fbpx

Όσα μάθαμε ψάχνοντας για εργασία

working schedule 996

Κινέζοι προγραμματιστές καταγγέλλουν στο GitHub εξαντλητικά ωράρια εργασίας

στo Workerland

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου
Μετάφραση: Συλβάνα Παπαϊωάννου για το #IFI
Αρχικό κείμενο: Chinese Developers Protest Overwork on GitHub

Ένας χρήστης του GitHub καλεί τους Κινέζους προγραμματιστές να μοιραστούν ιστορίες από τις παράλογες απαιτήσεις και τα ωράρια εργασίας στις εταιρείες τεχνολογίας.

Το GitHub δεν είναι απλώς μια διαδικτυακή πλατφόρμα για να μοιράζονται οι προγραμματιστές κώδικες, στην Κίνα είναι και ένα μέσο όπου οι «άυπνοι» εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τα μη ρεαλιστικά ωράρια εργασίας.

Πριν λίγες μέρες, ένας Κινέζος χρήστης κοινοποίησε στην πλατφόρμα τη σελίδα του –  https://996.ICU –  με απώτερο σκοπό τις καταγραφές και τις καταγγελίες για το ωράριο εργασίας 996 (εννιά με εννιά καθημερινά, εξαήμερο).

Σύμφωνα με τη σελίδα, οι εργαζόμενοι στις εταιρείες που υιοθετούν αυτό το ωράριο, εργάζονται τουλάχιστον εξήντα ώρες την εβδομάδα.

996.ICU

Ο δημιουργός της σελίδας κατηγορεί δύο μεγάλες εταιρείες – τη Youzan και την JD.com – ότι έχουν υιοθετήσει το ωράριο 996. Καμία από τις δύο εταιρείες δεν απάντησε στην Sixth Tone, όταν ζητήθηκε κάποιο σχόλιο σχετικά με τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Σύμφωνα με την Εργατική Νομοθεσία της Κίνας, οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να κάνουν μια ώρα υπερωρία την ημέρα ή έως και τρεις σε «περίπτωση ανάγκης». Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν πάνω από 36 ώρες συνολικά υπερωρίες το μήνα.

Η σελίδα 996.ICU αναφέρει ότι με βάση το νόμο όσοι εργαζόμενοι εμπίπτουν στο 996 ωράριο, θα πρέπει να αμείβονται το μισθό τους επί 2.275, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πληρώνονται ούτε καν τις υπερωρίες.

«Πώς προέκυψε το όνομα 996.ICU;» Γράφει σε ένα σημείο της σελίδας. «Αν συνεχώς εργάζεται κανείς 996, κινδυνεύει να βρεθεί στην εντατική», γράφει στο κάτω μέρος της σελίδας, μαζί με τη φράση: «Η ζωή των προγραμματιστών μετράει».

12.000 Σχόλια

Μόλις από τις πρώτες ώρες που ανέβηκε η σελίδα 996.ICU στο GitHub, έλαβε πάνω από 1.000 αστέρια ως υποστήριξη. Έγινε, επίσης, viral στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Weibo και το WeChat, οπού πολλοί εργαζόμενοι σχολίασαν με τις δικές τους εμπειρίες από το 996 ωράριο.

Η σελίδα μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, από άλλους χρήστες του GitHub, ώστε να μπορέσει να γίνει γνωστή και εκτός Κίνας. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, η σελίδα αριθμούσε περί τα 12.000 σχόλια.

«Παραιτήθηκα από την ByteDance, ως αντίδραση στο 996 ωράριο», σχολίασε ένας χρήστης αναφερόμενος στην μαμά-εταιρεία της εφαρμογής TikTok.

Άλλοι χρήστες σχολίαζαν ότι το 996 δεν ήταν το χειρότερο σενάριο, υπάρχουν προγραμματιστές που εργάζονται 10125 ή ακόμη και 007 ωράρια.

Σύμφωνα με το blog QbitAI, ο δημιουργός της σελίδας χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Nulum στο φόρουμ για προγραμματιστές V2EX. Ο Nulum είχε παραδεχτεί ότι έφτιαξε την σελίδα 996.ICU, όταν η εταιρεία στην οποία εργαζόταν υιοθέτησε το ωράριο 996. Ο ίδιος τότε συνειδητοποίησε τις αρνητικές επιπτώσεις που αυτό θα επιφέρει στην υγεία των εργαζομένων.

Δηλώσεις Χρηστών

Ένας 28χρόνος προγραμματιστής – ζήτησε να αναφερθεί ως Eric – δήλωσε στο Sixth Tone ότι ο προηγούμενος εργοδότης του είχε υιοθετήσει το ωράριο 910.57 (9.00 με 22.30, εφτά μέρες την εβδομάδα). Έπειτα από έξι μήνες υπό αυτό το εξαντλητικό καθεστώς, διαγνώστηκε με υπέρταση και προβλήματα στη σπονδυλική στήλη και τον προστάτη. Παραιτήθηκε για να αναρρώσει και κατάφερε να κερδίσει δικαστική μάχη με τον πρώην εργοδότη, για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις υπερωρίες που του χρωστούσαν.

Ο Eric με αφορμή μια συζήτηση στο WeChat στην οποία αναφέρθηκε η σελίδα 996.ICU, σκέφτηκε: «Επιτέλους, κάποιος μιλάει δημόσια για όλο αυτό. Οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας δεν μας αντιμετωπίζουν [τους προγραμματιστές] ως ανθρώπους».

Οι χειρότερες εταιρείες

Στις κινέζικες εταιρείες τεχνολογίας και startups οι υπερωρίες είναι πλέον το νορμάλ.  Σύμφωνα με την πλατφόρμα Didi Chuxing, σε πολλές από τις μεγαλύτερες κινέζικες εταιρείες τεχνολογίας η δουλειά σταματάει αργά τη νύχτα: JD.com περίπου στις  23.16, 22.50 στην  Tencent και 21.24 στην Didi.

Ένας άλλος χρήστης δημιούργησε τη σελίδα: feathub.com/LinXueyuanStdio/996.ICU, όπου και καταγράφονται οι εταιρείες με τα πιο εξαντλητικά ωράρια εργασίας και ζητείται από εργαζόμενους να ψηφίσουν τους χειρότερους.  Μέσα στη χειρότερη δεκάδα συγκαταλέγονται οι:  JD.com, Youzan, Alibaba, ByteDance, Huawei, Xiaomi

Αν και το GitHub είναι περισσότερο ένα συλλογικό περιβάλλον διαμοιρασμού κώδικα, οι Κινέζοι netizens[1] τελευταίως το χρησιμοποιούν ως ένα καταφύγιο για να μοιράζονται τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους για πολλά θέματα.

 (Φωτογραφία κεφαλίδας: δύο εργαζόμενοι κοιμούνται σε ράντζο, τελειώνοντας τη δουλειά ξημερώματα, σε εταιρεία τεχνολογίας στο Πεκίνο, Απρίλιος 2016 Reuters/VCG)

 

[1] Citizen of the net: Πολίτης του διαδικτύου (αργκό)

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Φρέσκα άρθρα στο Workerland

Στην Κορυφή