniguchi Consuming Dawn

Μαζική παρέμβαση έξω από το κατάστημα εστίασης «ΠΙΚΟ»

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Το βράδυ της Πέμπτης 14/02 πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση έξω από το κατάστημα εστίασης «ΠΙΚΟ». Στο συγκεκριμένο καφέ Μπαρ εργαζόταν μέλος της ΛΑΝΤΖΑ και του συνδικάτου επισιτισμού Αττικής, ο οποίος απολύθηκε χωρίς να έχει πληρωθεί καθόλου για το χρονικό διάστημα της εργασίας του.

Όταν ο εργαζόμενος ζήτησε τα δεδουλευμένα του τότε βρέθηκε αντιμέτωπος με τις απειλές και τις ύβρης του ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Συγκεκριμένα όταν ο εργαζόμενος στις 6 Φλεβάρη, ζήτησε τα δεδουλευμένα του, ο εργοδότης του, παρουσία μπράβου, του είπε: «Θα πεθάνεις, δεν θα πάρεις φράγκο. Θα σε σφάξω και θα πάρω τώρα δυο τηλέφωνα και θα έχεις πρόβλημα».

Ο εργαζόμενος έχει ήδη προχωρήσει σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ ενώ έχει καταθέσει και μήνυση εναντίον του πρώην εργοδότη του.

Στη κινητοποίηση οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων του εργαζόμενου ενώ ταυτόχρονα έγινε σαφές πως οι απειλές και οι “τσαμπουκάδες” εναντίον εργαζομένων δεν θα μένουν αναπάντητες. Ο ιδιοκτήτης σε έξαλλη κατάσταση συνέχισε για ακόμα μία φορά τις απειλές και δήλωσε μπροστά σε όλους πως δεν πρόκειται να πληρώσει φράγκο για λόγους εκδίκησης. Οι συγκεντρωμένοι ανανέωσαν

Μαζική παρέμβαση έξω από το κατάστημα εστίασης «ΠΙΚΟ»

Όπως δηλώνει η ΛΑΝΤΖΑ: «Εμείς θα “ανανεώσουμε” το ραντεβού μας πολύ σύντομα, πάλι έξω από το ίδιο κατάστημα μέχρι να δικαιωθεί ο συνάδελφος. Ας το βάλει καλά στο μυαλό του ο κάθε εργοδότης πως η τρομοκρατία και η αυθαιρεσία εναντίον των εργαζομένων δεν περάσει. Θα μας βρίσκετε συνέχεια μπροστά σας!»

Όλη η καταγγελία της ΛΑΝΤΑ για την απλήρωτη εργασία και τις απειλές στο «ΠΙΚΟ» αναφέρει:

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση με ψίχουλα του κατώτατου μισθού, ενώ παράλληλα ψηφίζει την μείωση του αφορολόγητου, την ίδια στιγμή που πολλοί νέοι συνθλίβονται από το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής και εξωθούνται στην μετανάστευση. Ο εργασιακός μεσαίωνας, οι τραμπουκισμοί, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία καλά κρατεί.

Στις 4.1.2019 υπογράφεται σύμβαση αορίστου χρόνου 4,5/ώρα ευρώ μεικτά, δυο φορές την εβδομάδα (Παρασκευή Σάββατο) ωράριο 20:30-01:30 για την θέση του DJ στο μαγαζί “Ο ΠΙΚΟ” Νηλέως 54 Θησείο.

Την Τρίτη 5.2.2019 γίνεται μια πρώτη απόπειρα συνεννόησης προκειμένου να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα από 4.1.2019 μεταξύ του συντρόφου Α.Ρ. Α. και του ιδιοκτήτη Γεώργιου Αραπογιάννη. Ο ιδιοκτήτης πέραν της ούτως ή άλλως υποχρέωσής του να καταβάλει έγκαιρα τα δεδουλευμένα, ενημερώθηκε με σαφή τρόπο από την πρώτη στιγμή για την αναγκαιότητα καταβολής των χρημάτων εμπρόθεσμα καθώς εκκρεμεί το ενοίκιο του συντρόφου και ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού του.

Μαζική παρέμβαση
Μαζική παρέμβαση έξω από το κατάστημα εστίασης «ΠΙΚΟ»

Σε όλα αυτά απάντησε πως πιέζεται και θα κάνει ό,τι νομίζει αυτός και πως έτσι λειτουργεί γενικά, δεσμεύτηκε πως θα επικοινωνήσει με τον λογιστή για το ακριβές πόσο και θα το καταβάλει μέχρι την επομένη (6.2.2019).

Την Τετάρτη 6.2.2019 δεν απαντούσε σε τηλέφωνα και δεν ήταν στο μαγαζί. Το βράδυ 22:00 ο σ. Α.Ρ.Α. πήγε από το μαγαζί για νέα επικοινωνία και τότε ο ιδιοκτήτης άρχισε να βρίζει με χυδαιότητες και να απειλεί. Στο άκουσμα ότι αν δεν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι την Παρασκευή 8.1.2019 θα έρθει το σωματείο και θα βγει καταγγελία έγινε πιο επιθετικός φωνάζοντας “θα πεθάνεις, δεν θα πάρεις φράγκο, θα σε σφάξω και θα πάρω τώρα δυο τηλέφωνα και θα έχεις πρόβλημα“.

Καταγγέλλουμε την άθλια συμπεριφορά και την εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι νέοι εργαζόμενοι που όλα αυτά τα χρόνια έχουν βρεθεί στην δύνη μιας βάρβαρης νεοφιλελέυθερης επίθεσης, δίνοντας καθημερινά την μάχη της επιβίωσης σε ένα αντεργατικό περιβάλλον δεν έχουν να φοβηθούν κανέναν τραμπούκο και κανένα νταή αφεντικό.

Απαιτούμε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα από 4.1.2019 στον σ. Α.Ρ.Α.

Καταγγέλλουμε την άθλια συμπεριφορά και τις απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας του συντρόφου.

Πηγή: http://pandiera.gr/

Art cover: Akiko Taniguchi | Consuming Dawn

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή