Κίνδυνος απώλειας των 800€ για χιλιάδες εργαζομένους!

στo Χαρτοφύλακας

Θέλω να λαμβάνω τα νέα άρθρα του IforINTERVIEW με e-mail.

Στείλε μας την ιστορία σου

Άκυρη η Αναστολή Εργασιών αν ο κύριος ΚΑΔ δεν ανήκει στους πληττόμενους.

Τεράστιο θέμα έχει προκύψει το τελευταίο 24ωρο μετά την δημοσίευση της απόφασης για τους ΚΑΔ που πλήττονται. Διότι η απόφαση που έρχεται ως συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, προϋποθέτει αναστολής εργασίας για εργαζομένους σε επιχειρήσεις που πλήττεται ΜΟΝΟ ο κύριος ΚΑΔ τους.

Είναι γεγονός ότι ένα τέτοιο θέμα δεν χρίζει ερμηνείας από εργασιακούς συμβούλους, ωστόσο εμμέσως επηρεάζει την εργατική επιδότηση και για αυτό τον λόγο, επέλεξα να το αναδείξω και πάλι.

Παρότι τελικά όλες οι εξαγγελίες των αρμόδιων υπουργών ανέφεραν ότι θα ενταχθούν όσες επιχειρήσεις πλήττονται με μείωση τζίρου, τελικά η διασύνδεση ΜΟΝΟ με τον κύριο ΚΑΔ μπορεί να φέρει:

  • ακυρότητα της αναστολής εργασίας χιλιάδων εργαζομένων που δεν θα λάβουν την επιδότηση των 800€
  • μη ένταξη αυτών των εργαζομένων στα ευεργετικά μέτρα όπως π.χ. αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων
  • μη ένταξη των επιχειρήσεων στα ευεργετικά μέτρα όπως π.χ. δόσεις δανείων, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους κ.λ.π.

 

FEK 21MARCH2020

Συγκεκριμένα η απόφαση Α.1053/2020«Καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του άρθρου 2 της από 11.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ 55 Α΄), με την οποία λαμβάνονται κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του» αναφέρει ότι:

Παρατείνονται μέχρι και την 31/08/2020 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.) στις 20/03/2020 τους αναφερόμενους στο συνημμένο πίνακα, που λήγουν ή έληξαν από 11/03/2020 έως και την 30/4/2020. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες ως άνω οφειλές και πρόσωπα, παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Επίσης αναστέλλεται μέχρι και την 31/08/2020 η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων κατά τις 11/03/2020 οφειλών των ανωτέρω προσώπων. Κατά την καταβολή δεν υπολογίζονται οι τόκοι και προσαυξήσεις του χρονικού διαστήματος της αναστολής.

Το μείζον αυτό πρόβλημα, προέβαλε πρώτη η επιστημονική ομάδα του www.e-forologia.gr και η EpsilonNet ύστερα από εκατοντάδες ερωτήματα μελών της κοινότητάς μας.

Όπως πολύ ορθά ανέφερε με χθεσινοβραδινή επιστολή της η Π.Ο.Φ.Ε.Ε., στους αρμόδιους υπουργούς:

Στον κατάλογο των επιχειρήσεων που πλήττονται από την εξάπλωση του κορωνοϊού και οι οποίες έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας, είτε λόγω απαγόρευσης της λειτουργίας της επιχείρησης με εντολή δημόσιας αρχής, είτε λόγω εφαρμογής του μέτρου διότι πλήττονται σημαντικά και δύνανται να αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους, να περιληφθούν όλες οι επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν έχουν δηλώσει τον ΚΑΔ ως κύρια ή δευτερεύουσα δραστηριότητα (και τούτο διότι, λόγω αναντιστοιχίας του μητρώου με την πραγματικότητα του αντίστοιχου τζίρου).

Παραδείγματα:

Έστω επισιτιστικό κατάστημα που έχει 2 ΚΑΔ. Ο ένας είναι για delivery/takeaway και ο άλλος για τα τραπεζοκαθίσματα αλλά κατά την έναρξη της έβαλε ως κύριο ΚΑΔ αυτόν για το delivery. Δεν θα δικαιούνται επιδότησης οι εργαζόμενοι και δεν θα μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων και η εταιρεία.

Έστω εταιρεία που έχει 2 δραστηριότητες όπως π.χ. το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο χρωμάτων αλλά ως κύριος ΚΑΔ δηλώθηκε αυτός με το χονδρικό εμπόριο σημαίνει ότι δεν υπάρχει δικαίωμα επιδότησης και ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις. Δεν θα δικαιούνται επιδότησης οι εργαζόμενοι και δεν θα μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων και η εταιρεία.

Εταιρεία διαφημιστική στο διαδίκτυο η οποία παράλληλα διοργανώνει και εκθέσεις και μάλιστα το κυριότερο έσοδό της είναι από αυτή τη δραστηριότητα, δήλωσε ως κύριο ΚΑΔ αυτόν που αναφέρεται στις διαφημιστικές υπηρεσίες διαδικτύου (ΚΑΔ 6311). Δεν θα δικαιούνται επιδότησης οι εργαζόμενοι και δεν θα μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων και η εταιρεία.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν σε εκατοντάδες περιπτώσεις

Πρέπει ΑΜΕΣΑ να δώσει λύση το Υπουργείο Οικονομικών είτε ανάλογα με τη μείωση τζίρου της επιχείρησης (όπως άλλωστε ανέφεραν στις εξαγγελίες τους οι αρμόδιοι υπουργοί), είτε συνδέοντας την αναστολή με το μεγαλύτερο ποσοστό εσόδων, είτε – σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο – να επιτρέψει το δικαίωμα επιδότησης και για δευτερεύοντες ΚΑΔ.

του Βασίλη Πρασσά, Συμβούλου Εργασιακών Θεμάτων EpsilonNet | Πηγή: https://www.e-forologia.gr

© I for Interview team

Σε περίπτωση που επιλέξατε να αναδημοσιεύσετε κάποιο κείμενό μας στο δικό σας site, σας ευχαριστούμε ιδιαίτερα εκ των προτέρων για την προτίμηση! Ωστόσο,  να σας υπενθυμίσουμε το πόσο ευχάριστο και δίκαιο είναι να ακολουθούνται οι δεοντολογικοί κανόνες που ορίζουν τη σωστή και λειτουργική αναφορά στην αρχική  πηγή ( δλδ. αναγραφή πλήρους ονόματος του site μας και ενεργό link που ανακατευθύνει στο πρωτότυπο άρθρο). Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζετε τον κόπο και τη δουλειά μας και σας ευχαριστούμε διπλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.