fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Ο Κωνσταντίνος Στασινός και το επαγγελματικό gaming

στo Working heroes

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

Παιχνίδια, Ομάδες, Χορηγοί, Τουρνουά, Στοίχημα, Επαγγελματίες παίκτες, Προπονήσεις, Νέα Επαγγέλματα και προοπτικές!

Αγαπητοί φίλοι, προσδεθείτε! Ο Κωνσταντίνος Στασινός μίλησε στο IFI, μας μεταφέρει στο μαγικό κόσμο των e-sports και προσπαθεί να μας μυήσει στα μυστικά αυτής της νέας τάσης, η δημιουργία της οποία φάνταζε αναπόφευκτη και η γιγάντωσή της ήδη συντελείται!

Τι είναι ο ηλεκτρονικός αθλητισμός και γιατί πρέπει να μας ενδιαφέρει;

Τα τελευταία 5 χρόνια ο όρος «ηλεκτρονικός αθλητισμός» (e-sports) είναι ένας όρος τον οποίο ενδεχομένως να έχεις ακούσει τουλάχιστον μια φόρα από άτομα ηλικίας 16 – 25 αλλά και όχι μόνο. Τα λεγόμενα λοιπόν e-sports είναι ένα είδος διαγωνισμού που εκτελείται σε ηλεκτρονικά συστήματα Η/Υ , PS4 , XBOX κ.α., όπου οι παίκτες διαγωνίζονται σε ηλεκτρονικά παιχνίδια με απώτερο σκοπό κάποιο χρηματικό έπαθλο ή την απόκτηση του απαιτούμενου εξοπλισμού. Τα τουρνουά μπορεί να εκτελούνται διαδικτυακά ή να στεγάζονται σε κάποιο χώρο. Ο όρος «ηλεκτρονικός αθλητισμός» δεν είναι καινούργιος, καθώς τα πρώτα τουρνουά βιντεοπαιχνιδιών είχαν ξεκινήσει το 1972 στο πανεπιστήμιο του Stanford για το παιχνίδι Spacewar. Συνοπτικά, ηλεκτρονικός αθλητισμός είναι η διαδικασία μεσα απο την οποία ο εκάστοτε παίκτης ή συνολικά η ομάδα καλείται να διαγωνισθεί εναντίον μίας άλλης και ο νικητής αποκομίζει κάποιο έπαθλο.

Όλα τα βιντεοπαιχνίδια κατατάσσονται στον όρο ηλεκτρονικός αθλητισμός;

Στο χώρο του ηλεκτρονικού αθλητισμού δε θεωρούνται όλα τα παιχνίδια ανταγωνιστικά. Οπως και στον αθλητισμό, έτσι και εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα «αθλήματα», τύποι παιχνιδιών τα όποια χωρίζονται στις παρακάτω, θα λέγαμε, πιο γνωστές και σημαντικές κατηγορίες παιχνιδιών του ηλεκτρονικού αθλητισμού: Multiplayer Online Battle Arena (MOBA) , First Person Shooter (FPS) , Real Time Strategy (RTS) , Card Games κ.α. Για να θεωρείται ένα παιχνίδι ανταγωνιστικό πρέπει να είναι σε πραγματικό χρόνο, να απαιτεί από τους παίκτες να σκεφτούν και να αντιδράσουν γρήγορα ή σε περιορισμένο χρόνο και να περιέχει κατάταξη. Το πιο διάσημο παιχνίδι στο χώρο είναι το League of Legends, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του οποίου συγκεντρώθηκαν 43 εκατομμύρια θεατές. Αξίζει να σημειωθεί πως το προσφερόμενο έπαθλο ανερχόταν στο ποσό των 6.7 εκατομμυρίων δολλαρίων!

Πώς διοργανώνονται τα τουρνουά και πώς μπορούμε να τα παρακολουθήσουμε;

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν δυο ειδών τουρνουά. Τα διαδικτυακά, στα οποία η ομάδα μπορεί να αγωνιστεί από την άνεση του σπίτιου της και τα τοπικά, όπου η ομάδα πρέπει να παρευρεθεί στο χώρο της διοργάνωσης. Αρκετές φορές βλέπουμε και ένα συνδυασμό μεταξύ διαδικτυακού και τοπικού, δηλαδή το δικαίωμα της συμμετοχής στο τοπικό τουρνουά αποκτάται μόνο μέσω της πρόκρισης σε προηγούμενα παιχνίδια, τα οποία διεξάγονται διαδικτυακά. Τα περισσότερα ερασιτεχνικά τουρνουά είναι διαδικτυακά, ενώ τα μεγαλύτερα επαγγελματικά τουρνουά απαιτούν από την ομάδα να βρίσκεται στο χώρο της διοργάνωσης. Στα μεγάλα τουρνουά η επικρατέστερη μορφή της διαγωνιστικής διαδικασίας που θα συναντήσεις είναι η εξής: για μια ολόκληρη σεζόν (η οποία διαρκεί 3 μήνες περίπου) οι επιμέρους ομάδες καλούνται να αγωνιστούν μεταξύ τους. Οι δύο καλύτερες που θα προκύψουν παίρνουν εισητήριο για τον τελικό και ανταγωνίζονται η μία την άλλη με μοναδικό στόχο το μεγάλο έπαθλο. Στα επαγγελματικά τουρνουά, το προαναφερόμενο έπαθλο είναι κυρίως χρηματικής φύσεως και αγγίζει υπέρογκα ποσά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Dota 2 με προσφερόμενο συνολικό έπαθλο 20.4 εκατομμύρια δολλάρια, απο το οποίο οι νικητές της πρώτης θέσης εισέπραξαν 9,1 εκατομμύρια. Τα τουρνουά μπορείς να τα παρακολουθήσεις ζωντανά από τη μεγαλύτερη πλατφόρμα διαδικτυακής αναμετάδοσης Twitch TV και στο Youtube.

Υπάρχουν κάποιες ομάδες που μπορεί κάποιος να ενταχθεί για να αγωνιστεί ή απλά μαζεύεις τον απαραίτητο αριθμό παικτών;

Όπως και στον αθλητισμό, έτσι και εδώ υπάρχουν ομάδες και οργανισμοί. Οι ομάδες αποτελούνται από τον απαιτούμενο αριθμό ατόμων που χρειάζονται για να αγωνιστούν στο παιχνίδι. Συνήθως είναι 5 παίχτες και συχνά υπάρχουν και αναπληρωτές σε περίπτωση που κάποιους από τους βασικούς δεν μπορεί να αγωνιστεί. Τα τελευταία χρόνια μέσα στην ομάδα έχουμε δει και την ανάγκη για προσθήκη προπονητή. Οι ομάδες διαγωνίζονται σε ένα μόνο παιχνίδι. Οι οργανισμοί έχουν προσωπικό όπως τον υπεύθυνο ομάδας, τον πρόεδρο, τους μετόχους, τον υπεύθυνο μάρκετινγκ κ.α. Ένας οργανισμός έχει ομάδες για διάφορα παιχνίδια και οι περισσότεροι επικεντρώνονται στο να έχουν ομάδες σε μία περιοχή ανάλογα με την έδρα τους, για παράδειγμα ένας οργανισμός που εδρεύει εντός Ευρώπης θα επικεντρωθεί στο να έχει ομάδες που θα διαγωνίζονται σε Ευρωπαϊκά τουρνουά. Αρκετές φορές όμως ένας οργανισμός μπορεί να έχει ομάδες και σε άλλες περιοχές, ανάλογα με το πού πιστεύει ότι θα έχει μεγαλύτερο κέρδος. Σε αντίθεση με τις ομάδες οι οποίες ενδεχομένως να συγκρωτούνται από μία παρέα φίλων, οι οργανισμοί είναι επίσημες εταιρίες οι οποίες παρέχουν υποστήριξη στις ομάδες τους όπως μισθό, έξοδα μεταφοράς για το τουρνουά, σπίτι όπου οι παίκτες μένουν όλοι μαζί και προπονούνται καθημερινά, εξοπλισμό κ.α. Ανάλογα με το πόσο μεγάλος ή μικρός είναι ένας οργανισμός μπορεί να προσφέρει περισσότερα ή λιγότερα σε ένα παίκτη ή μια μικρή υποστήριξη, την οποία ο παίχτης ή η ομάδα δε θα μπορούσαν να έχουν αλλιώς. Οι μεγαλύτεροι οργανισμοί σύμφωνα με τα κέρδη τους είναι οι Evil Geniuses με $16εκ. σε κέρδη, Wings Gaming  με $9.7εκ., SK Telecom T1 με $7.8εκ., Newbee με $7,7εκ. και Fnatic με $7.6εκ. Επίσης, να αναφερθεί ότι τον τελευταίο καιρό αρκετοί αθλητικοί οργανισμοί, όπως η West Ham United, FC Schalke, Valencia CF, Manchester City, Philadelphia 76ers  έκαναν την εμφάνισή τους στο χώρο, όπου και αγόρασαν τους Dignitas και την Paris Saint Germain FC. Δύο ελληνικοί οργανισμοί έχουν κάνει επίσης την εμφάνισή τους με τον Παναθηναϊκό ο οποίος ανακοίνωσε την είσοδό του στον ηλεκτρονικό αθλητισμό τον Δεκέμβριο του ‘16 και λίγο καιρό μετά ακολούθησε και η ΠΑΕ Άρης.

Υπάρχουν χορηγίες και αν ναι πώς επηρεάζουν το χώρο;

Οι χορηγοί διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο τόσο για τους οργανισμούς, όσο και για τους ίδιους τους διοργανωτές των τουρνουά, καθώς είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές οικονομικής υποστήριξης. Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των θεατών οδήγησε και συνεχίζει να οδηγεί πολλές και ποικίλες εταιρίες να σπεύσουν στην επένδυση μέρους των εσόδων τους στη διαφήμισή τους μέσω των συγκεκριμένων τουρνουά. Οι χορηγίες για έναν οργανισμό μπορεί να είναι δωρεάν προϊόντα για τους παίκτες ή οικονομική ενίσχυση. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε δει εταιρίες όπως οι Coca-Cola, Red Bull, ESPN, Nissan, Audi κ.α. Μεγάλες εταιρίες βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία στον ηλεκτρονικό αθλητισμό και να θέλουν να επενδύσουν σε αυτόν. Εκτός από μεγάλες εταιρίες όμως έχουμε δει και μεγάλα ονόματα να επενδύουν στο χώρο με τον Shaquille O’Neal, Alex Rodriguez και Jimmy Rollins, που επένδυσαν στην NRG e-sports και τον συνιδιοκτήτη των Golden State Warriors Peter Guber, που αγόρασε το κυρίαρχο κομμάτι της Team Liquid.

Ακούγεται σαν μια μεγάλη βιομηχανία, τι επαγγέλματα μπορούμε να συναντήσουμε;

Ο ηλεκτρονικός αθλητισμός με την έκταση που έχει πάρει και συνεχίζει να παίρνει έχει ανοίξει πολλές θέσεις εργασίας όπως ο επαγγελματίας παίκτης σε ηλεκτρονικά παιχνίδια, προπονητής, αναλυτής, υπεύθυνος τουρνουά/ διαιτητής και πάρα πολλές ακόμα θέσεις! Η ζήτηση είναι μεγάλη για τα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με αυτά τα επαγγέλματα, ενώ ταυτόχρονα οι απαιτήσεις δεν είναι αρκετά υψηλές σε αντίθεση με άλλους κλάδους. Φυσικά αυτό είναι κάτι που αναμενεται να αλλάξει στα επόμενα χρόνια.

