fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Οι Κουβανοί γιατροί και το Σύστημα Υγείας

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου
Το θαύμα της Κούβας στο χώρο της Υγείας – Σε 27 χώρες ανά τον κόσμο Κουβανοί γιατροί προσφέρουν δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες

Το θαύμα της Κούβας στο χώρο της Υγείας έχει προκαλέσει πολλές φορές το ενδιαφέρων των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης αλλά και επιστημονικών φορέων. Δεν είναι μόνο το δημόσιο σύστημα Υγείας και η κάλυψη των αναγκών του κουβανικού λαού, δεν είναι οι νέες ανακαλύψεις και επιτεύγματα (στην αντιμετώπιση του καρκίνου ή του AIDS), δεν είναι η αλληλεγγύη σε άλλους λαούς (σε Λατινική Αμερική και Αφρική, Ασία).

Είναι που όλα αυτά, όλες οι κατακτήσεις στο χώρο της Υγείας έγιναν δυνατές χάρη στο κοινωνικό σύστημα της Κούβα (όπου η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα) μέσα σε ένα πλαισίου εξοντωτικού αποκλεισμού.

Το 2016 Κουβανοί γιατροί εργάζονταν σε 24 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, 27 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, επτά χώρες της ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, δύο χώρες της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Αφρικής, καθώς και στη Ρωσία και στην Πορτογαλία. Συνολικά σε 62 χώρες του κόσμου! Στις 27 εξ αυτών οι Κουβανοί γιατροί προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Από τη νίκη της επανάστασης ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της Κούβας είναι ο διεθνισμός. Οι αποστολές γιατρών ξεκίνησαν το 1964. Η διεθνιστική βοήθεια είναι ένα βασικό στοιχείο της επανάστασης, όχι μόνο με αποστολή γιατρών , αλλά και τη δημιουργία σχολών σε πολλές χώρες. Παράλληλα με την προσφορά υπηρεσιών από Κουβανούς γιατρούς, χιλιάδες νέοι σπουδάζουν στην Κούβα και θα ασκήσουν αργότερα την ιατρική στις χώρες τους.

Ετσι η Υγεία χαρακτηρίστηκε κορυφαίο «εξαγώγιμο προϊόν» της Κουβάς. Η διάθεση στο εξωτερικό επαγγελματικών υπηρεσιών, κυρίως ιατρικών, εξελίχθηκε στη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος για τη νήσο.

Σύμφωνα με τις ετήσιες στατιστικές για την υγεία το 2016 η δραστηριότητα των γιατρών ανά των κόσμο έφερε έσοδα που υπολογίζεται πως ανέρχονταν σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον κατ’ έτος από το 2011 ως το 2015, καθώς η Κούβα χρεώνει τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι γιατροί από τη νήσο στις 35 από τις 62 χώρες, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες, τον οποίο επικαλέστηκε ο κρατικός ενημερωτικός ιστότοπος Cubadebate.

Συγκριτικά, ο τουριστικός τομέας συνεισέφερε έσοδα 2,8 δισεκ. δολαρίων το 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δεν διευκρινίζουν πόσοι κουβανοί επαγγελματίες συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικό, πάντως σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας περί τα μέσα του 2015 υπήρχαν πάνω από 50.000, οι μισοί και πλέον εκ των οποίων ήσαν γιατροί.

Συνολικά, η Κούβα αριθμούσε στα τέλη του 2016, 90.161 γιατρούς. Ο αριθμός συμπεριλαμβάνει εκείνους που εργάζονταν στο εξωτερικό.

Αμέσως μετά την Επανάσταση η Κούβα είχε 600 γιατρούς. Το 1999 η Κούβα είχε 74.500 γιατρούς . Τότε αντιστοιχούσε 1 γιατρός για κάθε 1.700 κατοίκους. Το 2001 η αναλογία αντιστράφηκε και έφτασε να αναλογεί ένας γιατρός για κάθε 168 κατοίκους.

Στη νήσο, παρά τα προβλήματα εξαιτίας του θανατηφόρου αποκλεισμού η Υγεία και η παιδεία είναι δημόσια αγαθά που παρέχονται δωρεάν. Και δεν είναι μόνο αυτές οι κατακτήσεις του κουβανικό λαού, τις οποίες έχει να υπερασπιστεί και είναι αναπόσπαστα δεμένες με το χαρακτήρα του κοινωνικού συστήματος στην Κούβα. Όσο θα βαθαίνει αυτός ο χαρακτήρας τόσο πιο στέρεες και πλούσιες οι κατακτήσεις, όσο αμβλύνονται τα χαρακτηριστικά του κοινωνικού συστήματος τόσο πιο σχετικές γίνονται οι κατακτήσεις μέχρι της πλήρους απώλειάς τους.

 

Πηγή: atexnos.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή