fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

Κοινωφελή προγράμματα | Απαντώντας στην ανεργία με επισφάλεια, επεισόδιο 4ο

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Λίγους μήνες μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους και την αναταραχή που προκάλεσαν οι απεργίες στην καθαριότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζει πλώρη για το άνοιγμα της τέταρτης φάσης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, με στόχο τη δημιουργία 6.300 θέσεων εργασίας, που θα καλύψουν μακροχρόνια άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ σε 34 δήμους της χώρας. Καλό είναι, λοιπόν, να ξαναθυμηθούμε κάποια βασικά ενόψει των καλεσμάτων για νέους ωφελούμενους που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβρη.

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που σηκώνει η κυβέρνηση όταν κάποιος αρθρώσει κουβέντα ενάντια στα προγράμματα αυτά είναι εκείνο της καταπολέμησης της ανεργίας. Που, βέβαια, εξ ορισμού δεν είναι καταπολέμηση αλλά ανακύκλωσή της, καθότι υπάρχει και η ζωή μετά τους 8 μήνες των προγραμμάτων, ζωή που ενέχει τόση ανεργία όση ενείχε και πριν το φωτεινό διάλειμμα των 8 μηνών αυτών για τον ωφελούμενο. Σε αυτό το επιχείρημα υπάρχει πάντα, βέβαια, η έτοιμη απάντηση «Μα δεν έχουμε εναλλακτική». Ότι, δηλαδή «αυτές είναι οι βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της ανεργίας, με αυτές πορευόμαστε». Και ίσα ίσα ότι τάχα έχουν να παρουσιάσουν και αξιόλογα αποτελέσματα σε σχέση με την καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας σε περιοχές που αντιμετώπιζαν έντονο πρόβλημα, αποτιμώντας τους κύκλους των προγραμμάτων για την περίοδο 2016-17, κάτι που κάνει αυτές τις μέρες η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στο συνέδριο «Back to work now» (ελεύθερη μετάφραση: «Πίσω, κατεργάρη, στον πάγκο σου»), παρέα με ομόλογούς της από 8 χώρες της Ε.Ε. Στην ουσία, όμως, αυτού του success story, και για να συνεχιστεί ο φανταστικός αυτός διάλογος με την κυβέρνηση, ας δούμε την πραγματικότητα ως έχει: τα προγράμματα αυτά δεν έρχονται παρά για να καλύψουν τα κενά που επέφεραν στους δήμους οι σκληρές μνημονιακές πολιτικές στα χρόνια της κρίσης με όρους «δουλίτσα να ναι και ό,τι να ναι» (δείτε και παρακάτω για την εργασιακή καθημερινότητα του ωφελούμενου), για να βρεθούν οι ωφελούμενοι πίσω στην προτέρα κατάσταση μετά το πέρας των 8 μηνών.

Η θλιβερή πραγματικότητα των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας είναι, ωστόσο, γνωστή εδώ και καιρό: εργασιακά δικαιώματα τα οποία εξαιρούνται του κοινού εργατικού δικαίου και εμπίπτουν στην αγαθή προαίρεση του εργοδότη-δήμου, κουτσουρεμένο πλαίσιο αδειών χωρίς δικαίωμα συσσώρευσης ημερών, καταβολή στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μόνο αν το επιλέξει ο εργοδότης-δήμος, τοποθέτηση σε πόστα που είτε απαγορεύεται είτε δεν παρέχεται η κατάλληλη εκπαίδευση, ελλιπή μέτρα ασφαλείας (όπως, άλλωστε, μαρτυρούν και τα ουκ ολίγα εργατικά ατυχήματα που έχουν σημειωθεί αυτά τα χρόνια στα πλαίσια των προγραμμάτων). Σε όλα αυτά να προσθέσουμε και τις ήδη υπάρχουσες καθυστερήσεις με ευθύνη του μηχανισμού Υπουργείου-Δήμων-ΟΕΑΔ-ΕΣΠΑ στις καταβολές των ασφαλιστικών εισφορών, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα προγράμματα να μένουν στην ουσία ανασφάλιστοι και να ακυρώνονται και εκείνα τα λιγοστά ασφαλιστικά δικαιώματα για την κατοχύρωση των οποίων, κατά τα άλλα, δίνει τον αγώνα της η κυβέρνηση.

Στα νεότερα ακόμα πιο θλιβερά της συγκυρίας: 1) η κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση για δέσμευση των ταμειακών αποθεμάτων των Δήμων, κάτι που νομοτελειακά θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις πληρωμών των ωφελούμενων (πέραν των όποιων άλλων δυσλειτουργιών προκύψουν) 2) παρά τη θεωρητική δέσμευση της κυβέρνησης για διευκόλυνση της επανένταξης των ωφελούμενων στην αγορά εργασίας, η προϋπηρεσία των ωφελούμενων και η μοριοδότηση δεν αναγνωρίζονται για ενδεχόμενη εργασία εκτός των προγραμμάτων. Εκτός και αν η επανένταξη στην αγορά εργασίας είναι η συνεχής περιπλάνηση από κοινωφελές σε κοινωφελές, οπότε μπράβο στην κυβέρνηση για τον κυνισμό και συγγνώμη αν μας ξέφυγε και τίποτα παραπάνω.

Μόνη απάντηση ο συλλογικός αγώνας!

Αυτά τα ολίγα για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που επανέρχονται στο προσκήνιο αρκούν για να γίνει άλλη μια φορά κατανοητό τι κρύβεται κάτω από το φιλολαϊκό μανδύα της αντιμετώπισης της ανεργίας και των λοιπών πράσινων αλόγων που επικαλείται και θα ξαναεπικαλεστεί η κυβέρνηση. Είναι καιρός να αξιοποιηθεί ξανά η πλούσια εμπειρία των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος. Ο αγώνας στα  πεντάμηνα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας μας έδειξε πως μπορούμε. Με μαζικές διαδηλώσεις, με την συνεχή παρουσία στο Υπουργείο Εργασίας, με οργάνωση σε επιτροπές ανά δήμους και τον συντονισμό των επιτροπών αυτών με μια μεγάλη συνέλευση, οι 5μηνοι κατάφεραν να κερδίσουν το δικαίωμα στην άδεια που πεισματικά τους αρνούνταν Δήμοι και Κυβέρνηση. Κέρδισαν την εφαρμογή των κανόνων ασφάλειας σε περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας, καλύτερες συνθήκες δουλειάς. Φόβισαν Κυβέρνηση και Υπουργείο Εργασίας! Η μετατροπή των προγραμμάτων σε 8μηνα από 5 μήνα είναι αποτέλεσμα της δικής τους πίεσης και του δικού τους αγώνα.

Δεν αρκούμαστε σε αυτά. Στον δρόμο που άνοιξε πέρυσι να βαδίσουμε ξανά όλοι μαζί, εργαζόμενοι, επισφαλείς, απολυμένοι, άνεργοι, με όπλο την αλληλεγγύη και το συλλογικό αγώνα. Να αγωνιστούμε για να ζούμε αξιοπρεπώς από τη δουλειά μας και όχι ο καθένας μόνος του και ηττημένος και όλοι μαζί σαν δούλοι. Για να απαιτήσουμε και να κατακτήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή την μόνιμη και σταθερή δουλειά! Για να μην ξαναζήσουμε περιστατικά εργοδοτικής ασυδοσίας, απολύσεων και τραυματισμούς εργαζόμενων! Οι εργαζόμενοι να πάρουν θέση μάχης, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα, συνελεύσεις από τα κάτω και συντονισμό για τη συλλογική οργάνωση κόντρα στη λογική που μας διαιρεί σε κατηγορίες και να παλέψουμε για:

  • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 8ΜΗΝΟ
  • ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ – ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΗΣ – ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ
  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
  • ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΙΝΟΛΟΓΙΟ ΑΝΕΡΓΩΝ – ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ
  • ΚΑΝΕΝΑ ΔΑΝΕΙΟ ΕΙΤΕ ΑΠΟ Ε.Ε. ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΩΝΙΣΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

επικοινωνία: 6987802255 / www.attack.org.gr / againstmodernslavery@gmail.com

www.attack.org.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Χαρτοφύλακας

Στην Κορυφή