Σε τι στάδιο βρίσκεται η Ελλάδα;

Είναι πρόδηλο πως στην Ελλάδα οι εξελίξεις επέρχονται με μικρότερο ρυθμό δυναμικότητας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως η παρουσία του ηλεκτρονικού αθλητισμού είναι πιο ισχυρή από όσο ενδεχομένως φαντάζεσαι. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, ήδη δυο μεγάλοι αθλητικοί οργανισμοί έχουν κάνει την είσοδό τους, ο Παναθηναϊκός και ο Άρης και αυτό έχει τραβήξει την προσοχή αρκετών. Πρόσφατα μάλιστα, είδαμε και την αλυσίδα καταστημάτων Γερμανός να χορηγεί ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα event, το The League και το GameAthlon το οποίο έγινε στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do στο Φάληρο! Οι δύο μεγαλύτεροι διοργανωτές τουρνουά στην Ελλάδα είναι το Cowboy TV, το οποίο διοργανώνει κάθε χρόνο το Gaming Festival στο Γκάζι, το GameAthlon και το E-Gaming στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια! Η αλυσίδα καταστημάτων InSpot διοργανώνει μια από τις μεγαλύτερες λίγκες στην Ελλάδα για το League of Legends με το όνομα League of Legends Greek Championship. Αν και τα πράγματα από θέμα οργανώσης των ομάδων δεν είναι πολύ καλά, γίνονται αρκετές προσπάθειες ανατροπής αυτής της κατάστασης και υπάρχει βελτίωση κάθε χρόνο.

Εκτός από γνώστης του ηλεκτρονικού αθλητισμού, έχεις και δικό σου οργανισμό. Πες μας λίγα λόγια για αυτόν.

Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2012 με το όνομα Invisible Threat Gaming. Ο αρχικός σκοπός ήταν να μαζέψουμε άτομα για το Starcraft 2, όπου αργότερα ξεκινήσαμε να οργανώνουμε και μικρά τουρνουά στην Ελλάδα για να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της κοινότητας. Η ανταπόκριση της κοινότητας ήταν πολύ μεγάλη, πράγμα που δεν περίμενα κι αυτό με βοήθησε στην απόφαση να επεκταθούμε και σε άλλα παιχνίδια. Με τον καιρό, αυτό πήρε μεγαλύτερη έκταση, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών ομάδων σε διάφορα παιχνίδια και την ένταξη προσωπικού στον οργανισμό. Ξεκίνησα να επεκτείνομαι εκτός Ελλάδος, καθώς υπήρχαν περισσότερες ευκαιρίες και ήταν πιο εύκολη η επέκταση της ομάδας. Πλέον, ο οργανισμός απασχολεί ομάδες και προσωπικό από όλο τον κόσμο, κατέχει σημαντικές διακρίσεις σε τοπικά και διεθνή τουρνουά, με μια από τις πιο σημαντικές την παρουσία του στo e-gaming της 82ης ΔΕΘ.

Κώστα σ’ ευχαριστούμε για τις πολύ χρήσιμες γνώσεις γύρω από τα e-sports κι απ΄ ότι φαίνεται ο κόσμος του ηλεκτρονικού αθλητισμού θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον (και δη στο άμεσο)!

Ευχαριστώ κι εγώ για την ευκαιρία που μου δώσατε να προβάλλω μια πολύ ενδιαφέρουσα και ανερχόμενη δραστηριότητα

 

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον Κωνσταντίνο Στασινό για αποκλειστική χρήση και δημοσίευση στο IforInterview.com

Γραπτή συνέντευξη: Παναγιώτης Σπυρόπουλος

 © I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

 

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Working heroes

Στην Κορυφή