fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

To marketing στα χειρότερά του | ΒIC slogan

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

 

Αυτή δεν είναι κάποια vintage διαφήμιση απο τα ’50’s, είναι χθεσινή διαφήμιση της Bic. Σε 4 γραμμές, η διαφήμιση αυτή μας παρουσιάζει πώς είναι η ιδανική γυναίκα, υπονοώντας πως:

-μια γυναίκα θα πρέπει να μοιάζει με κορίτσι, δηλαδή να δείχνει πάντα νέα και φρέσκια. Επίσης το να είσαι «κορίτσι» ειναι κάλο μονο οσον αφορά την εμφάνιση, καθώς ειναι το μοναδικό που εμεις οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουμε σαν κορίτσια σύμφωνα με τον αφορισμό αυτο.

-ένας άντρας σκέφτεται καλύτερα, σκέφτεται σωστότερα. Οι γυναίκες είτε δεν σκέφτονται καθόλου, είτε σκεφτονται με τον γυναικείο τους τρόπο, ο οποιος δεν ειναι πάντα ορθολογικός οπως προτάσσει ο Διαφωτισμός

-Ένα αφεντικό δουλεύει καλύτερα ή περισσότερο -και αρα αξίζει την επιβράβευση που το προσφερει ο ανώτερος μισθός τους καθώς οι υφισταμένοι του ειτε δεν εργάζονται εξίσου σκληρά είτε δεν ειναι εξίσου παραγωγικοί για το σύστημα.

Οσον αφορά τη λέξη «lady» -«κυρία»- θα σταθώ σε αυτή παραθέτοντας ένα απόσπασμα απο το βιβλίο Έμφυλες Βιαιότητες της αναπληρώτριας καθηγήτριας Κοινωνιολογίας του Παντείου Α. Χαλκιά:

«Ποιες κινήσεις του σώματος, του βλέμματος και ποια στοιχεία της ομιλίας συναποτελούν και εγκαλούν την «κυρία» στον κάθε τοπο, με ποιους ακριβώς τρόπους μαθαίνεται αυτο που μετά μοιάζει και ονομάζεται φυσικό, και, το σπουδαιότερο, πώς συνδέεται αυτό με συγκεκριμένες επιθυμίες του υποκειμένου, από τη μια, και με εθνικιστικές επενδύσεις και με ευρύτερες σχέσεις εξουσίας ή μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου από την άλλη; Για παράδειγμα, οτι το θηλυκό υποκείμενο που επιθυμέι να είναι «κυρία» θα πρέπει να αποφεύγει τις πρακτικές που συνδέονται με την «κατίνα», είναι μια διαπίστωση σημαντική, πολιτικά σημαντική, για τους τρόπους άρθρωσης αντίστασης που του είναι διαθέσιμοι. Εφόσον το να είναι «κυρία» σε κάποιο εθνικιστικό συγκείμενο αποτελεί και την από μέρους της έμφαση σε μια συγκεκριμένη επιτέλεση «υπερηφάνειας» και, ενδεχομένως, «στωικότητας», καθίσταται σαφές πως η επιθυμητή από το υποκείμενο «ιδιότητα της κυρίας» λειτουργεί ως μηχανισμός κοινωνικού ελέχου και περιφρούρησης της υπάρχουσας κοινωνικής δομής.»

~Hürrfem Sultan

 

 

Πηγή: Ναι, Είσαι Μισογύνης

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή